İklimlendirme cihazları arasında yer alan kombilerle hem sıcak su hem de ısınma ihtiyacınızı karşılamanız mümkün olur. Bu fonksiyonel cihazın bozulması durumunda ise günlük hayatınız önemli ölçüde olumsuz etkilenebilir. Kombilerde en sık rastlanan arızalardan biri, su eksilmesi ve buna bağlı olarak basıncın azalmasıdır. Bahsi geçen sorunu ortaya çıkaran birden fazla etken bulunur. Kombinin su basıncını azaltan nedenleri öğrenerek oluşması muhtemel arızaları önleyebilirsiniz.
Kombi su eksiltmesi, bu iklimlendirme cihazının teknik özelliklerinden kaynaklanan olağan bir durumdur. Ancak bu durumun sıklaşması ve kombinin basıncının önemli ölçüde azalması arıza göstergesi olarak bilinir. Kombi basınç değerinin 1,5 ile 2 bar arasında olması tavsiye edilir. Bu değer bahsi geçen rakamların altına düştüğünde cihazın altındaki vanadan kombiye su basma işlemini yapmanız gerekir. Aksi takdirde kombinin görevini tam anlamıyla yerine getirememesi ve arıza yapması son derece muhtemeldir.
Kombinizdeki su seviyesinin 2 – 3 ayda bir azaldığını gözlemlemeniz son derece muhtemeldir. Bu azalmanın cihazın ısıtma performansına ve çalışmasına bir etkisi yoktur. Kombi, basıncı yaklaşık 1,5 bar değerinde olduğu sürece görevini yerine getirmeye devam eder. Ancak kronikleşen bir su eksilmesi hâlinde basınç düşer ve cihaz işlevini yitirmeye başlar. Söz konusu durum, yaşam alanlarınızın yeterince ısınmamasına sebebiyet verebilir.
Kombi su eksiltmesine neden olan birden fazla faktör bulunur. Sorunu tespit edebilmek için öncelikle cihazın su basıncının hangi seviyede olduğunu düzenli aralıklarla kontrol etmeniz gerekir. Belirli aralıklarla kombi su basıncı değerini takip ederek ve takviye yaparak cihazın aksamadan çalışmasını mümkün kılabilirsiniz. Su takviyesi yaptığınız hâlde eksilme devam ediyorsa bu durumun sebebi cihazın iç aksamında meydana gelen bir arıza olabilir. Ayrıca kombide su eksilmesine tesisattaki sorunlar da sebebiyet verir.
Kombi su eksiltmesine neden olan etkenlerin başında iklimlendirme cihazındaki sorunlar gösterilebilir. Bu arızanın temeline inmek için sahip olduğunuz cihazın detaylı olarak incelenmesi gerekir. Kombinin eşanjör ve vana gibi bölümlerinde meydana gelen arızalar, su basıncının düşmesine sebebiyet verir. Eşanjör, cihazdaki suyun ısınmasını sağlayan önemli bir parçadır. Bu parçadaki çatlaklar ve delinmeler su basıncını azaltabilir. Bahsi geçen arızaların dışında kombide su eksilmesine neden olan diğer hususlar şunlardır:
İç parçalardaki delinmeler de kombi basıncını düşüren faktörlerin arasındadır. Yıllık kombi bakımlarını aksattığınızda cihazdaki delinme ve yıpranma gibi sorunları tespit etmeniz mümkün olmaz. Bu durum, kombinin su basıncının azalmasına ve zamanla görevini yerine getirememesine sebebiyet verir. Kombi bakımlarınızı aksatmadan yaptırarak ilgili sorunu önce de tespit edebilir ve çözebilirsiniz.
Kombi su eksiltmesine neden olan etkenler arasında tesisattan kaynaklanan sorunlar da yer alır. Kombi, odalarda bulunan radyatörleri bağlantıları aracılığıyla ısıtır. Kimi zaman bu bağlantılarda ve radyatörlerde yıpranmalar meydana gelir. Su basıncını azaltan sorunu tespit edebilmek için kombiye bağlı tüm kalorifer peteklerini incelemek gerekir. Radyatörlerdeki kaçakları tespit ederek cihazdaki su eksiltme sorununu çözmek mümkündür.
Kombi tesisatı borular ve vanalar aracılığıyla bağlanır. Bahsi geçen bölümlerde, uzun süreli kullanım ve uygun olmayan materyal tercihi gibi durumlar nedeniyle arızalar meydana gelebilir. Kombideki su basıncının azalmasında borulardaki ya da vanalardaki yıpranmalar da rol oynar. İlgili bölümlerin kontrol edilmesiyle arıza tespitini yapmak mümkün olur.
Kombiye bağlı olan borulardaki ve radyatördeki kaçakların tespitinde termal kameralardan faydalanılır. Tesisatta yapılan detaylı incelemenin ardından sorunun kaynağına ulaşılır. Kaçağın tamirinde ise farklı yöntemler ön plana çıkar. Sadece arızanın olduğu bölümü tamir etmek bunlardan biridir. Ayrıca tesisattaki kaçak, özel solüsyonlarla da herhangi bir tadilat işlemine gerek kalmadan giderilebilir.
Kombi, soğuk kış günlerinde radyatörler aracılığıyla ısınmanızı sağlar. Ayrıca banyo ve mutfak gibi alanlarda kullanmanız için suyu istediğiniz sıcaklığa getirir. Cihazın bu görevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirmesi, yeterli basınca sahip olmasına bağlıdır. Kombinin suyu biterse cihaz devridaim yapma özelliğini kaybeder. Bunun sonucunda kaloriferler ısınmaz ve sıcak su ihtiyacınızı karşılamanız mümkün olmaz. Kombinin suyunun bitmesinin neden olacağı diğer durumlar ise şunlardır:
Kombi su basıncı düştüğünde cihazın tehlikeli durumlara yol açacağını düşünmeniz son derece doğaldır. Ancak iklimlendirme cihazları, güvenlik yazılımları sayesinde bu gibi durumlardan etkilenmez. Kombi, ideal basınç değerlerinin altına düştüğünde kendisini otomatik olarak kapatır. Böylece su basıncının yetersiz olmasından dolayı kombi ve tesisat sistemi güvensiz bir kullanım yaratmaz.
Kombi basıncının düşüren etkenlerin başında cihazdaki su seviyesinin azalması gösterilir. Bu iklimlendirme cihazı sahip olduğu basınçla su ve radyatör ısıtma işlevini yerine getirir. Bu nedenle kombinin bar değerinin ideal seviye olarak gösterilen 1,5 ila 2 aralığında kalması mühimdir. Ancak kimi zaman su seviyesinin bir hayli azaldığı gözlemlenir. Söz konusu durumun meydana gelmesinde kombideki ve tesisattaki arızalar önemli rol oynar. Bu arızalar giderildiğinde cihazın yeniden normal basınç değerlerine gelmesi ve sorunsuz bir şekilde çalışması mümkün olur.
Kombi su eksiltmesi yaptığında cihazın basınç değerinin 1 barın altına düşmemesine özen göstermek gerekir. Aksi takdirde kombinin kapanması ve buna bağlı olarak da evinizin soğuması son derece muhtemeldir. Sahip olduğunuz iklimlendirme cihazının su basıncı düşmeye devam ediyorsa bunun için gerçekleştirebileceğiniz birtakım işlemler bulunur. Bunlardan ilki, cihazın altında yer alan vana aracılığıyla su takviyesi yapmaktır. Bu işlemin sonucunda kombinin ideal basınç değerine ulaşması sağlanır.
Tesisatta kaçak olması durumunda kombiden yaptığınız takviyeler yetersiz kalır. Bu durumda cihaza su eklenerek kombi basınç artırma yöntemi geçici bir çözüm sunar. Zira basınç düşmeye devam eder ve sürekli hata kodu veren cihaz bir süre sonra kendisini kapatır. Bu nedenle kombi su basıncını artırmak istediğinizde öncelikle sorunun kaynağını öğrenmeniz gerekir. Su kaçağı belirtilerini takip ettikten sonra bu arızanın giderilmesi için uzmanlardan destek alabilirsiniz.
Kombinin basınç değerinin düşük olması gibi yüksekliği de istenmeyen durumların arasındadır. Cihazın basıncının anormal bir şekilde artmasında, doldurma musluğunun arızalı olması ve plaka eşanjör sorunları gibi nedenler ön plana çıkar. Kombinin bar değeri 2,5 – 3 seviyesinin üzerine çıktığında vakit kaybetmeden önlem almak gerekir. Kombi basıncını düşürme tıpkı yükseltme gibi farklı yöntemler aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Radyatörden basıncını azaltmak ve tahliye vanasını açmak bunların arasındadır. Bu yöntemlere rağmen cihazın basınç değeri ideal seviyede kalmıyorsa teknik destek almanız önerilir.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.