Kombi satın alırken tasarruflu ve güvenli çalışan bir model seçmek gerekir. Düşük enerjiyle yüksek verim sağlayan bir cihaz seçerek tasarruf etmek mümkündür. Seçim yaparken modülasyon konusuna dikkat etmek de bu açıdan önemlidir. Söz konusu bu özelliği göz önünde bulundurarak yüksek faturalar ödemekten kaçınabilirsiniz. Sizin için kaleme aldığımız bu içeriği okuyarak modülasyona dair merak ettiklerinize detaylı yanıtlar bulabilirsiniz.
Modülasyonun ne demek olduğunu açıklarken bu sözcüğün “ayarlama” anlamını taşıdığını söylemek faydalı olur. Kombinin çalışma aktivitesi sırasında harcadığı enerji aralığı modülasyon olarak tanımlanır. Cihazın açma/kapama sırasında, ısı ve mod değişimlerinde tükettiği enerji değerlerindeki değişimler modülasyona göre belirlenir.
Kombinin çalışma sırasında harcadığı enerji sürekli olarak değişir. Örneğin; ortamdaki ısı derecesi yükseltildiğinde tüketilen elektrik ve gaz miktarı doğal olarak artar. Modülasyon değeri yüksek bir cihazda, tüketilen enerji miktarı kademeli ve yavaş bir biçimde değişir. Başka bir biçimde ifade etmek gerekirse birim zamanda harcanan elektrik ve gaz miktarı ani bir ivmeyle yükselip azalmaz. Bu sayede aşırı enerji tüketimini önlenir ve kombiyi düşük maliyetlerle çalıştırmak mümkün olur.
Kombinin optimum performans ile çalışmak için kullandığı enerji tüketim skalası modülasyon aralığı olarak adlandırılır. Başka bir ifadeyle cihazın farklı tüketim değerleri arasındaki geçiş kapasitesi bu şekilde tanımlanır. Kombinin performansı ve tasarruflu çalışma özelliği söz konusu skala ile doğru orantılıdır.
1-10 geçiş aralığına ve 24 kW çalışma kapasitesine sahip bir cihaz üzerinden örnek vererek Kombide modülasyonun ne olduğunu açıklayalım. Söz konusu cihaz için geçerli olan geçiş oranı, birim zamanda harcanan elektrik miktarının maksimum kapasitenin 10’da 1’i kadar düşebildiğini ifade eder. Bu kombi, 2.4 kW gibi düşük bir miktarda elektrik harcayarak yüksek performans gösterebilir.
Kombi alırken optimum enerjiyle maksimum performans sağlayan bir ürün tercih etmek gerekir. Bu konuya dikkat ederek evinizi yüksek miktarlarda elektrik ve doğal gaz faturaları ödemeden ısıtabilirsiniz. Enerji değişim değeri geniş bir cihaz satın alarak tasarruflu bir seçim yapabilirsiniz.
Modülasyon, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra kombinin kullanım ömrünü belirleyen bir özelliktir. Söz konusu cihazlar birçok farklı parçadan oluşur. Bu parçalar; gaz, su ve elektrik enerjisini sirküle ederek ısının sistemlere iletilmesini sağlar. Enerji tüketimindeki ani yükseliş ve düşüşler parçalara zarar verebilir. Geniş enerji kullanım aralığına sahip bir kombide bu geçişler yumuşak olduğu için parçalar zarar görmez.
Doğal gaz enerjisinin ısıtma ve ocak sistemine aktarımı özel bir valf vasıtasıyla yapılır. Söz konusu aparat, kombi tarafından sağlanan ısının stabil bir seviyede tutulmasını sağlar. Örneğin; duş alırken sıcaklığın sabit bir seviyede kalması için gereken gaz, valf tarafından sağlanır. Verimli ve tasarruflu doğal gaz kullanımı için modülasyon özelliğine sahip valf ile çalışan bir kombi seçmek gerekir.
Gaz valfi modülasyonu, enerji aktarımının dengeli ve kademeli bir biçimde yapılmasını sağlar. Bu sayede ortam ısısı sabit tutulurken enerji verimli bir biçimde kullanılır. Yumuşak geçiş özelliğine sahip olmayan gaz valfleri, kombinin ısıtma veriminin düşmesine sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse böyle bir cihaz su ısısını aniden yükseltebilir veya düşürebilir. Bu nedenle konforlu ve tasarruflu bir ısınma sağlamak için kombi satın alırken gaz valfinin özelliklerine dikkat etmek gerekir.
Doğal gazın yanması ve sisteme ısı iletilmesi için kombide belli bir ölçüde hava sirkülasyonu gerekir. Bu sirkülasyon, fan adı verilen özel bir parçayla sağlanır. Yanma odasına girecek hava miktarını ve basıncını fan hızı belirler. Söz konusu parçanın modülasyon özelliğine sahip olması havanın verimli kullanımı açısından önemlidir.
Yanma ünitesine gerekenden düşük veya yüksek seviyede hava girmesi kombinin çalışma verimini kötü etkiler. Düşük seviyede hava girişi oluyorsa kombinin yanması zorlaşabilir. Bu durumda tüketilen gaz miktarı artar. Yüksek hava sirkülasyonu ise elektrik tüketiminde artışa sebep olur. Geniş modülasyon aralığına sahip bir fan, kombinin yanması için gereken havanın verimli bir biçimde sirküle edilmesini sağlar.
Oda termostatı, belli bir alandaki ısının sabit tutulmasını sağlar. Bu cihaz, ortam ısısını ölçer ve kombiye belirlenen sıcaklık değerini sağlamak için komut gönderir. Örneğin; oda ısısı 25 derece olarak ayarlandıysa termostat sıcaklıktaki düşüşleri algılar ve kombinin çalışmasını sağlar.
Modülasyon, termostatın verimli çalışması için önemli bir konudur. Bu özelliğe sahip olmayan cihazlar kombinin aşırı çalışmasına ve enerji tüketmesine sebep olabilir. Cihaz, termostat komutuyla aniden ısı yükselttiğinde tüketim maliyeti doğal olarak artar. Kademeli ve yavaş geçiş özelliğine sahip olan oda termostatları ise kombilerin düşük miktarda enerji tüketerek verimli çalışmalarını sağlar. Bu ürünleri tercih ederek iç mekânların her zaman ideal ısıda olmasını sağlayabilirsiniz.
Kombide modülasyon oranı sistem kayıplarını minimize edecek seviyede olmalıdır. Başka bir ifadeyle söz konusu oran, cihazın düşük enerji tüketerek yüksek performansla çalışmasını sağlamalıdır. Gereken değişim aralığı; cihazın kW bazında güç kapasitesine, kullanılan ısıtma sistemine ve ortamın ölçümüne göre belirlenebilir.
İdeal ısı değişim oranını belirlerken bu ölçülerin nasıl okunacağından bahsetmek faydalı olur. 1:6 geçiş aralığına sahip bir cihaz, maksimum enerji tüketim miktarının 6’da 1’ini kullanabilir. Bu kombinin toplam gücü 36 kW ise çalışma esnasında harcanan elektrik miktarı 6 kW’a kadar düşebilir. Az enerji tüketerek verimli ısınmak için 1:6 ile 1:10 arasında modülasyon değerine sahip cihazları seçmeniz tavsiye edilir.
Kombinin iç sisteminde brülör adı verilen bir kısım bulunur. Sisteme aktarılan su, söz konusu kısımda yanan alev ile ısıtılır. Yukarıda bahsedildiği gibi, doğal gazın yanması için bu kısma hava iletimi yapılır. Alevin miktari ise kombinin sensörleri tarafından belirlenir.
Ani ısı değişimleri brülörün zarar görmesine sebep olabilir. Sıcaklık derecesi arttırıldığında alev birdenbire yükselirse bu durum kombinin iç parçaları için risk teşkil eder. Alev modülasyonu, bu tür ani yükseliş ve düşüşleri önleyerek başta brülör olmak üzere cihazın iç sistemlerinin korunmasını sağlar. Yumuşak geçiş özelliğine sahip bir kombide alev boyu, ısı ihtiyacına göre belirlenir. Genel bir tanım yapmak gerekirse brülöre aktarılan havanın ve ısınma derecesinin yumuşak geçişlerle ayarlanması alev modülasyonu olarak adlandırılır.
Buderus tarafından üretilen cihazlar arasında modülasyon değeri yüksek ve kaliteli kombiler bulmak mümkündür. Buderus Logamax Plus GB122İ modeli buna örnek gösterilebilir. Söz konusu model 24 kW ısıtma devresi ve 30 kW kullanım suyu kapasitesine sahiptir. Cihazın geçiş değeri ise %13,6 ile %100 arasında değişir. Isıyı geniş bir aralıkta kullanan bu model yüksek ısıtma verimi özelliğiyle dikkat çeker.
Baymak tarafından geliştirilen Duo Tec Compact modeli yüksek ısı verimi için tercih edilebilecek cihazlar arasındadır. Bu modelde 24 kW ölçüsünde ısıtma ve su kullanım devresi mevcuttur. Cihazda kaloriferler için %19,5 modülasyon aralığı bulunur. Ürün bu sayede az miktarda enerji harcayarak yüksek performans sağlar.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.