Doğalgaz Sobası Nedir? Nasıl Yakılır? Hermetik Ve Bacalı Sobanın Özellikleri

Doğalgaz Sobası Nedir? Nasıl Yakılır? Hermetik Ve Bacalı Sobanın Özellikleri

Doğalgaz Sobası Nedir? Nasıl Yakılır? Hermetik Ve Bacalı Sobanın Özellikleri

Doğalgaz-Sobası Nedir-Nasıl-Yakılır-Hermetik-ve-Bacalı-Sobanın-Özellikleri-1
Doğalgaz sobası, alanın ısıtılması amacı ile kullanılan cihazlardan biridir. Doğalgazın bulunduğu her yerde kullanımı mümkün olan bu cihazlar, sadece bulunduğu mekanı ısıtmakla görevlidir.  O nedenle küçük çaplı mekanları ısıtmak için tercih edilir. Kurulumu, maliyeti ve kullanımı oldukça ideal olduğundan kullanıcıların ilk tercihleri arasında yer alır. Ev ve işyerinde ilk kez doğalgaz sobası kullanacak olanlar için cihaza dair her şey rehberimizde var. İşte, doğalgaz sobasına dair her şey!
Kilit Noktalar
  • Doğalgaz sobasıtyle="font-weight: 400;">, şebekeden aldığı doğalgazı içindeki krom alaşımlı brülör vasıtası ile sıkıştırarak çevreye sıcaklık veren bir ısıtıcıdır.
  • Doğalgaz sobası, doğalgazın olduğu her bölgede kullanıma uygun bir cihazdır. 
  • Doğalgaz sobası, doğalgazın olduğu her bölgede kullanıma uygundur. Hermetik ve bacalı olmak üzere 2 farklı tipe ayrılan doğalgaz sobası vardır.
  • Doğalgaz sobası fiyatları cihazın kapasitesine, markasına, kW gücüne ve özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Yazı Konu Başlıkları

Doğalgaz Sobası Nedir?

Doğalgaz sobası, şebekeden aldığı doğalgazı içindeki krom alaşımlı brülör vasıtası ile sıkıştırarak çevreye sıcaklık veren bir ısıtıcıdır. Bulunduğu bölgenin ısı kontrolünü sağlamak amacıyla belirli kademelerde çalışan bu soba, ideal sıcaklığa ulaşıldığında kendini otomatik olarak beklemeye alır. Bu sayede ortamın sıcaklığında verimlilik yarattığı gibi enerji tasarrufu da sağlar. Doğalgaz sobası nedir sorusuna detaylı bir yanıt verilerek tüm soru işaretleri gideriliyor. 

Doğalgaz sobası, doğalgazın olduğu her bölgede kullanıma uygundur. Ayrıca hermetik ve bacalı olmak üzere 2 farklı tipe ayrılan soba vardır. Bu sebeple eski sistem olan bacalı sobanın yerini artık hermetik bacalı soba almıştır. Çünkü eski tip bacalı sobaların maliyeti hermetik bacalara kıyasla daha fazladır. 

Ayrıca ortamın estetiğini bozma, riskli kullanım ve zahmetli olması bacalı sobaların kullanımını bir hayli azaltmıştır. Yerini ise, daha az yer kaplayan, güvenli kullanım sunan ve maliyeti düşük olan hermetik sobalar almıştır. 

doğalgaz sobası

Doğalgaz Sobası Nasıl Yakılır?

Doğalgaz sobaları kombi ile ısıtma yönteminin kullanılmadığı alanlarda sıklıkla tercih ediliyor. Bu cihazı ilk kez kullanacak olan insanlar ise, doğalgaz sobası nasıl yakılır sorusuna yanıt arar. Doğalgaz sobasını yakma işlemi oldukça basittir. Sobanın arka bölümünde bulunan gaz vanası “on” yönüne getirerek açılıyor. Ardından doğalgaz sobasında yer alan düğmeye gidilmelidir. 

Bir el ile yuvarlağın üstünde bulunan ateş seçeneğine basılı tutup diğer elle çakmağa birkaç defa basılmalıdır. Daha sonra sobanın camına bakılarak çakmağın yanıp yanmadığı kontrol edilmelidir. Yandıktan kısa bir zaman sonra düğme yavaş yavaş bırakılmalıdır. 

Birden bırakıldığında çakmak söneceği için bu detay oldukça önemlidir. Çakmağın söndüğü durumlarda ise, biraz beklemek sağlıklı olacaktır. Çakmaktan el çektikten sonra sobas kademeli olacak şekilde 1’den 7’ye kadar yanmaya başlar. 

Doğalgaz Sobası İyi Isıtır mı?

Soba, sağlıklı, güvenli ve ekonomik ısınma yöntemlerinden biridir. Bu sobalar belirli kapasitede üretilerek yaşam alanlarını ideal sıcaklığa kavuşturur. Bu sebeple oda, salon, çocuk odası gibi yaşam alanlarının ölçülerini dikkate alarak ürün seçiminde bulunulması önemlidir. 

Doğalgaz sobası iyi ısıtır mı sorusunun yanıtı alanın metrekaresine uygun seçilen sobada saklıdır. Soba konumlandırıldığı bölgeden 10-50 metrekarelik bölgeyi ısıtır. Ayrıca burada kW gücü ve iç mekan alanı da oldukça önemlidir. 

Bir odaya yerleştirilen ve tüm evi ısıtması beklenen soba, istenilen verimi vermez. Çünkü ısıtılacak bölge çok büyük olacağından soba performanslı bir ısıtma yapamaz. Ancak konumlandırıldığı bölgeyi iyi bir şekilde ısıtır. 

doğalgaz sobası

Hermetik Baca Özellikleri 

Doğalgaz sobası kullananlar tarafından sıklıkla tercih edilen hermetik soba, konulduğu bölgeyi ısıtma konusunda oldukça başarılı bir ısıtıcıdır. İşlevsel olarak üstün bir performans göstermesinin yanı sıra, klasik bacalı sobalara göre daha estetiktir. Bulunduğu alanın dekorasyonundan ödün vermeyerek hem işlevsel hem de estetik kullanım sağlar. 

Doğalgaz sobasının kapasitesi bacalı sobalara kıyasla daha az olsa da güvenlik açısından daha elverişlidir. Kapasitesine uygun bir alana konulduğunda bu sobalardan istenilen verim alınabiliyor. O nedenle alanında hem güvenli hem de sağlıklı kullanım için kullanıcılar doğalgaz sobasını tercih eder. 

Bacalı Soba Özellikleri 

Odun sobalarına benzeyen bacalı soba, üzerindeki baca sistemi vasıtası ile atık gazı dışarıya gönderen bir ısıtıcı türüdür. Çünkü soba yalnızca konumlandırıldığı alanı ısıtma özelliğine sahiptir. Bu sobaların rüzgarlı havalarda kullanımı oldukça risklidir. Çünkü dışarıya atılan atık gazı, rüzgar vasıtası ile baca içinden geri dönebiliyor. Bu durum ise kişilerin zehirlenmelerine sebebiyet verebiliyor. 

Bacalı soba kullanımı doğurduğu risklerden ve kullanımının zahmetli oluşundan dolayı her geçen gün azalır. Yerine ise, hermetik yani bacasız doğalgaz sobası kullanımına bırakır. Bu sayede hem güvenli hem sağlıklı hem de zahmetsiz bir kullanım elde ediliyor. 

Hermetik ve Bacalı Doğalgaz Sobaları Arasındaki Farklar

Hermetik ve bacalı doğalgaz sobası aynı amaçlar doğrultusunda kullanılsa da özellikleri birbirinden farklıdır. Bu noktada, bacalı ve bacasız doğalgaz sobaları arasındaki farklar şöyledir: 

doğalgaz sobası

Hermetik Soba 

  • Taşınabiliyor,
  • Bacasız,
  • Güvenilir 
  • Yeni teknoloji ürünü, 
  • Atık gaz filtreleme sistemi ile atılıyor 
  • Gaz firmaları tarafından tavsiye ediliyor. 

Bacalı Soba 

  • Taşınamaz
  • Bacalı, 
  • Güvenli değil, 
  • Atık gaz baca vasıtası ile atılıyor, 
  • Eski teknoloji ürünü, 
  • Gaz firmaları tarafından tavsiye edilmez. 

Doğalgazlı Soba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Doğalgaz sobası seçiminde bulunurken, alanda etkili ve verimli kullanımı sağlamak amacı ile birtakım hususları göz önünde bulundurmak gerekir. Söz konusu hususlar dahilinde doğalgaz tasarrufu edilebileceği gibi güvenli bir kullanımda mümkün olur. Soba satın alırken dikkat edilmesi gerekenler şöyledir: 

  • Soba alanında kendini kanıtlamış ve kaliteli ürünler sunan markalardan tercih edilmelidir
  • Doğalgaz sobasının garantisinin olduğundan emin olunmalıdır
  • Yetkili servis ağı geniş olan şirketlerden alınmalıdır 
  • Soba mutlaka hermetik özelliğe sahip olmalı 
  • Doğalgaz sobasının ısıtacağı yer belirlendikten sonra boyutuna ve kapasitesine karar verilmelidir
  • Emniyet sistemi içeren bir soba tercih edilmelidir 
  • Geniş bölümlerde kullanılacaksa ısıtmanın dışında fanlı özellik içeren sistemlerden alınmalıdır
  • Cihaz ayaklı ve duvara monte olmak üzere 2 farklı şekilde satışa sunulur. Hangisinin kullanımının pratik ve kullanışlı olacağı planlanmalıdır. 

Soba tercihinde bulunurken yukarıdaki hususlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu hususlar dahilinde alınan soba uzun ömürlü kullanım sunacaktır. Aynı zamanda yandan can ve mal güvenliği konusunda bütün soru işaretlerini giderecektir. 

doğalgaz sobası

Doğalgaz Sobası Fiyatları 

Doğalgaz sobası fiyatları cihazın kapasitesine, markasına, kW gücüne ve özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu sebeple alanın büyüklüğüne ve ihtiyacına bağlı olarak tercih edilen bu ürünler, her ihtiyaca cevap verebilmesi için çeşitli özelliklere sahiptir. Bu özellikler ise, fiyatın artması ve düşmesi konusunda oldukça etkilidir. 

Soba kapasitesi yüksek olduğunda fiyat doğrudan artar. Aynı şekilde kW gücü ve üstün özellikleri de fiyatın artmasına neden olur. Ancak yeni teknolojisi ile üretilen bu hermetik sobaların kullanımı ve avantajı düşünüldüğünde tam bir fiyat performans ürünü olduğu anlaşılıyor. Sonuç olarak, soba fiyatları konusunda net bir rakamdan bahsetmek mümkün değildir. 

Doğalgaz Sobası Yanmıyor Neden?

Doğalgaz sobalarının yanmamasının birkaç farklı nedeni olabilir. İlk olarak, gaz valfinin açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer gaz valfi kapalıysa soba doğal olarak yanmaz. Ayrıca, gaz bağlantılarının sızdırmadığından emin olmalısınız. Bunun yanı sıra, termokuplunun yanma odasındaki alevle temas etmediğini kontrol etmek de önemlidir. Ayrıca bu gibi basit kontrolleri yaparak doğalgaz sobasının neden yanmadığını tespit edebilirsiniz.

Hoşseven Doğalgaz Sobası Nasıl Yakılır?

Hoşseven doğalgaz sobasını yakmak için öncelikle gaz vanasını açmalısınız. Daha sonra ateşleme düğmesine basarak sobayı çalıştırabilirsiniz. Bir yandan da alevin istenilen seviyeye geldiğinden emin olmalısınız ve gerektiğinde ayarlamalar yapmalısınız.

Doğalgaz Sobası Yakma Adımları:

AdımDetay
1Gaz vanasını aç
2Ateşleme düğmesine bas ve sobayı çalıştır
3Alev seviyesini kontrol et ve ayarlamalar yap

ECA Doğalgaz Sobası Nasıl Yakılır?

ECA doğalgaz sobaları kullanımı kolay ve güvenilir cihazlardır. Sobayı kullanmaya başlamadan önce gaz vanasını açmalısınız. Ardından elektrik fişini prize takarak sobanın açma düğmesine basın. Alevi gördüğünüzde düğmeyi bırakabiliyor ve sıcaklığı ayarlayabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğalgaz sobasını kullanırken odada yeterli havalandırma olmasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca sobayı kullanırken çocukların ve evcil hayvanların yaklaşmamasına özen gösterilmelidir.

Demirdöküm Doğalgaz Sobası Nasıl Yakılır?

Demirdöküm doğalgaz sobasını yakmak için öncelikle doğru ayarlamaları yapmalısınız. Sobanın gaz valfini açın ve ateşleme düğmesine basarak ateşleyin. Ayrıca alev yüksekliğini kontrol ederek sobanın istediğiniz şekilde yanmasını sağlayabilirsiniz.

Demirdöküm Doğalgaz Sobası Yakma Adımları:

AdımAçıklama
1Doğalgaz valfini açın.
2Ateşleme düğmesine basarak ateşleyin.
3Alev yüksekliğini kontrol ederek ayarlamalarınızı yapın.

Demirdöküm doğalgaz sobasını doğru şekilde yakarak verimli bir şekilde kullanabiliyor ve evinizin sıcaklığını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Doğalgaz sobası nasıl kullanılır?

Doğalgaz sobasını kullanmadan önce mutlaka kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyun. Daha sonra doğalgaz borusunu bağlayarak, ateşleme düğmesine basarak ve sıcaklık ayarını yaparak kullanabilirsiniz.

Doğalgaz sobası güvenli mi?

Doğalgaz sobaları tekniğine uygun şekilde kullanıldığında güvenli olabiliyor. Ancak düzenli bakım ve kontrollerin yapılması, doğru kullanımın sağlanması ve gaz sızıntılarına karşı önlem alınması önemlidir.

Doğalgaz sobası ne kadar enerji tüketir?

Doğalgaz sobalarının enerji tüketimi modeline, markasına ve kullanım şekline göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel olarak doğalgaz sobaları diğer ısıtma sistemlerine göre daha ekonomik ve verimli olabiliyor.

Kategoriler: [post_category]

Online Keşife Abone Ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Duşakabin Montajı Kolay Mı Kendim Yapabilir Miyim?
Duşakabin Montajı Kolay...
Birçok kişinin sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de kendi başıma duşakabin montajı nasıl yapılır sorusu oluyor.…
Pazarlama Nedir? Pazarlama ile Dijital Pazarlama aynı mıdır?
Pazarlama Nedir? Pazarlama...
Son zamanlarda sürekli olarak karşılaşılan pazarlama nedir ve dijital pazarlama ile aynı mıdır sorusu devamlı olarak…
Markalar Listesi ile Klima Fiyatları 2024
Markalar Listesi ile...
Gündelik hayatta klima kullanımı oldukça fazladır. Özellikle de yaz aylarının yaklaşması ile birlikte klima ihtiyacı daha…

Online Keşife Bültene Abone ol

Güncel Konular

Duşakabin Montajı Kolay Mı...
Birçok kişinin sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de kendi başıma…
Pazarlama Nedir? Pazarlama ile...
Son zamanlarda sürekli olarak karşılaşılan pazarlama nedir ve dijital pazarlama…
Markalar Listesi ile Klima...
Gündelik hayatta klima kullanımı oldukça fazladır. Özellikle de yaz aylarının…
Markalara Göre Kombi Bakım...
Kombiler özellikle de kış aylarında ısınma ve sıcak su için…
Dekorasyonunuza Uygun Ev Tipi...
Ev içerisinde değerli eşyaları saklamak için ihtiyaç duyulan en önemli…

Dilediğiniz Makaleyi Bulun...

Online Keşif'teki çerezler hakkında?

Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.

Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.