Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Kilit Noktalar
Yazı Konu Başlıkları

Kombi bakımı, doğalgaz tesisatı bulunan evlerde düzenli aralıklarla yapılması gereken bir işlemdir. Söz konusu bakım işlemleri, kombilerin teknik arızalarla karşılaşmasını önler ve etkin bir performans göstermesini sağlar. Uzman ve tecrübeli kişiler tarafından yapıldığında kısa sürede tamamlanan kombi bakımı, kış aylarında soğukta kalmanızın da önüne geçer.

  • Kombi bakımını düzenli olarak yaptırmak size birçok avantaj sağlar.
  • Kombi bakımı sırasında peteklerinde temizlenmesi oldukça önemlidir.
  • Kombi bakımını uzman bir yetkili servise yaptırmanız gerekir.
  • Kombi bakımı sırasında arızalı olan parçaların değiştirilmesini de talep etmeniz gerekir. Ancak bu işlem genellikle ayrıyeten ücretlendirilir.

Kombi Bakımı Nedir?

Kombi bakımı; cihazın gövdesinde, sistemi çalıştıran mekanik parçalarda, peteklerde ve borularda herhangi bir teknik aksaklık olup olmadığının kontrol edilmesi işlemidir. Bakım sayesinde teknik arızaları oluşmadan önlemek hem kullanımınız için hem de ekonomik açıdan oldukça avantajlıdır. Bu avantajdan faydalanabilmek için kombinizi belli aralıklarla kontrol ettirmeniz tavsiye edilir.

Kombi Bakımı Yaptırmanın Faydaları

Kombi bakımı, evinizin ısıtmasında etkin rol oynayan bu cihazdan optimum düzeyde verim almanıza olanak sunar. Kombi bakımı yaptırmanın faydaları, rutin kullanım sırasında çok daha net bir şekilde anlaşılır. Bakımı yapılmış kombi, peteklere giden suyun daha sıcak olmasına katkıda bulunur. Zaman içerisinde tıkanma sorunları gösterebilen kombi bacası, bakım sırasında temizlenir ve böylece cihazın performansı yükselişe geçer. Bakım sayesinde kış aylarında görevini etkin biçimde yerine getiren kombi, enerjinin daha kısıtlı biçimde harcanmasına yardımcı olur. Bu sayede kullanım sırasında daha az enerjiyle yüksek performanslardan yararlanabilmeniz mümkün hâle gelir.

Petek Temizliği

Kombi bakımının yanı sıra petek temizliği de kış aylarına girerken yapabileceğiniz hazırlıklardan biridir. Ancak günümüzde kombi bakımından ayrı olarak petek temizliği, kullanıcıların kişisel tercihine bırakılır. Kombi bakımında petek temizliği birçok açıdan faydalıdır. Temiz petekler, yüksek ısı ve düşük faturalar anlamına gelir. Petek içerisindeki dolaşım sırasında harcanan enerji miktarı az olacağı için bu da faturanıza olumlu şekilde yansır. Üstelik petek temizliği yapıldığında yaşam alanlarınız çok daha kolay ve hızlı biçimde ısınır.

Filtre Temizliği

Her kombide iki adet filtre bulunur. Bu parçalar, kombiye yabancı cisimlerin girmesini engellemekle görevlidir. Her ikisinin de bakımı önemli olsa da peteklerden gelen suyun kombiye döndüğü kısımda bulunan filtrenin temizliği mutlaka yapılmalıdır. Filtrenin kapalı ortamda temas ettiği suyun sıcaklığı sürekli olarak değişeceğinden kireçlenme durumu söz konusudur. Filtreye de takılan kireçler, zamanla tıkanmalara yol açabilir. Kombi bakımında filtre temizliği, su yolundaki tıkanıklıkları önleyerek pompayı rahatlatır ve cihazı kullanma süreniz uzar. Kombinin ömrünü uzatabilmek için filtre temizliğine mutlaka özen göstermelisiniz.

Kombi Bakımı Yaptırmak Neden Önemlidir?

Yaşam alanlarında ısıtmayla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmamanız için kombi bakımının önemine özen göstermelisiniz. Kombi bakımı, sistemin çalışmasında engel olan tıkanıklıkların önüne geçilmesini sağlar. Böylece kombiden aldığınız ısı verimi yükselirken cihazın da kullanılabilirliği uzatılmış olur. Az enerjiyle üst düzeyde verim almanızı sağlayan kombi bakımı, yakıt tasarrufu yaparak faturaların da daha düşük bir grafik çizmesine katkıda bulunur.

Kombi bakımının önemi, teknik arızaların ciddi boyutları düşünüldüğünde daha da anlaşılır hâle gelir. Gerekli bakımları düzenli aralıklarla sağlayarak aksaklıkların büyümeden tespit edilip çözülmesini sağlayabilirsiniz. Bu da arızalardan kaynaklanan olası kazaların önüne geçmenize imkân verir. Arızalar ciddi boyuta ulaşmadığı takdirde sorunu çözmek daha az maliyetli olur. Bu anlamda kombi bakımının hem bütçeniz hem de güvenliğiniz için büyük önem arz ettiğini söylemek gerekir.

Yaşam Alanlarımızın Önemli Altyapı Aracı Kombilerin Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Doğalgaz tesisatını aktif olarak kullanan kişiler, kombi bakımlarının yapılması gereken en uygun zaman aralığını da bilmelidir. Kombi üreticileri, bakım işlemlerinin ortalama yılda bir kez olacak şekilde yaptırılması gerektiğini belirtir. Yılda bir defaya mahsus olacak şekilde yapılan bakımlar, kombinin etkinliğini artırarak kullanımı daha kaliteli hâle getirir. Söz konusu bakımların sonbahar aylarında yapılması tavsiye edilir.

Yaz mevsimi boyunca kombi, sıcak su kullanımı haricinde kapalı kalır. Aktif olarak kullanımın sağlanmadığı bu süreçte kombide çeşitli teknik arızalar ve tıkanıklıklar meydana gelebilir. Bakımın kış öncesinde yapılması, mevcut sorunların çözülmesini ve havalar soğuduğunda kombinin direkt olarak çalıştırılabilmesini sağlar. Bakımların daha erken dönemlerde yapılması, yaz aylarında meydana gelebilecek olası sorunların çözülememesi ihtimalini de beraberinde getirir. Kullanım sırasında herhangi bir problem yaşamamak için bakımların sonbahar aylarında ve mümkünse kombiyi çalıştırmadan 2 ya da 3 hafta önce yapılması önerilir.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kullanıcılarına sunduğu avantajlar ve kolaylıklarla öne çıkan kombi bakımı sırasında çeşitli cihaz ve aletlerle kombideki basınç seviyesi ve elektrik aksamı ölçülür. Bu nedenle tüm işlemleri kombi bakım servisinin uzmanlığına bırakmak gerekir. Kombinizi güvenilir ellere teslim etmediğiniz takdirde bakım, arızaların artmasına ve cihazın bozulmasına neden olabilir. Söz konusu işlem sırasında uygulanan prosedürler şöyle sıralanabilir:

  • Cihazı tozlardan arındırmak
  • Yanma haznesini ve tesisat filtresini temizlemek
  • Brülörü söküp yıkamak
  • Meme gözeneklerini temizlemek
  • Ateşleme elektrotlarını zımparalamak
  • Prop gözleri temizlemek
  • Fan motorunu tozlardan arındırmak
  • Genleşme tankındaki hava oranını ölçüp gerektiği takdirde gaz basmak
  • NTC termostatlar değerini ölçmek
  • Gaz valfi aracılığıyla kombinin kalori kapasite ayarını yapmak
  • Kontrolleri sağlamak

İlk bakım sonrasındaki kimi işlemleri düzenli olarak kendi başınıza yapabilmeniz mümkündür. Kendi yapacağınız bakımlarda ise ilk olarak kombinin basınç seviyesini kontrol etmeniz gerekir. Birçok kombi modelinin güvenle çalışabilmesi için basıncın 1 ila 2 bar arasında olması tavsiye edilir. Kombinin olumsuz yönde etkilenmemesi adına yüksek ya da düşük basınca müdahalede bulunabilirsiniz.

Düşük basıncı yükseltebilmek için kombinin alt kısmında yer alan su vanasını yavaşça açmanız gerekir. Basınç değeri 1,5 ila 2 bar arasına ulaştığında vanayı kapatabilirsiniz. Yüksek basıncı düşürmek için de ana tahliye vanasını açmanız önerilir. Bunun yerine sisteme bağlı herhangi bir petekten de yardım alabilirsiniz. Basıncı düşürebilmek için peteğin tahliye musluğunu kullanmanız yeterlidir.

Her Mevsimin Vazgeçilmezi Kombilerin Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Kombiniz ne kadar yeni olursa olsun rutin bakımları yaptırmakta büyük faydalar bulunur. Bakım işlemleri aksatıldığında kombi içerisindeki parçalar ummadığınız anda bozulabilir. Bu gibi durumlar da ilerleyen süreçte büyük maddi kayıplar yaşamanıza yol açabilir. Üstelik düzenli olarak kontrol edilmeyen kombinin sisteminde teknik problemlerden kaynaklı aksamalar ortaya çıkar. Önlemi alınmayan teknik arızalar, yaşam alanlarınızda ideal sıcaklığı yakalayamamanız ve yakıt tasarrufu yapamamanız anlamına gelir. Böyle sorunlar yaşamamak ve dört mevsim boyunca kaliteli kullanımdan yararlanmak için kombinizin yıllık bakımını yetkili servise yaptırmalı ve basıncı belirli periyotlarla kontrol etmelisiniz.

Kombi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güvenliğinizi ve bütçenizi korumak için kombi bakımı, büyük bir önem teşkil eder. Kombi bakımında dikkat edilecek hususları öğrenerek daha bilinçli hareket etmeniz, cihaz kullanımınızı da oldukça verimli hâle getirir. Kombiden yüksek performans alabilmek için ilk olarak bakım aralıklarını takip etmeniz tavsiye edilir. Böylece kombi kontrollerinin her yıl düzenli şekilde yapılmasını sağlayabilirsiniz. 

Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise arızaları çözüme kavuşturmak için kombi bakım ücreti açısından size uygun teklifi veren kişilerle anlaşmak yerine yetkili servisi tercih etmenizdir. Bu noktaya dikkat ederek kombinizden yıl boyunca yüksek verim alabilmeniz mümkün hâle gelir.

Kullanıcılar, bakım işlemlerinin yanı sıra tüm bu prosedürlerin toplamda ne kadara mal olacağını da merak edebilir. Kombi bakım fiyatları, yapılan işlemlere göre değişiklik gösterir. Kombideki arızaya ve uygulanan prosedürlere göre servise ödemeniz gereken fiyat farklılaşabilir. Rutin kontroller sırasında karşılaşılan arızalara göre bakım için standart servis işlemleri çerçevesinde ücretlendirme yapılır. Değişmesi gereken parça olduğunda ise ödemeniz gereken ücret artış gösterebilir.

Kategoriler: [post_category]

Online Keşife Abone Ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Duşakabin Montajı Kolay Mı Kendim Yapabilir Miyim?
Duşakabin Montajı Kolay...
Birçok kişinin sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de kendi başıma duşakabin montajı nasıl yapılır sorusu oluyor.…
Pazarlama Nedir? Pazarlama ile Dijital Pazarlama aynı mıdır?
Pazarlama Nedir? Pazarlama...
Son zamanlarda sürekli olarak karşılaşılan pazarlama nedir ve dijital pazarlama ile aynı mıdır sorusu devamlı olarak…
Markalar Listesi ile Klima Fiyatları 2024
Markalar Listesi ile...
Gündelik hayatta klima kullanımı oldukça fazladır. Özellikle de yaz aylarının yaklaşması ile birlikte klima ihtiyacı daha…

Online Keşife Bültene Abone ol

Güncel Konular

Duşakabin Montajı Kolay Mı...
Birçok kişinin sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de kendi başıma…
Pazarlama Nedir? Pazarlama ile...
Son zamanlarda sürekli olarak karşılaşılan pazarlama nedir ve dijital pazarlama…
Markalar Listesi ile Klima...
Gündelik hayatta klima kullanımı oldukça fazladır. Özellikle de yaz aylarının…
Markalara Göre Kombi Bakım...
Kombiler özellikle de kış aylarında ısınma ve sıcak su için…
Dekorasyonunuza Uygun Ev Tipi...
Ev içerisinde değerli eşyaları saklamak için ihtiyaç duyulan en önemli…

Dilediğiniz Makaleyi Bulun...

Online Keşif'teki çerezler hakkında?

Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.

Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.