Kaskad Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır ?

Kaskad Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır ?

Kaskad Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır ?

Kilit Noktalar
Yazı Konu Başlıkları

Doğalgaz, konut ve işyeri alanları için vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. Enerjinin verimli, doğru ve tasarruflu kullanılabilmesi aktarım yapılan sistemlere bağlıdır. Kaskad sistemiyle söz konusu alanlarda verimli bir kullanım sağlamak mümkündür. Gelişmiş bir sistem bağlantısıyla yoğun enerji kullanımının önüne geçerek tasarruflu bir tüketim sağlanabilir. 

  • Kaskad sistemi tek bir kazanın yeterli olmadığı büyük alanlar için idealdir.
  • Sanayinin birçok alanında kaskad sistemi ile ısıtma sağlanır.
  • Kaskad sisteminin kurulumu ve projelendirilmesi alanında uzman kişilerce yapılmalıdır.
  • Isıtmada kullanılan kaskad sistemi kullanıcısına çok sayıda avantaj sağlar

Kaskad Sistemi Nedir?

Kaskad, esas olarak bir merkezî ısıtma sistemdir. Bu sistem, doğal gazdan elde edilen ısının binadaki dairelere eşit olarak dağıtılmasına dayanır. Kaskad tesisatında, standart merkezî sistemlerden farklı olarak tek bir kazan yerine duvar tipi yoğuşmalı kazanlar kullanılır. Bina geneline sağlanan ısı, bu kombilerin aynı tesisata bağlanmasıyla elde edilir. Söz konusu cihazlar eş zamanlı olarak çalışır ve ortaya çıkan ısı kapasitesi bu şekilde sisteme aktarılır.

Yoğuşmalı kazanların entegre çalışması özel bir modül ile gerçekleştirilir. Söz konusu modül, sisteme aktarılan ısının standart bir seviyede tutulmasını sağlar. Cihazlardan biri devre dışı kaldığında diğeri çalışmaya başlar. Bu sayede, ısı iletimi herhangi bir aksama olmadan sağlanır.

Kaskad Sistemi Ne İşe Yarar?

Kaskad sistemi, bina genelindeki dairelere kullanışlı ve verimli ısı iletimi sağlar. Yoğuşmalı kombi kullanımı, bu sistemi işlevsel kılan özelliklerden biridir. Söz konusu cihazlar, gaz üretiminden kaynaklanan su buharını sirkülasyona dâhil eder. Yoğunlaşan buhar su hâline gelir ve ısıtma amacıyla kullanılır. Bu sayede düşük enerji tüketerek yüksek miktarda ısınma sağlamak mümkün olur.

Bina ısısının stabil tutulması kaskad sisteminin özelliklerinden biridir. Tesisat şemasında dış hava ısısını algılayan elementler kullanılır. Ortam ısısı belli bir seviyenin altına düştüğünde entegre çalışan kazanlar devreye girer ve sıcaklığı yükseltir. Sistem, tek bir noktadan kontrol edilebilir. Binaya verilen sıcaklık değeri kontrol modülü üzerinden ayarlanır. Kaskad sistemi, söz konusu şema sayesinde binadaki bütün dairelerde efektif bir ısınma performansı sağlar.

Kazan Sistemi Olarak da Bilinen Kaskad Sistemi Nasıl Kurulur?

Endüstriyel tip cihazlar kaskad sistemi kurulumunun temel unsurlarıdır. Tesisat şeması, bu cihazlara elektrik, gaz ve su sirkülasyonu sağlayarak elde edilen ısıyı binaya iletecek biçimde yapılır. Kaskad tesisatları genellikle 2-3 daireye bir kazan gelecek biçimde planlanır.

Kaskad sistemlerinde bütün kazanların entegre çalışmasını sağlayan bir ana kontrol modülü bulunur. Isı ve mod ayarları bu cihaz üzerinden gerçekleştirilir. Sisteme bağlanan kazanlar aynı zamanda dönüşümlü olarak çalışır. Elektrik, su ve gaz bağlantıları da sistemin çalışması için önemlidir. Söz konusu tesisat bağlantıları, bütün cihazlara sirkülasyon sağlayacak biçimde ayarlanır.

Kaskad Sistemi Şeması

Yoğuşmalı kazanlar kaskad sistemi şemasında yan yana veya çapraz biçimde yerleştirilebilir. Bu yerleşim, kazan dairesinin alanına ve müsaitlik durumuna göre yapılır. Şema çizilirken boruların geçiş noktaları ve bina tesisatına bağlandığı yerler de hesaba katılmalıdır. Söz konusu şemada bulunan elemanlar şunlardır:

  • Kazanlar
  • Baca sistemi
  • Hidrolik sistem
  • Elektrik sistemi
  • Gaz Sistemi
  • Kontrol sistemleri

Kaskad şemasında gaz ve su sistemleri oluştururken bütün cihazları besleyen ana borular kullanılır. Her kazana ana borulardan ayrıca hat çekilir. Tesisata elektrik sağlamak için CE makine ve EC düşük gerilim direktifi kullanılır. Söz konusu elektrik sistemleri bina tesisatından harici olarak sigortalanmalıdır.

Tahliye boruları, kaskad için şema oluşturulurken dikkate alınması gereken hususlardır. Gaz ve su tahliyesi, sistemin güvenliği için büyük bir öneme sahiptir. Kaskad tesisat projesi yapılırken tahliye unsurlarına yer verilmelidir.

Kaskad Sisteminde Kullanılan Parçalar 

Yüksek tasarruf sağlayan yoğuşma teknolojili kazanlar kaskad sistemi elemanları arasında ilk sırada yer alır. Söz konusu cihazların yanma odalı olması sistemin verimli çalışması açısından önemlidir. Bu kazanlar, %109’a kadar verimli çalışma özelliğine sahiptir.

Kaskad dâhilindeki hidrolik tesisatlarda beşli, altılı, yedili ve sekizli boru/vana sistemleri tercih edilir. Söz konusu parçalar, tesisatın büyüklüğüne ve ısıtılacak alanın genişliğine göre seçilebilir. Gaz sirkülasyonu için yüksek dayanıma sahip borular kullanılmalıdır. Doğal gaz tesisatında gidiş ve dönüş hatlarına kapatma vanası eklenmelidir.

Tesisatta dolaşan sıvı bir süre sonra ısı kaybına uğrar. Bu durum ise sistemde gerilime ve verimin düşmesine sebep olur. Kaskad sistemi denge kabı bu kaybın engellenmesini önler. Isıl dengeyi sağlayan bu parça, binaya iletilen suyun sabit bir sıcaklıkta olmasına yardımcı olur.

Bir Merkezî Isıtma Türü Olan Kaskad Sistemi Nasıl Çalışır?

Klasik merkezî ısıtma sistemlerinde sisteme aktarılan sıcaklık kazanın kapasitesi dâhilinde gerçekleşir. Kaskad tesisatında ise kazan gücü kazanların toplam kapasitesiyle elde edilir. Cihazların gücünün sisteme aktarılması, tesisat için beyin işlevi gören modül sayesinde gerçekleşir.

Kaskad sistemi projesi oluşturulurken cihazların elektrik, su ve gaz tesisatlarına ana hatlar üzerinden bağlanması planlanır. Bu sayede kazanların ayrı tüketim yapması önlenir ve çalışma esnasında tasarruf sağlanır. Söz konusu sistem şeması, düşük enerji tüketimiyle yüksek çalışma kapasitesi sağlanmasına yardımcı olur.

Yoğuşmalı kazanlarla elde edilen ısı, iletim hatları vasıtasıyla binadaki dairelere aktarılır. Elde edilen sıcaklık su ve kalorifer sistemlerine iletilir. Söz konusu iletim gerçekleştiğinde kaskad sistemi çalışma prensibi sağlanmış olur.

Kaskad Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Tasarruflu çalışma doğal gaz kaskad sisteminin sağladığı başlıca avantajlardan biridir. Söz konusu tesisatın her aşamasında düşük enerji tüketimi sağlayacak parçalar kullanılır. Örneğin; yanma odalı kazanlar az miktarda tüketim sağlayarak ısınma sağlar. Bu sistemlerin kullanıldığı binalarda daire başına düşen tüketim bedelleri düşük seviyelerde olur.

Kaskad sistemi, tasarruflu olmasının yanı sıra güvenli bir yapıya sahiptir. Bu tesisatta çalışma sıcaklığı 30 ile 60 derece arasındadır. Yoğuşma meydana geldiğinde sistem parçalarında herhangi bir çürüme söz konusu olmaz. Tahliye boruları ise sistemde aşırı gaz birikimini önler. Bu sayede, olası kaza ve arızaların önüne geçilmiş olur.

Sistem dahilindeki bir kazanın arıza yapması çalışmayı durdurmaz. Kontrol modülü, arızalı kazanı otomatik olarak devre dışı bırakır. Diğer cihazlar bu aşamada çalışmaya devam eder. Bu sayede, basit arızalar ısı iletiminin durmasına sebep olmaz.

Kaskad Sisteminin Dezavantajları Nelerdir?

Kaskad kazan sistemi, sağladığı avantajların yanı sıra bazı dezavantajlara sahiptir. Brülör modülü, bacalardan ses gelmesine sebep olabilir. Bu dezavantajdan korunmak için, tesisat giriş ve çıkışlarının dairelerden uzak yerlere yerleştirilmesi tavsiye edilir.

Kat sayısı, kaskad sistemi kurulurken dikkat edilmesi gereken bir konudur. 8 kattan daha yüksek olan binalarda sistem basıncının fazla olması normaldir. Bu durumda, üç bar basınç elde edildikten sonra kombilerde su tahliye yapılması gerekir. Denge tankı yerine eşanjör sistemi kullanarak su tahliyelerini otomatik yapmak mümkündür.

Kaskad sistemi maliyeti bakımından başta dezavantajlı görülebilir. Tesisat kurulumunun ilk yatırım maliyeti kazan sistemine göre biraz fazladır. Ancak sistem az yakıt tükettiği için avantajlıdır. Kurulum maliyeti, üç yıl gibi kısa bir sürede amorti edilir.

Doğal Gaz Tasarrufu Sağlayan Kaskad Sisteminde Kazan Bakımı Nasıl Gerçekleştirilir?

Tesisatın verimli ve efektif çalışması için düzenli bakım yapılması gerekir. Kaskad merkezî ısıtma sistemlerinde üç ayda bir bakım yapılması tavsiye edilir. Rutin tamirat işlemlerini gerçekleştirerek tesisatın ömrünü uzatabilirsiniz.

Kaskad sistemlerinde yoğun bir su sirkülasyonu vardır. Eşanjör, filtre ve fan gibi parçalar zamanla bir sirkülasyondan dolayı kirlenebilir. Söz konusu tesisat parçalarının temizlenmesi rutin bakım periyodunda yer alır. Elektronik aksamların kontrolü bu aşamada dikkat edilmesi gereken başka bir husustur. Tesisat, sürekli çalışır hâlde olduğu için elektrik iletim elemanlarının sağlamlığı kontrol edilmelidir. Bakım işlemi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Online Keşif’in kazan keşif bölümünde bulunan formu doldurarak kazan daireniz için fiyat teklifi alabilirsiniz.

Kategoriler: [post_category]

Online Keşife Abone Ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Solar Enerji Sistemleri
Solar Enerji Sistemleri
Güneş, dünyamızın en büyük enerji kaynaklarından biridir ve bu enerjiyi kullanmanın birçok avantajı bulunur. Solar enerji…
Buhar Tesisatı : Temel Bilgiler ve Uygulamalar
Buhar Tesisatı :...
Buhar tesisatı, birçok endüstriyel uygulamada önemli bir rol oynar. Bu sistemler, enerji verimliliği sağlamakla kalmaz, aynı…
Basınçlı Hava Tesisatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Basınçlı Hava Tesisatı...
Birçok endüstride, verimliliği artırmak ve iş süreçlerini kolaylaştırmak için basınçlı hava tesisatı önemli bir rol oynar. Bu tesisatlar,…

Online Keşife Bültene Abone ol

Güncel Konular

Solar Enerji Sistemleri
Güneş, dünyamızın en büyük enerji kaynaklarından biridir ve bu enerjiyi…
Buhar Tesisatı : Temel...
Buhar tesisatı, birçok endüstriyel uygulamada önemli bir rol oynar. Bu…
Basınçlı Hava Tesisatı Hakkında...
Birçok endüstride, verimliliği artırmak ve iş süreçlerini kolaylaştırmak için basınçlı hava…
Akıllı Ev Sistemleri Nedir?...
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, evlerimiz de daha akıllı hale…
ChatGPT Nedir? Yapay Zeka...
Yapay zeka dünyası hızla gelişirken, ChatGPT bu alanda önemli bir…

Dilediğiniz Makaleyi Bulun...

Online Keşif'teki çerezler hakkında?

Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.

Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.