Fayans Boyama Nasıl Yapılır?

Fayans Boyama Nasıl Yapılır?

Fayans Boyama Nasıl Yapılır?

Fayans-Boyama-Nasıl-Yapılır-Online-Keşif-1
Fayans boyama, yenileme ve dekor amaçlı yapılabilen işlemlerden bir tanesidir. Mutfak ve banyolarda kullanılan fayanslar, dekoratif duvar kaplama malzemelerdir. Bu nedenle de çeşitli şekiler ve tasarımlarla karşılaşmak oldukça muhtemeldir. Çünkü mutfak ve banyolar için vazgeçilemez dekorlardan bir tanesidir. Fakat zamanla eskiyen ve solan fayansların yenilenmeye ihtiyaç duyduğu da bir gerçektir. Bu nedenle de solan veya artık dekora uymayan fayanslar boyanabiliyor.
Kilit Noktalar
  • Eskiyen ve solan fayansları değiştirmektense, fayans boyama işlemi yapmak daha iyi bir seçenektir. 
  • Çeşitli fayans boyaları sayesinde kullanıcılar fayanslarını istedikleri geniş renk skalasından seçebiliyor. 
  • Solan ve görünümü bozan fayansların boyanması, eski fayansların sökülüp yenileri ile değişiminden daha ucuz ve ekonomiktir.
Yazı Konu Başlıkları

Fayans Boyaması Nedir?

Fayanslar, genelde mutfak ve banyolarda tercih edilse de evlerin diğer bölümlerinde de kullanılabiliyor. Uzun süreli kullanımlarda şartlara bağlı olarak fayanslarda solma, kirlenme veya renk kaybı görülebiliyor. Bu nedenle de birçok kişi, fayans boyama işlemlerinin yapılmasını tercih ediyor. Çünkü boyama işlemleri fayansların sökülüp yeniden yapılmasından daha kolay bir işlemdir. Bu sebeple de değişim işlemleri yerine boyama işlemleri tercih edilebiliyor. 

Kolay ve kısa zaman içerisinde yapılabilen bu işlem, fayansların eskisinden daha iyi bir görünüme sahip olmasını sağlayabiliyor. Hem oldukça ekonomik bir seçenektir, hem de fayanslar sökülmediği için çevre dostu bir işlemdir. Ayrıca boyama işlemleri, tadilat işlemlerinden daha kısa sürdüğü için de zamandan tasarruf sağlar. 

Nasıl Yapılır?

Genel olarak fayans boyama işlemleri profesyonel kişiler tarafından firmalar aracılığı ile yapılıyor. Fakat isteyen kişiler evlerindeki fayansları kendileri de boyayabiliyor elbette. Boyama işlemini yapabilmek için ilk öncelikle gerekli malzemeler temin edilmelidir. Daha sonra ise boyama işlemi için gerekli ortam hazırlanır ve çevredeki eşyalar kirlenmeyecek bir noktaya taşınır. Bu sayede çevredeki eşyalara boya bulaşma ihtimali ortadan kalkar. 

Boyama işlemi başladıktan sonra astar boya uygulaması yapılır ve boya kurumaya bırakılır. Uygulanan boyanın üstüne bir boya daha atılabiliyor. Katlar kurumaya bırakıldıktan sonra tamamen kuruyana kadar beklenmesi gerekiyor. Daha sonra ise vernik uygulanır ve beklenir. Maskeleme bandı söküldükten sonra ise boyama işlemleri tamamlanmış oluyor. 

Neden Yapılır?

Boyama işleminin yapılması için birçok etken vardır. Bu etkenlerden bazıları ihtiyaç olsa da, bazıları zevk ve tasarım için yapılıyor. Bunun nedeni fayansların zaman içerisinde deformasyona uğramasıdır. Zaman geçtikçe sararan ve kirlenen fayanslar için bazen tek seçenek değişim oluyor. Fakat fayans boyama işlemi sayesinde değişim işlemleri yapmadan da zamanla oluşan kir ve sararmalardan kurtulunabilinir.

Banyo ve mutfaklarda fayans kullanımı oldukça fazladır. Bu nedenle de banyo ve mutfağını yaptıran kişiler tarafından da boyama işlemleri tercih ediliyor. Çünkü fayanslara uygulanacak olan sökme ve yeniden yapıştırma işlemleri ekstra olarak maliyet oluşturuyor. Fakat boyama işlemlerinde ise durum tam tersidir. Bu nedenle de diğer işlemler düşünüldüğünde birçok kişinin tercihi boyama oluyor. 

fayans boyama

Malzemeleri Nelerdir?

Boyama işlemleri için kullanılacak malzemeler arasına hem temizlik hem de boya malzemeleri vardır. Kullanılacak malzemelerin tam bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Çünkü herhangi bir eksik malzeme olması işlemin yarıda kalmasına neden olabiliyor. Boya kullanımı işin fayans boyası gereklidir. Bunun yanında astar boyası ve rulo fırçalar da kullanım için hazırlanmalıdır. Ayrıca fırça türlerinden ipek uçlu fırça ve köşe fırçası da kullanılması gerekiyor. 

Köşe fırçası ve ipek uçlu fırçalar fayans arası boyama için de kullanılabiliyor. Elbette ki bu işlemleri yaparken etrafın kirlenmemesi için temizlik malzemeleri, boya tavası ve koruyucu örtü kullanılması gerekiyor. Kullanılacak olan diğer iki malzeme ise maskeleme bandı ve zımpara kağıdıdır. Vernik boyanın daha uzun ömürlü olmasını sağladığı için kullanılması gerekiyor. Ayrıca stencil ve sünger kullanımı ile fayanslara desen vermek de mümkündür. Bu nedenle de malzeme listesine eklenmeleri gerekiyor.

Fayans Boyama İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fayansların boyanmasında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında birçok madde olduğu söylenebiliyor. Boyama işlemleri başlı başına dikkat edilmesi gereken noktalar içeriyor elbette. Fakat fayanslar için boyama yapıldığında farklı adımlara da dikkat edilmelidir. 

Fayans boyama için dikkat edilmesi gereken adımlar şu şekildedir;

  • Kullanılacak olan boyanın türüne ve fayansın boyanabilir olduğundan emin olunmalıdır. 
  • Doğru boya ve astar seçimi yapılmalıdır. Fayanslara özel üretilen, suya ve neme dayanıklı boya ve astar seçilmelidir. 
  • Derzlerin ve fayansların zımparalanması gerekir. Fayanslar temiz ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olmadan işleme başlanmamalıdır. 
  • Boyama işlemine başladıktan sonra dikkatli ve özenli fırça darbeleri atılması gerekiyor. Eğer gerekirse iki kat boya geçilmelidir. 

Fayans Boyama Yapmanın Avantajları

Eskimiş ve yıpranmış olan fayansların yeni bir görüntüye kavuşması için fayans boyama, ekonomik ve pratik bir seçenektir. Bu nedenle de sararan ve kötü görünen fayansların boyanması işlemi, en mantıklı seçenek oluyor. Başlıca nedenleri arasında birçok madde bulunsa da, bu maddeler arasından öne çıkan madde ekonomik yanıdır. Fayans değiştirme işlemleri boyama işlemlerine göre daha pahalıdır. Çünkü değişim işlemlerinde bir de fayans sökme adımı eklenir. Bu şekilde de daha fazla masraf çıkıyor. 

Ayrıca değişim işlemleri, boyama işleminden daha zahmetlidir. Bu nedenle de boyama işlemleri daha pratik bir şekilde tamamlanabiliyor. Bu işlemler sayesinde estetik bir görünüm ve şık bir tasarıma sahip olmak oldukça basit hale geliyor. 

Fayans Boyama Yapmanın Dezavantajları

Elbette çoğu işlemde olduğu gibi fayansların boyanmasında da bazı dezavantajlar vardır. Eski ve yıpranmış fayansların yeni bir görünüm kazanması önemlidir. Fakat bu noktada önemi olan bir diğer etken ise dezavantajlıdır. Bu işlemler başlamadan önce göz önünde bulundurulması gereken dezavantajlar öğrenilmeli ve bilinçli bir şekilde değerlendirilmelidir. İlk olarak dikkat edilmesi gereken madde dayanıklılıktır. Yapılan boya sonrasında zamanla aşınma meydana gelebiliyor. Bu sebeple de boyama işlemleri için yoğun kullanılan (mutfak veya banyo zeminleri) yerler ideal olmayabiliyor. 

Diğer maddeler arasında ise uygulama ve maliyet kendini gösteriyor. Fayans boyama işlemleri sırasında boyama işlemlerine özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü işlem sonunda boya lekeleri ve kusurlar oluşabiliyor. Ayrıca malzeme masrafı az olsa da, boyama işlemlerinde işçilik maliyetinin pahalılığı ile karşılaşılabiliyor. 

fayans boyama

Fayans Boyama İçin Hangi İşlemler Gereklidir?

Özellikle de mutfak fayans boyama işlemleri gibi sık kullanılan ve devamlı olarak dış etkenlere maruz kalan yerler için dikkat edilmelidir. Boyama işlemleri kendi içerisinde belirli adımlarla ilerler. Bu nedenle de uygulanacak olan adımlara dikkat edilmesi gerekiyor. Fayansların doğru ve düzgün bir şekilde boyanabilmesi için bu işlemler oldukça önemlidir. Baştan sona kadar izlenen adımlar kısaca şu şekilde verilebiliyor; 

  • Boyama öncesi hazırlık
  • Fayansların temizlenmesi
  • Fayansların zımparalanması
  • Derzlerin doldurulması
  • Maskeleme işlemi

Evlerin dekorasyonunu yenilemek için yapılan bu işlemler basit gibi gözükse de dikkat edilmesi gereken adımları içeriyor. Çünkü bu işlemlerin her birinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Aksi takdirde boyama işlemlerinden istenilen verim ve görüntü alınamaz. 

Fayans Boyama Öncesi Hazırlık

Tadilat işlemlerinin birçoğunda olduğu gibi boyama işleminden önce de hazırlıkların tamamlanması gerekir. Hazırlık işlemleri tüm tadilatın gidişini etkileyen bir aşamadır. Çünkü bu aşamada ihtiyaç duyulan her şey hazırlanır ve plan şeması oluşturulur. Ne kullanılacağı veya ne zaman kullanılacağı bu aşamada belirlenir. Ayrıca malzemeler gözden geçirilir ve neyin kullanılıp kullanılmayacağı da belirlenir. Bu nedenle hazırlık aşamasının önemi büyüktür. İlk öncelikle fayansların türünün ne olduğu ve boyanabiliyor olmaları araştırılır. 

Daha sonra ise doğru boya ve astar seçimi yapılmalıdır. İşlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi için bu nokta oldukça önemlidir. Çünkü bu aşamada karşılaşılabilecek tüm sürprizler ortadan kalkar. Bir sonraki adım ise fayansların ve derzlerin temizliğidir. Bu aşamada da gerekli temizlik, hatta gerekiyorsa zımparalama işlemleri yapılıyor. 

Fayansların Temizlenmesi

Fayansların temizlenmesi boya işlemlerinin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için önemli olan bir diğer aşamadır. Bu aşamada fayanslar, boyama işlemi için tamamen hazır hale getiriliyor. Çünkü bu işlemin yapılmaması durumunda ortaya boya tutmama veya yüzey sorunları çıkabiliyor. Bu sebeple de temizlik işlemleri yapıldıktan sonra fayans temizleme işlemleri yapılmalıdır. Özellikle de banyo fayans boyama işlemleri için bu adım önemlidir. Çünkü banyolar devamlı olarak nem ve buhara maruz kalırlar. Yani boyanan fayansların boyaya uygun bir hale getirilmesi gerekir. Bunun nedeni zamanla aşınmalarını ve boyanın kalkmamasını sağlamaktır. 

Fayansların Zımparalanması

Boyama işlemlerinin hepsi için yapılan zımparalama, boyanın tam anlamı ile yüzeye oturması için gerekli ortamı sağlar. Neredeyse her boyama işleminde olduğu gibi fayans boyama işleminde de zımparalama işlemi yapılıyor. Zımparalama işleminin yapılmasındaki amaç oldukça basittir. Boya sürülen yüzeyin boyaya tam anlamıyla uygun hale getirilmesi için yapılıyor. Çünkü boya belirli yüzeylerin üstünde kuruyabiliyor. Bunun için ekstra olarak belirli malzemeler de kullanılıyor elbette. 

Derin temizlik yapılan fayansların zımparalanmasından sonra boyama işlemlerine geçiliyor. Boyama işlemleri için zımpara yapılmasının bir diğer nedeni ise yüzeylerin düz ve pürüzsüz olmasıdır. 

Derzlerin Doldurulması

Fayansların temizlenmesi ve boyanması aşamasında sonra derzlerin doldurulması aşaması geliyor. Boyama işlemlerindeki en önemli etken boyanın derzlere taşmamasıdır. Fakat ister istemez bu durum meydana geliyor. Boyama işlemleri yapılırken derzlere boya taşabiliyor. Bu sebeple derzler doldurularak veya üstü kapatılarak boyadan korunmaya çalışılıyor. Bunun için ilk öncelikle temizlik aşamasının yapılması gerekiyor. Derzler toz ve kirlerden arındırılarak boya için uygun yapıya getirilir. 

Daha sonra derzler için dolgu malzemesi seçiliyor ve seçilen dolgu malzemesi derzlere uygulanıyor. Uygulanan dolgu malzemesi kuruduktan sonra ise tekrardan temizlik işlemleri yapılıyor. Bu şekilde de boyama işleminde derzlerin tadilatı tamamlanmış oluyor. 

fayans boyama

Maskeleme İşlemi

Birçok boyama işleminde maskeleme adımı oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni boyanmayan kısımların korunması ve boya temasının ortadan kaldırılmasıdır. Doğru bir şekilde yapıldığında maskeleme işlemi, temiz ve pürüzsüz bir görünüm elde edilmesine yardımcı oluyor. Bu sebeple de boyama işleminden önce mutlaka maskeleme işlemi yapılmalıdır. Fayans boyama işlemlerinde en zorlayıcı kısım boyama işlemleridir. Bu nedenle de boyanması istenmeyen bölgelerin mutlaka maskeleme ile kapatılması şarttır. 

Özellikle de açık renkli veya mat yerlerde maskelemenin önemi daha fazla artıyor. Çünkü açık renkli ve mat yüzeyler, farklı boya rengini ortaya çıkarıyor. Bu da boyama işleminden sonra kötü bir görüntünün ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Fayans Boyama Uygulamaları

Eskiyen ve sararan fayanslar için yeni bir görünüm fırsatı sağlayan fayans boyama uygulamaları çeşitli şekillerde yapılabiliyor. Farklı uygulama teknikleri sayesinde fayanslar tek çeşit değil, farklı çeşitlerde de renklendiriliyor. Bu sayede de banyo, mutfak veya her neresi olursa olsun farklı tasarımlar ile uyumlu boyama yapılabiliyor. Bu nedenle, hangi boyayı ve desenin tercih edileceği önceden belirlenmelidir. Aksi takdirde istenilen tasarım yapılamayabiliyor. 

Yaygın olarak yapılan boyama uygulamaları şu şekildedir;

  • Tek renk boyama
  • Desenli boyama
  • Sünger baskı
  • Stencil Kullanımı
  • Uygun boya kalemi kullanımı

Duvar Fayanslarının Boyanması

Fayansların boyanması, zaman içerisinde oluşan sararmalar ve aşınmalardan dolayı kaynaklanır. Tabi ki bu işlemin yapılabilmesi için dikkat edilmesi gerekli olan noktalar da bulunuyor. İlk öncelikle fayansların yapısı kontrol edilmelidir. Boyanabiliyor olup olmadığı araştırılmalı ve buna göre bir boya seçimi yapılmalıdır. Çünkü aksi takdirde yapılan boya fayanslardan akacaktır. 

Duvarlar istenildiği gibi dekore edilebiliyor. Genel oda tasarımına uygun bir renk veya desen seçimi ile harika bir ortam yaratılabilir. 

Yer Fayanslarının Boyanması

Yer fayans boyama işlemi diğer boyama işlemlerinden daha farklıdır. İşlem olarak her boyama stili aynı olsa yer fayansları için durum biraz daha farklıdır. Çünkü yerler en çok kirlenen ve aşınan yüzeylerdir. Bu sebeple de boyama işlemlerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılması önemlidir. Çünkü aksi takdirde yapılan boya kısa bir sürede aşınmaya başlayarak yüzeyi terk edecektir. Bu da tekrardan boyama işlemlerinin yapılmasına neden olacaktır. 

Boyama işlemleri tamamlandıktan sonra vernik ile koruma altyapısı hazırlanır. Bu sayede de yenilenen fayansların boyaları yüzeye daha iyi bir şekilde yapışır ve kurur. Bu sayede hem fayanslar yeni bir görünüme hem de odanın genel tasarımını iyileştirmeye yardımcı oluyor. 

Mutfak Fayanslarının Boyanması

Ev içerisinde en çok zaman geçirilen yerlerden biri de mutfaklardır. Bu nedenle de mutfak fayans boyama işlemleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü mutfak fayansları devamlı olarak belirli etkenlere maruz kalırlar. Yemek kokuları, buhar vb. etkenler fayansların zamanla sararmasına neden olabiliyor. Bu nedenle de boyanma aşamasında oldukça iyi bir işlemden geçmelidir. Aksi takdirde yapılan yeni fayans boyası kısa zamanda zarar görerek sararma ve dökülme yapabiliyor. 

Bu durumun önüne geçmek için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden en çok kullanılanı da verniklerdir. Vernikler sayesinde boyanın üstüne bir koruma katmanı çekiliyor ve boya korumaya alınıyor. 

fayans boyama

Banyo Fayanslarının Boyanması

Tıpkı mutfaklar gibi banyolar da ev içerisinde en çok kullanılan yerlerden bir tanesidir. Bu nedenle banyo fayans boyama işlemi yapılacaksa çeşitli etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle banyolar yoğun buhar, nem ve su ile temas eden yüzeylere sahiptir. Bu sebeple de boyanan fayansların bu etkenlere karşı korunması gerekiyor. 

Devamlı olarak su, buhar ve neme karşı koruması olmayan boyalar zamanlar aşınmaya başlayacaktır. Bu ve bunun gibi durumlarla karşılaşılmaması için, özel olarak üretilen boya ve korumalar tercih edilmelidir. 

Fayans Boyama Fiyatları

Fayans boyama işlemleri, değişim işlemlerine göre hem daha ekonomik hem de daha kolaydır. Bu nedenle birçok kişi fayanslarını değiştirmek yerine boyatmayı tercih ediyor. Ortamın tasarımına göre rengi değiştirilebilen fayanslar, her tasarıma uygun bir şekilde boyanabiliyor. Bu nedenle de devamlı olarak sorulan sorulardan bir tanesi de fayans boyama fiyatları nasıldır sorusu oluyor. 

Boyama işlemleri tadilat ve ek masraflar gerektirmediği için oldukça ekonomik bir maliyete sahiptir. Bu nedenle de birçok kişi tarafından hem daha ekonomik hem de daha az işlem gerektirdiği için tercih ediliyor. 

Kategoriler: [post_category]

Online Keşife Abone Ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Duşakabin Montajı Kolay Mı Kendim Yapabilir Miyim?
Duşakabin Montajı Kolay...
Birçok kişinin sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de kendi başıma duşakabin montajı nasıl yapılır sorusu oluyor.…
Pazarlama Nedir? Pazarlama ile Dijital Pazarlama aynı mıdır?
Pazarlama Nedir? Pazarlama...
Son zamanlarda sürekli olarak karşılaşılan pazarlama nedir ve dijital pazarlama ile aynı mıdır sorusu devamlı olarak…
Markalar Listesi ile Klima Fiyatları 2024
Markalar Listesi ile...
Gündelik hayatta klima kullanımı oldukça fazladır. Özellikle de yaz aylarının yaklaşması ile birlikte klima ihtiyacı daha…

Online Keşife Bültene Abone ol

Güncel Konular

Duşakabin Montajı Kolay Mı...
Birçok kişinin sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de kendi başıma…
Pazarlama Nedir? Pazarlama ile...
Son zamanlarda sürekli olarak karşılaşılan pazarlama nedir ve dijital pazarlama…
Markalar Listesi ile Klima...
Gündelik hayatta klima kullanımı oldukça fazladır. Özellikle de yaz aylarının…
Markalara Göre Kombi Bakım...
Kombiler özellikle de kış aylarında ısınma ve sıcak su için…
Dekorasyonunuza Uygun Ev Tipi...
Ev içerisinde değerli eşyaları saklamak için ihtiyaç duyulan en önemli…

Dilediğiniz Makaleyi Bulun...

Online Keşif'teki çerezler hakkında?

Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.

Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.