Kazan Dairesi Doğalgaz Tesisatı Kuralları

Kazan Dairesi Doğalgaz Tesisatı Kuralları

Kazan Dairesi Doğalgaz Tesisatı Kuralları

Kazan- Dairesi-Doğalgaz-Tesisatı-Kuralları-Online-Keşif-1
Kazan dairesi sıvı, gaz ve katı durumunda yer alan yakıtların yakılması neticesinde ortaya çıkan kimyasal enerjilerin ısıya çevrilmesini sağlar. Bununla beraber, ortaya çıkan ısı enerjisinin akışkan bazı sıvıları ısıtmasıyla arzulanan bölgelerin ideal sıcaklığa ulaşmasını mümkün kılar. Ancak kazan dairelerinde maksimum verimliliğin sağlanabilmesi için bazı kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları esas alınır. Bu sayede güvenli, sağlıklı ve ideal bir ortam yaratılabilir.
Kilit Noktalar
  • Doğalgazın yoğun olduğu kazan daireleri mutlaka havalandırılmalıdır. 
  • Doğalgaz hattı için bir araya getirilen boruların kaynak vasıtası ile birleştirilip sızdırmazlık değeri doğru şekilde ayarlanmalıdır.
Yazı Konu Başlıkları

Kazan Dairesi Nedir?

Kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları hakkında bilgi verilmeden önce kazan dairesi nedir sorusunun yanıtı bilinmelidir. Sıvı, gaz ve katı durumda bulunan yakıtların yakılması ile beraber meydana gelen kimyasal enerjinin ısıya dönüştürülmesi işlemi kazan dairesinde gerçekleşir. Meydana gelen ısı enerjisi akışkan durumdaki çeşitli sıvıları ısıtması sonucunda ilgili bölgenin ısıtılması mümkün olur. Bu kazanların verimliliği ise, yanma esnasında meydana gelen ısının ne kadar bölgeye ulaştığına bağlıdır. 

Yanma sonucunda oluşan ısı enerjisinden yüksek oranda yararlanmak oldukça önemlidir. Ancak bu sayede, yakıt tüketimini düşük seviyelere düşürmek mümkün olur. Akabinde atmosfere bırakılan atık gazın miktarı azaldığı gibi kazan için verilen zahmette azalır. Sonuç olarak, mutlaka kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları uygulanmalıdır. 

Kazan Dairesi Doğalgaz Tesisatı Kuralları 

Kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları arasında ilk sırada, kazan ve yakma cihazlarının önemli olan standartlarda (TS497, TS3101, TS377, TS430, TS4041, TS4040 vb.) hem imal hem de tesis edilmiş olmaları şartı yer alır. Doğalgazın fazla olduğu kazan dairelerinde hava sirkülasyonunun sağlanması gereklidir. Doğalgaz tesisatı kurulumu gerçekleştirilirken tüm malzemelerin hem doğru hem de eksiksiz şekilde takılması oldukça önemlidir. 

Gaz hattı için takılması gereken bazı boruların kaynak vasıtasıyla birleştirilip sızdırmazlık ayarının en doğru şekilde yapılması mühimdir. Kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları arasında üretici şirketlerin belirledikleri hem bakım hem de onarım amacıyla brülörün yerinden ayrılması ya da yana alınmasına olanak tanıyacak ve ihtiyaç duyulduğunda kapısı bulunan yeterli alanlar bulunmalıdır. 

Isı üreticisinin yerleştirildiği alanlarda bulunan tavan ve duvar aralıklarının ölçüleri mutlaka TS 3818 standardına uygun olmalıdır. Kazan dairesinde bulunan 0,5 Atü’yü aşan işletme basıncındaki buhar kazanları konutların altına, içine, bitişiğine ve üstüne; sosyal ve çalışma hacimleri gibi kullanıcının sürekli kullandığı hacimlerin üstüne, bitişiğine ve içine yalnızca TS 2736 standardındaki sınırlamalara göre tahsis edilebilir. 

Kazan Dairesi Doğalgaz Tesisatı için Bilinmesi Gerekenler 

Kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları dikkate alınarak yapılan işlemler hem güvenli hem de verimli bir kullanım sunar. Doğalgaz yakıtlı kazanlar, eski kazanlara kıyasla daha ufak boyuta sahip olduklarından kazan dairesi yerleşimleri de oldukça pratik olur. Ayrıca doğalgazın temiz bir yakıt olması ilgili alanların daha temiz kalmasını sağlar. Dolayısıyla kazan dairelerini seramikle kaplamak pahalı bir işlem gibi gözükse de kullanıcıya çeşitli kolaylıkları beraberinde getirir. 

Kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları konusunda gürültünün azaltılması için alanlara akustik izolasyon uygulanmalıdır. Fakat bu malzemelerin yangına karşı dayanıklı olması oldukça mühimdir. Kazan dairesi kapılarının da hem dayanıklı olması hem de içeriden dışarıya açılacak şekilde yapılması gereklidir. Bu noktada, kazan dairesi nasıl olmalı sorusuna da yanıt verilir. Kazan dairesinde hiçbir durumda sıvı, katı ve gaz yakıt tankı yer almamalıdır. Eğer bulunuyorsa bir duvar yardımı ile gaz yakıtlı kazan dairesinden uzaklaştırılmalıdır. 

Kazan Dairesinde Güvenli ve Sağlıklı Ortam 

Kazan dairesinde sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlanabilmesi için mutlaka kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları dikkate alınmalıdır. Tehlikeli durumların yaşanmaması için kazan dairesi dışında, alanın tüm elektriğinin kesilmesini mümkün kılacak hem şalter hem de tesisatın konulması gereklidir. Bu durum yangın, gaz sızıntısı vb. durumlarda ani müdahalede bulunmasını mümkün kılar. 

Acil durumların yaşandığı zamanlarda dikkate alınması için kazan dairelerine emniyet kuralları ve cihazların kullanım talimatları da muhakkak asılmalıdır. Eğer kazan dairesi çatı katı ya da ara katta bulunuyorsa, binadaki bölümüne bağlı olarak oluşturulan statik yük dağılımının, İnşaat Mühendisleri Odası’nın sunacağı onaylı bir rapor için kontrol ettirilmesi mühimdir. 

Kazan Dairesi Kaç Metrekare Olmalı?

Kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları arasında alanın kaç metrekare olması gerektiği yer alır. Bu noktada ilgili insanlar tarafından kazan dairesi kaç metrekare olmalı sorusuna sıklıkla yanıt aranır. Kazan dairesi kurulumu için gereken bölümün en az 8 metrekare olması gerekir. Apartman ve endüstriyel kazan daireleri için söz konusu ölçünün üzerinde bir boyutun gerektirdiğinin de bilinmesi önemlidir. 

Kazan dairesi kurulumu için doğalgaz kazan dairesi yönetmeliği tarafından yazılı kural biçiminde 8 m3 olarak belirlenmiştir. Kazanların ve diğer ürünlerin konumlandırılması için gereken büyüklükte alanın olması gerekir. Bunun için de mümkün olan en küçük hacmin kullanılması mühimdir. 

Mimari projelendirme işleminde kazan dairesi kurulumu için ideal oranda bir hacim ayrılmalıdır. Genelde bodrum katta konumlandırılan kazan dairesinin son zamanlarda kompakt kazanlar olarak üretilmesi, onların çatı katına konulmasını mümkün kılmıştır. Sonuç olarak, kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları dahilinde olan 8m3 mutlaka dikkate alınmalıdır. 

Kazan Dairesi Hattı için Montaj Kuralları

Kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları için montaj işlemleri de mutlaka dikkate alınmalıdır. Merkezi ısıtma sistemlerinde tercih edilecek doğalgaz borularının birleştirilmesi mutlaka kaynakla yapılmalıdır. Boru hattı üstünde bulunan ayar, kumanda kontrol ve ölçüm cihazlarının dişli bağlantılarıyla gerçekleştirilmesi durumunda mutlaka TS 61 standardına uymalıdır. 

Kazan dairesi doğalgaz tesisatı için bağlantılar;

  • Çap<DN 65 kaynaklı, vidalı, flanşlı
  • Çap≥DN 65 kaynaklı, flanşlı 

Bahsi geçen şekilde olması mühimdir.  Merkezi sistem ısıtma tesisatının olduğu konutlarda, mutfak ile sıcak su kullanımının olması için kolon tesisatı tesis edilebilir. Ancak merkezi ısıtma sisteminin doğalgaza çevrilmesi esnasında kolon tesisatı kullanılmıyorsa, bu kolon için ana kesme vanası muhakkak konulmalıdır. 

Merkezi sistem sayaç vanasıyla daire hat vanasının arasında bulunan mesafe 2 metreden az ise, ortak hat üzerine bir AKV tesisine ihtiyaç duyulmaz. Kazan dairelerinde Selenoid vana ile bağlantılı olacak şekilde üst havalandırmadan daha yüksek bir değere alev sızdırmaz gaz alarm cihazı konulur. Söz konusu vana, oluşabilecek bir gaz kaçağı sırasında kazan dairesine gazın girişini önleyecek kısma yerleştirilir. 

Kazan Dairesi için Havalandırma Kuralları

Kazan dairesi doğalgaz tesisatı kuralları konusunda mühim olan bir detayda havalandırma işlemleridir. Bu alanlar kış aylarında büyük bir performansla çalışma yürüttüğünden kullanıcıların sağlık sorunu yaşamaması için havalandırma kuralları önemle dikkate alınmalıdır. Bu kurallar: 

  • Kazan dairesi içinde brülör için gereken yanma havasının olması gerekir. Aynı zamanda ortamda meydana gelmesi muhtemel olan gaz kaçağı ve yanmamış atık gazların ortamdan çıkarılması gereklidir. Bu sebeple, kazan daireleri içinde mutlaka üst havalandırma menfezi yer almalıdır. 
  • Alt ve üst havalandırmaların çevresi olası zehirlenme ve boğulma ihtimallerinden korunmak adına mutlaka kapatılmamalıdır. 
  • Alt havalandırmanın brülör seviyesinde monte edilmesi mühimdir. 
  • Üst havalandırmaların tavana yakın olacak şekilde takılması tavsiye edilir. Aynı zamanda hem alt hem de üst havalandırmanın birbirine yakın olmaması gereklidir.

Kazan dairesinin kurallara uygun bir şekilde kurulması gerektiğinden daha önce bahsetmiştik. Bu anlamda kazan dairenizin şartnameye uygun olarak kurulması için Online Keşif güvencesi ile hemen bir keşif formu doldurarak teklifinizi alabilirsiniz.

Kategoriler: [post_category]

Online Keşife Abone Ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Duşakabin Montajı Kolay Mı Kendim Yapabilir Miyim?
Duşakabin Montajı Kolay...
Birçok kişinin sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de kendi başıma duşakabin montajı nasıl yapılır sorusu oluyor.…
Pazarlama Nedir? Pazarlama ile Dijital Pazarlama aynı mıdır?
Pazarlama Nedir? Pazarlama...
Son zamanlarda sürekli olarak karşılaşılan pazarlama nedir ve dijital pazarlama ile aynı mıdır sorusu devamlı olarak…
Markalar Listesi ile Klima Fiyatları 2024
Markalar Listesi ile...
Gündelik hayatta klima kullanımı oldukça fazladır. Özellikle de yaz aylarının yaklaşması ile birlikte klima ihtiyacı daha…

Online Keşife Bültene Abone ol

Güncel Konular

Duşakabin Montajı Kolay Mı...
Birçok kişinin sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi de kendi başıma…
Pazarlama Nedir? Pazarlama ile...
Son zamanlarda sürekli olarak karşılaşılan pazarlama nedir ve dijital pazarlama…
Markalar Listesi ile Klima...
Gündelik hayatta klima kullanımı oldukça fazladır. Özellikle de yaz aylarının…
Markalara Göre Kombi Bakım...
Kombiler özellikle de kış aylarında ısınma ve sıcak su için…
Dekorasyonunuza Uygun Ev Tipi...
Ev içerisinde değerli eşyaları saklamak için ihtiyaç duyulan en önemli…

Dilediğiniz Makaleyi Bulun...

Online Keşif'teki çerezler hakkında?

Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.

Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.