Kombi Montajı Nasıl Yapılır?

Kombi Montajı Nasıl Yapılır?

Kombi Montajı Nasıl Yapılır?

Kombi-Montajı-Nasıl-Yapılır-Online-Keşif-1
İklimlendirme cihazlarından biri olan kombi, ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılamak üzere kullanılır. İdeal bölgeye ve duvara monte yapılarak kullanılan bu cihazların hem üretici şirketin hem de gaz dağıtım firmalarının teknik şartnamelerine uygun olacak şekilde takılması mühimdir. Çünkü kombi montajı doğru ve eksiksiz bir şekilde yapıldığında güvenli ve sağlıklı bir kullanım sunar. Aynı zamanda kullanıcıya uzun ömürlü kullanma garantisi verir. Bu noktada yazımızın devamında kombi montajı nasıl yapılır sorusunun cevabı için bilinmesi gereken tüm detayları açıklıyoruz.
Kilit Noktalar
  • Doğalgaz projesinin ait olunan gaz dağıtım firmasının şartnamesine uygun çizilmesi, montajının ise buna uygun yapılması zaruridir.
  • Kombi montajı şartlara uygun olacak şekilde yapılmalıdır. Uygulamalar alanında uzman, sertifikalı ve tecrübeli kimselere yaptırılmalıdır. 
  • Kombi montajı, binanın ortak kullanım noktalarından olan merdiven, koridor, aydınlık gibi alanlara yapılmamalıdır.
  • Kombi montajı ücreti mevcut tesisata ve cihazın bulunacağı alana göre değişiklik gösterir.
Yazı Konu Başlıkları

Kombi Montajı Nedir? 

Evin ısınmasını ve sıcak su ihtiyacını karşılamak üzere kullanılan kombinin uygun alan belirlenip, ideal tesisat malzemeleri (borular, baca borusu, vana) ile bağlantısı gerçekleştirilerek doğru monte edilmesi işlemine kombi montajı denir. Kombi montajı yapılacak bölge mutlaka doğalgaz projesi ile uygun olacak şekilde seçilmelidir. 

Kombi montajı dış bölgeye yapılacaksa donmaya karşı önlemlerinin alınması gerekir. Kombi dışına ısı yalıtım veya dolap gibi malzemelerin kullanılması, cihazı soğuk hava şartlarında donmalara karşı korur. Kombi monte edecek şirketlerin ise, alanında uzman ve yeterlilik belgesine sahip olması gereklidir. Aynı zamanda firmanın, bulunulan bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketi tarafından yetkilendirilmiş olması önemlidir. 

Kombi Montajının Aşamaları 

Kombi montajı için proje çizimi ile doğru alanın belirlenmesi gerekir. Yerin belirlenmesinin ardından cihazın duvarda asılı durmasına yardımcı olan bağlantı döşenir. Kombi duvara takıldıktan sonra şartnamede bulunan baca çıkışı için ideal yerin açılışı gerçekleştirilir. Daha sonra hem sıcak hem de soğuk su akışının yapılacağı boruların girişlerinin kombiye takılması sağlanır. 

Kombi montajı yapıldıktan sonra ilk kontrol yapılır. Bu kontrol işleminin akabinde herhangi bir sorun bulunmuyorsa, alt bağlantı seti bağlanır. Daha sonra cihaza su salınımı gerçekleşir. Herhangi bir gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilir. Ardından gaz bağlantısı yapılarak herhangi alanda doğalgaz kaçağının olup olmadığına bakılır. 

Yoğuşmalı kombi montajı yapılıyorsa, yoğuşma gider bölümü de yapılır. Tesisat montajı esnasında ek malzemeler (dolap, baca vb.) ekstra ücret karşılığında ilgili şirketten talep edilebilir. Bu sayede kombi montajı nasıl yapılır sorusuna yanıt verilerek tüm soru işaretleri giderilmiş olur. 

Kombi Montajı için Proje Şart mı? 

Kombi montajı yaptırırken birtakım hususların göz önünde bulundurulması sağlıklı ve güvenli gaz kullanımı için önemlidir. Bunlardan biri olan kombi montajı için proje şartı her kullanıcının dikkat etmesi gereken bir detaydır. Doğalgaz projesinin ait olunan gaz dağıtım firmasının şartnamesine uygun çizilmesi, montajının ise buna uygun yapılması zaruridir. 

Proje çizimine uygun yapılmayan montajların kontrole gelen ekipler tarafından gaz açma işlemi gerçekleştirilmez. Bu durum ise, gazı kullanmaya başlama süresinin uzamasına neden olur. Kombi montajı için proje çizilmesinin sağlık ve güvenlik açısından da önemi büyüktür. Çünkü ideal monte işlemi gaz kaçağı riskini ortadan kaldırma konusunda etkilidir. 

İlgili markaların yetkili servislerin gaz dağıtım firmalarıyla yaptıkları sözleşmeye göre, yetkili gaz şirketinde içerisinde kombinin de yer aldığı onaylı bir projenin olması gerekir. Eğer onaylı bir proje bulunmuyorsa, yetkili servis kombiyi devreye almaya geldiği zaman garantisini başlatmaz. Bu da cihazın garantisiz kullanılmasına neden olur. Bundan dolayı kombi montajı için proje şart mı sorusuna kesinlikle şart yanıtı verilir. 

Kombi Nereye Monte Edilmeli? 

Sağlıklı ve güvenli kullanım için kombi montajı ideal bölgeye yapılmalıdır. Başta kombi montajı için proje çiziminin yapılması ve alanında uzman kimseler tarafından ilgili bölgeye takılması mühimdir. Bu noktada, kombi nereye monte edilmeli sorusunun yanıtı da mühimdir. Aşağıdaki maddeler dahilinde ideal alan bulunabilir: 

  • Kombi montajı asit buharının olduğu alanlara monte edilmemelidir. 
  • Montaj yapılacak alanda patlayıcı maddelerin olmaması mühimdir. 
  • Binaların merdiven boşluğu, koridor ve aydınlık boşluğu gibi bölümlere montaj yapılmamalıdır. 
  • Kombi montajı kapalı bölümlere yapılmalıdır. Bir başka deyişle, donma riski bulunan alanlara yapılmaması önerilmez. 
  • Doğalgaz tesisatı için gereken bütün testlerin başarılı şekilde yapılması mühimdir. 
  • Kombi monte edilecek bölümün ateşe dayanıklı bir duvar olması gereklidir. 
  • Kombi balkona takıldığında veya mutfağa monte edilerek dolap içerisine alındığında tüm şartlara uygun olmalıdır. Mesela, kolay müdahalede bulunulması için kenarlarında en az 10 cm kadar boşluğun olması gereklidir. 
  • Kombi montajı ısıtıcı cihazların ne yanına ne de üzerine monte edilmelidir. 
  • Bağlantılarda noksanlık olduğu durumlarda kombi montajı yapılmamalıdır. 
  • Kombi montajı şartlara uygun olacak şekilde yapılmalıdır. Uygulamalar alanında uzman, sertifikalı ve tecrübeli kimselere yaptırılmalıdır. 

Kombi Montajı Esnasında Nelere Dikkat Edilmeli? 

Kombi montajı sırasında birtakım hususlara dikkat edilmesi hem can hem de mal güvenliği için oldukça önemlidir. O nedenle, öncelikle, kombiyi doğrudan elektriğe bağlamak yerine regülatör ile kullanmak voltajdan gelebilecek problemleri engeller. Kombi kapalı alana monte yapılacaksa ilgili alanda gaz kaçak dedektörünün bulunması gereklidir. 

Kombinin bulunduğu ortama ideal miktarda oksijen girmesi adına hem ventlasyon hem de açık konumda olması mühimdir. Kombi montajı, binanın ortak kullanım noktalarından olan merdiven, koridor, aydınlık gibi alanlara yapılmamalıdır. Ayrıca elektrik bağlantısının kombinin altında değil, yan tarafında bulunması mühimdir. Son olarak, kombinin yer aldığı bölgede yanıcı ve patlayıcı maddelerin olmaması gereklidir. 

Kombi Montajı, Doğalgaz Açım İşlemi Aşamaları

Kombi montajı işlemleri doğru ve güvenli bir biçimde gerçekleştirildikten sonra sıra doğalgaz açım işlemi aşamalarına gelir. Bunun için aşağıdaki aşamaların izlenmesi mühimdir: 

  • Öncelikle mühendislik şirketi ile anlaşılarak proje çizdirilir. 
  • Yetkili makine mühendisleri ve teknikerleri aracılığıyla proje çizilecek olan alanda ücretsiz keşif yapılır. Bu esnada bilgisayar ortamında proje çizimi gerçekleştirilir. 
  • Şirket projeyi çizdikten sonra ilgili ilin doğalgaz dağıtım merkezine gidilerek onay süreci başlatılır. 
  • Doğalgaz dağıtım yerinden onay alındıktan sonra kullanıcının gerekli evraklar ile başvurarak abonelik açtırması gereklidir. (Evraklar hakkında bilgiye doğalgaz dağıtım firmasının sitesinden bakılabilir.)
  • Evrak süreci de tamamlandıktan sonra doğalgaz sayısı kullanıcıya verilir. Randevu verilen tarihlerde görevli ilgili yere gelerek sayacı takar. 
  • Abonelik açılmasının ardından doğalgaz dağıtım firmasından gelen görevli kombi düzeneğinin kontrolünü yapar. Bir sızıntı veya aksaklık problemine karşı gereken testleri yapar. 
  • İnceleme esnasında şartelin kombinin altında bulunmaması başta olmak üzere açık alanlarda kombinin dolabın içinde bulunup bulunmadığına bakar. 
  • Kombi montajı ve kullanımı için bir problem yoksa onay verir. 

Kombi Montajı Ücreti 

Kombi montajı ücreti mevcut tesisata ve cihazın bulunacağı alana göre değişiklik gösterir. Bununla beraber ek baca uzatılması ve yoğuşma gider hattının uzunluğu gibi durumlar da ücretin değişmesinde etkili olur. Dolayısıyla kombi montajı ücreti hakkında net bir rakamdan bahsedilmez. Cihazın satın alındığı yetkili servisler kombi montajı yapmaz. Bu montaj ilgili gaz dağıtım şirketlerinin yetki ve sertifika verdiği uzmanlar tarafından yapılır. Online Keşif Jet Servisler hizmetinden yararlanarak kombiniz ve diğer iklimlendirme cihazlarınız için en iyi hizmeti alabilirsiniz.

Kategoriler: [post_category]

Online Keşife Abone Ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yalıtım Teknolojileri: Enerji Verimliliği ve Çevresel Etkiler
Yalıtım Teknolojileri: Enerji...
Yalıtım teknolojileri günümüzde önemli bir konu haline gelmiştir. Enerji verimliliğini artırmak, çevresel etkileri en aza indirmek…
Asansör Teknolojisindeki Yeni Dönüşümler ve Gelecek Vizyonları
Asansör Teknolojisindeki Yeni...
Asansör teknolojisi günümüzde hızla gelişmekte olup, pek çok yeni dönüşüm ve gelecek vizyonu ile karşımıza çıkmaktadır.
Akıllı Damlama Sulama Sistemi ile Tarım Verimliliğini Artırma Yolları
Akıllı Damlama Sulama...
Akıllı damlama sulama sistemi tarım verimliliğini artırmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Bu sistem sayesinde bitkilerin…

Online Keşife Bültene Abone ol

Güncel Konular

Yalıtım Teknolojileri: Enerji Verimliliği...
Yalıtım teknolojileri günümüzde önemli bir konu haline gelmiştir. Enerji verimliliğini…
Asansör Teknolojisindeki Yeni Dönüşümler...
Asansör teknolojisi günümüzde hızla gelişmekte olup, pek çok yeni dönüşüm…
Akıllı Damlama Sulama Sistemi...
Akıllı damlama sulama sistemi tarım verimliliğini artırmak için oldukça etkili…
Doğalgaz Arıza Durumunda Ne...
Doğalgaz arızaları evimizde, iş yerimizde hatta sokakta karşımıza çıkabilecek can…
Yangın Tesisatı Nedir?
Yangın tesisatı, bir yapıda olası yangın durumlarında yangının erken tespiti,…

Dilediğiniz Makaleyi Bulun...

Online Keşif'teki çerezler hakkında?

Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.

Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.