Doğalgaz ile benzer özellikler taşıyan LNG hakkında en çok sorulan sorulardan bir tanesi LNG nedir, sıvılaştırılmış doğalgaz nedir sorusu oluyor. Bu gazın en önemli özelliklerinden biri kapladığı alan ve taşınabilirliğidir. Çünkü sıvılaştırılmış doğal gaz olduğu için doğalgaza göre 1/600 oranda küçük hacim kaplayabiliyor. Bu durumda da taşınması oldukça kolay bir hal alıyor. Ayrıca gazı taşımak için özel olarak üretilen yük gemileri sayesinde de güvenli bir şekilde taşınabiliyor.
Doğalgaz direkt olarak gaz halinde bulunurken sıvılaştırılmış doğal gaz ise -162 dereceye kadar soğutularak yoğuşur ve sıvı hale geçer. Bu nedenle de ‘’sıvı doğalgaz’’ olarak adlandırılıyor. Ayrıca kokusuz zehirli olmayan ve renksiz bir gaz olmasından dolayı da tüketimde gaz halinde bulunuyor.
LPG ile benzer özellikler gösteren LNG nasıl elde edilir sorusuna verilebilecek tek bir cevap vardır. Tükenebilir doğal gaz yakıtlarının bulunduğu tek yer okyanusların dibidir. Tıpkı doğalgaz gibi okyanusun dibinden çıkarılan LNG, oldukça zor ve maliyetli bir şekilde çıkarılıyor. Fakat bu gazın en yoğun halde bulunduğu yer de okyanusların dibidir. Okyanus tabanında yüzeye çıkarma işlemleri özel alet ve gemilerle yapılıyor. Bu sebeple de gaz çıkarma işlemleri yüksek maliyetleri de ortaya çıkarıyor. Yine de LPG yerine kullanılmasının nedenlerinden biri de aynı kullanım alanlarına sahip olmalarıdır. Çünkü LNG’nin kullanım alanları da tıpkı LPG’ninkiler gibi benzerdir. Bu şekilde de LNG nasıl elde edilir sorusu cevaplanmış oluyor.
Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) endüstrisinin büyümesiyle birlikte, çevresel etkileri de artmaktadır. LNG tesislerinin faaliyetleri sırasında salınan karbon emisyonları ve diğer zararlı gazlar, ekosisteme zarar verebilir. Deniz yoluyla taşınan LNG’nin gemi kazaları sonucunda deniz canlılarına ve deniz bitkilerine zarar verme potansiyeli de bulunmaktadır. Ayrıca, LNG tesislerinin deniz suyunu soğutma işlemi sırasında deniz yaşamı üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.
LNG (Liquefied Natural Gas), doğal gazın sıvılaştırılarak depolanmasını sağlayan bir yakıt türüdür. Petrol gazı ise, ham petrol üretimi sırasında elde edilen gazlardan oluşur. LNG ve petrol gazı birbirinden farklı bileşimlere sahiptir ve farklı işlemler sonucunda elde edilirler.
Özellik | LNG | Petrol Gazı |
Ham Madde | Doğal Gaz | Ham Petrol |
Depolama Şekli | Sıvı | Gaz |
LNG ve petrol gazı arasındaki en belirgin fark, depolama şekilleridir. LNG sıvı halde depolanırken, petrol gazı gaz halde depolanır.
LNG kullanım alanları arasında farklı farklı yerler vardır. Sıvılaştırılmış doğal gaz yapısı gereği LPG ile benzer özellikler gösterir. Bu nedenle de kullanım alanlarında da çeşitlilik görülür. Gazın içeriğinde bulunan maddeler yanıcı özellik taşır ve çeşitli alanlarda yakıt olarak kullanılıyor. Bunun yanında endüstriyel kullanım için de uygun olduğu alanlar vardır. Enerji ihtiyacı olan yüksek yakıt tüketimine sahip yerlerde sıkça tercih edilen LNG’nin kullanım şartları da bulunuyor. Çünkü bu şartlar ortamın güvenliği için gerekli olan önlemlerdir. Her ne kadar doğalgazdan daha güvenli bir yakıt olsa da yanma tehlikesi bulunan bir maddedir. Bu nedenle de kullanımına dikkat edilmesi ve kullanılan endüstriyel tesislerde önlemler alınması gerekiyor.
Doğal gazın sıvılaştırılmış haline LNG, propan ve bütan karışımına ise LPG denir. LNG, metan gazının -162 °C sıcaklık ve atmosfer basıncında sıvılaştırılmasıyla elde edilirken, LPG genellikle petrol rafinerilerinde oluşan yan ürünlerin bir araya getirilmesiyle üretilir. Bu nedenle, LNG daha saf bir bileşime sahiptir. Bu sayede LNG’in yakıt olarak kullanımı daha etkili ve verimlidir.
LNG kullanım alanları şu şekildedir;
LNG’nin doğalgaza benzeyen özelliklerinin yanında LPG’yi de andıran bir ismi bulunuyor. Peki, bu LNG’nin açılımı nedir? Dilimize geçmiş hali ‘’Sıvı Doğalgaz’’ olan LNG’nin açılımı ise ‘’Liquified Natural Gas’’ olarak geçiyor. Birçok alanda kullanılan sıvılaştırılmış doğalgaz, kullanıldığı farklı alanların yanında taşıma için de özel olarak sürece tabi tutuluyor.
Doğalgaz deniz tabanından geniş borularla farklı noktalara transfer ediliyor. Sıvılaştırılmış doğal gazda ise bu durum farklı bir şekilde işliyor. LNG sıvı halde bulunan bir gaz olduğu için özel tanklar içerisinde transfer edilebiliyor. Fakat bu tankların gemilerin yüzeyine bağlı ve LNG’ye özel olarak üretilmesi gerekir. Ayrıca doğalgaza göre 600 kat daha küçük bir halde bulunması taşınan miktarın da artmasında önemli rol oynuyor.
Bakıldığı zaman doğalgaz transferi oldukça maliyetli bir şekilde gerçekleşiyor. Çünkü gazı transfer etmek için deniz tabanına kalın borular döşeniyor ve gazın geçişi sağlanıyor. Bu sebeple de sıvılaştırılmış gaz, işletmeler için daha ekonomik bir seçenek oluyor.
Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşımacılığı ve depolama teknolojileri, gazın daha kolay ve ekonomik bir şekilde taşınmasını sağlayan önemli sistemlerdir. LNG depolama tesisleri genellikle çelik yapılardan oluşur ve yüksek basınç altında bu sıvı gazı saklarlar. Bu sayede doğal gazın daha küçük bir hacimde depolanması sağlanır, böylece taşıma maliyetleri düşer. Ayrıca LNG’nin yanıcı olmayan özelliği de depolama teknolojilerinin tercih sebeplerinden biridir.
Avantajlar | Açıklama |
Yüksek Enerji Yoğunluğu | Küçük hacimde büyük miktarda enerji depolanabilir. |
Kolay Taşınabilirlik | Geniş coğrafi alanlara taşınabilir ve dağıtılabilir. |
Temiz Yakıt | Düşük karbon salınımı ile çevre dostu bir enerji kaynağıdır. |
LPG adı verilen doğalgaz da tıpkı LNG gibi sıvılaştırılıyor. Sıvılaştırılmış petrol olarak adlandırılan LPG, ısıtma, aydınlatma ve pişirme alanlarında kullanılan enerji kaynağıdır. Ayrıca renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için içine anlaşılması için rafineriler özellikte kokular konur. Çünkü herhangi bir kaçar durumunda LPG gazı ölümcül olabilir. LNG ise sıvılaştırılmış bir doğalgazdır. LPG gazı içerisinde bulunan içerikler %30 propan ve %70 bütan iken, LNG içerisinde ise %95 metan gazı bulunur. Aralarındaki farkın en net olduğu örnek ise içerikleridir. Transfer konusunda ise aralarındaki fark bir kez daha ortaya çıkıyor. LPG taşınmak için depolanırken hafif basınç kullanılır. LNG ise kriyojenik olarak sıvılaştırılır ve özel olarak üretilen tanklara konur. Bu şekilde de taşıması daha kolay bir hal alır.
Bahsettiğimiz iki gaz da ısıtma, üretim, ve başka birçok alanda aktif olarak kullanılır. LPG kullanımı ile LNG kullanımı arasında çok fazla fark bulunmaz. Bu nedenle de hangisinin kullanılacağı ve hangi alanlarda kullanılacağı çeşitli avantajlara göre belirleniyor. LPG ile LNG arasındaki fark nedir sorusu da bu şekilde cevaplanmış oluyor.
LNG sıvılaştırılmış gazın içerisinde farklı gaz bileşenleri bulunuyor. Peki, LNG içinde bulunan gazlar nelerdir? Sıvılaştırılmış gazlardan bir tanesi olan LNG, içeriği sayesinde 600 kat küçülerek ekonomik transfer imkanı sunan yakıttır. İçerisinde propan(C3H8), bütan(C4H10), etan(C2H6) ve metan(GH4) gazı bulunuyor. LNG içerisinde ağırlıklı olarak bulunan bu bileşenlerin yanında hidrokarbonlar da ihtiva ediyor. LPG’ye göre daha verimli olan sıvılaştırılmış gazın sıvılaştırılması esnasında kükürt, oksijen ve karbondioksit bileşenleri de saf ve verimli bir hale geliyor. Bu nedenle de de LPG yerine tercih edilebilen yakıtlardan biri haline geliyor diyebiliyoruz. Bulundurduğu bileşenler ve özellikler sayesinde farklı bir yakıt seçeneği olan LNG, %95 civarında metan gazından oluşur.
LNG’nin LPG ile benzer özellikler göstermesinden dolayı birçok kişinin merak ettiği konulardan biri de LNG parlayıcı mı patlayıcı mı sorusu oluyor. LNG gazının depolanması için uygun koşulların sağlanması gerekiyor. Çünkü bu koşullar gazın yanma ve patlama tehlikesinin önüne geçmek için belirli özellikler sağlar. LNG gazı sadece açık hava ile temas ettiğinde yanabiliyor. Fakat bunun için bile gaz ile havanın %15 ile %5 civarında karışması gerekir. Aksi takdirde uygun depolanma ile LNG gazı parlama riski göstermez.
Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), doğal gazın düşük sıcaklık ve yüksek basınç altında sıvılaştırılması sonucu elde edilen bir enerji kaynağıdır. Ayrıca kullanım alanları arasında enerji üretimi, endüstriyel uygulamalar ve ulaşım bulunmaktadır. LNG’nin enerji piyasasındaki rolü giderek artmakta olup uluslararası ticarette büyük öneme sahiptir. Fiyatları talep ve arz dengesine göre değişiklik göstermektedir.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.