Termostatik vana bir diğer ismiyle termostatik radyatör vanası, petekli ısıtma sistemlerinde otomatik radyatör olarak kullanılıyor. Bu vana, kalorifer petek vanalarının üzerine takılarak hem peteğin hem de oda sıcaklığının istenilen dereceye gelmesi halinde otomatik olarak kendini kapatır.
Termostatik vanalar, algılayıcı (sensör) ve gövdesi olarak toplamda 2 parçadan oluşur. Radyatörün bir parçası sayılan vana algılayıcı, üzerinde birtakım sayılar içerir. Bu sayılar ise, ayalanılması istenen oda sıcaklığını derece açısından ifade eder. Bu sayede kullanıcı istediği dereceye oda sıcaklığını ayarlayabiliyor.
Termostatik vanalar, sıcaklık ve basınç değişimlerini algılayarak bir ısıtma veya soğutma sistemini otomatik olarak ayarlayan valflardır. Bu vanalar genellikle odaların sıcaklığını istenen seviyede tutmak amacıyla kullanılıyor.
Termostatik vana ne işe yarar sorusuna, petekleri arzulanan dereceye getirmek ya da ideal kullanım sağlamak isteyen kullanıcılar tarafından cevap aranır. Termostat özellikli vana, ısıtma sistemlerinden olan radyatörlerde otomatik açılma ve kapanma sağlayan vanalara denir. Bu vanaların radyatör ısıtma sisteminde tercih edilmesinin temel sebebi, tasarruf yapma konusunda üstün verim sağlamasıdır.
Termostatik vanayı kullanılan radyatörler odayı gereken ısıya ulaştırdığında kapatır. Bu sayede ise, ortalama %30’a ulaşan bir tasarruf sağlanır. Uzun vadede düşünüldüğünde termostatik vanaların sayesinde yüksek tasarruf imkanı elde edilebiliyor. Bu noktada, termostatik vana ne işe yarar sorusunun yanıtı ile tüm soru işaretleri giderilmiş olur.
Yoğuşmalı kombilerde termostatik vanaların kullanımı oldukça önemlidir. Bu vanalar, sıcak suyun daha verimli ve dengeli bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Aynı zamanda enerji tasarrufunu da destekler ve kombinin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Termostatik vanalar, odanın sıcaklığına göre otomatik olarak su akışını kontrol eder. Bu sayede her oda kendi ihtiyacına göre ısıtılıyor ve enerji israfı önlenmiş oluyor. Ayrıca, termostatik vanaların kullanımı sayesinde kombinin performansı da artar.
Termostatik vana çalışma prensibi, suyun sıcaklığına bağlı olarak gerçekleşir. Bu da daimi olarak oda sıcaklığını hissederek çalışmasına neden olur. Radyatöre ulaştırılan suyun miktarını ayarlayarak oda sıcaklığını arzulanan ısı da olmasını sağlar. Termostat özellikli vana, oda sıcaklığı ihtiyaç duyulan değere yükseldiğinde radyatöre iletilen sıcak kazan suyunu keser. Oda sıcaklığı, ayarlanan değerin altına indiğinde ise, sıcak suyun radyatöre girmesine olanak tanır.
Termostatik radyatör vanasının sahip olduğu mekanizma, oda ısısını istenilen sıcaklığa ayarlamaya, sabit tutmaya ve dilenen anda değiştirmeye olanak tanır. İhtiyaç duyulan oda sıcaklığına kavuşarak konforlu bir kış geçirmek adına termostatik vanalar tercih edilmelidir. Bu vananın en önemli görevlerinden biri de algı hassasiyetinin yüksek olmasıdır. Örneğin, harici(güneş) ve dahili(elektrikli cihaz) kaynaklardan ortama yayılan sıcaklığı algılar.
Termostatik vanalar çevreden gelen ek ısı yayılımı olduğunda odadaki gereksiz sıcaklık artışının önüne geçerler. Oda sıcaklığında meydana gelen her 1 derecelik artış, %6 oranında fazla enerji harcandığı anlamını taşır. Termostatik vanalar gereksiz ısınmayı önleyerek %30 oranında enerji tasarrufu sağlar. Böylece termostatik vana nasıl çalışır sorusuna yanıt verildiği gibi faydasından da bahsedilmiş olur.
Termostatik vanalar, ısıtma ve soğutma sistemlerinde sıcaklık kontrolünü sağlayan önemli bir parçadır. Kurulum aşamasında vananın doğru şekilde monte edilmesi ve tesisatın düzgün bir şekilde yapılmış olması gerekmektedir.
Termostatik vananın doğru bir şekilde kurulumu için öncelikle tesisatın kapatılması ve vananın adaptör ile monte edilmesi gerekmektedir. Daha sonra termostatik kumanda ünitesi takılmalı ve vananın sıcaklık ayarı yapılmalıdır.
Termostatik vananın evde bulunan tüm radyatörlere takılması önerilmez. Kombi, dört mevsim kullanılan bir iklimlendirme cihazı olarak yazın sıcak su, kışın ise kalorifer sistemi kullanımı sağlar. Bununla beraber, sıcak su kullanımı için bir bypass yapma gereksinimi duyar. Sebebi ise, sıcak su kullanımı bittikten sonra kazanda yer alan yüksek sıcaklıktaki suyun oda sıcaklığına getirilerek eşanjörün ömrünü uzatmaktır.
Soğutma işlemi ise, eşanjörün içinde bulunan sıcak suyun radyatörlere ara sıra iletilmesi ile gerçekleşir. Eğer bütün radyatörlerde termostatik vanalar varsa ve yazın hepsi kapalı kalırsa; bu durum tesisatın bloke olmasına ve kazan/kombi pompasının arızalanmasına sebebiyet verir. Bundan dolayı tesisata bağlı olan radyatörlerden en az 1 tanesine normal vana takılmalıdır. Böylece ihtiyaç olduğu durumlarda sirkülasyon sağlanıp, sistemin bloke olması önleniyor.
Termostatik vana tasarruf sağlar mı sorusu ilgili insanlar tarafından sıklıkla araştırmalara konu olur. Radyatörlere takılan bu vanalar, çok tasarruflu bir kullanım sunarak ısınmada konfor yaşanmasına olanak tanır. İdeal şekilde takılı olan ve ayarı yapılan bu vanalar, sıcaklığı otomatik olarak ayarlayarak ortamda konfor yaratır.
Sistemin verimli çalışması için termostatik vanaları kullanılırken birtakım detaylara da dikkat edilmelidir. Enerji verimliliği kanunu ve ilgili yönetmelikler tarafından termostatik vananın ayarının 15 derece altı sıcaklık ayarına sahip olması öneriliyor. Ancak bu sayede verimli kullanım sağlanıp, tasarruf da elde edilmiş oluyor. Böylece termostatik vana ayarı kaçta olmalı sorusuna da yanıt verilmiş oluyor.
Termostatik vana fiyatları vananın markasına, modeline ve gövde tipine bağlı olarak değişiklik gösterir. Yani bu vanaların işlevsel özellikleri arttıkça paralel olarak fiyatlarında artış gösterir. Bundan dolayı termostatik vanayı seçerken modeline, gövde tipine ve dayanıklılığına karar vermek gerekir.
Termostat özellikli vana, alanında kendini kanıtlayan ve kaliteli ürünler sunan markalardan alınmalıdır. Başta uzun ömürlü kullanım olmak üzere yüksek performans ve tasarruf için de kalite marka seçimi yapmak önemlidir.
Termostatik vana, içerisinde bulunan termostatik eleman sayesinde su sıcaklığına bağlı olarak açılıp kapanır. Böylece istenilen oda sıcaklığını ayarlamaya yardımcı olur.
Oda sıcaklığının istenilen seviyede sabitlenmesine yardımcı olur. Bu sayede enerji tasarrufu sağlanır ve ısıtma sistemlerinin verimliliği artar.
Termostatik vananın düzgün çalışabilmesi için düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Nemli bir bez yardımıyla dış yüzey temizlenebiliyor. Ancak iç mekanizması hassas olduğundan genellikle uzman yardımı alınması tavsiye ediliyor.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.