Yapılabilecek yöntemler sayılı olsa da oldukça etkilidirler. Doğalgaz tüketimini azaltmak ve tasarruf sağlamak için ideal yöntemlerdir. Fakat bahsedildiği gibi, bu yöntemleri doğru uygulamak da önemlidir. Doğalgaz tasarrufu hem cebinizi rahatlatırken hem de verimli ısınma sağlamalıdır. Aksi takdirde yapılan doğalgaz faturası tasarrufları herhangi bir işe yaramaz.
Doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır ve hangi yöntemleri kullanmalıyım sorusu sıkça sorulan sorular arasındadır. Tasarruf yapmak için birçok yöntem bulunur ve bu yöntemler oldukça kolaydır. Fakat yöntemleri uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken birkaç tane etken de bulunuyor. Çünkü uygulanacak yöntemler, haneden haneye değişiklik gösterecektir.
Bunun nedeni yöntemlerin uygulanmasındaki aşamalardır. Bazı evlerde verimli cihazlar kullanılıyor. Bu şekilde zaten bir yöntemi atlamış oluyorsunuz. Çünkü doğalgaz faturası miktarını düşürmenin ilk yolu verimli bir cihaz kullanmaktan geçer. Daha sonra diğer yöntemler uygulanabiliyor. Kış aylarında artışa geçen faturalar ile baş etmek için uygulanabilecek tasarruf yöntemleri şu şekildedir;
Yoğuşmalı ve tam yoğuşmalı kombi modellerini tercih etmek bu konuda büyük avantaj sağlar. Bu cihazlar sağladıkları verim ve konforun yanında tasarruf da yapabilirler. Çalışma prensipleri gereği doğalgaz tüketimini minimumda tutarlar. Ancak bir yandan da diğer kombi modellerine göre daha verimlidirler. Bu nedenle de hem verim hem de tasarruf imkanı sunabiliyorlar.
Bir diğer özellikleri ise havaya karbon salınımı yapmamalarıdır. Eski tip kombiler, karbon salınımı yaparlar. Zaten bu yüzden de kullanımları yasaklanmıştır. Daha sonra çıkan hermetik kombiler daha iyi olsa da, yeterli değildi. Şimdi ise yeni çıkan yoğuşmalı modeller doğalgaz faturası miktarını düşür. Bu sayede hem kullanıcısına tasarruf hem de verim imkanlarını bir arada sunabiliyor. Kullanıcıların sorduğu tahmini doğalgaz faturası hesaplama işlemleri, yoğuşmalı kombilerle daha kolay bir şekilde yapılabiliyor. Çünkü harcanan doğalgaz miktarı daha az oluyor.
Oda termostatları doğalgaz faturası maliyetine katkıda bulunan bir diğer cihazdır. Isıtma ve iklimlendirme sistemlerine bağlanarak kullanılırlar. Kullanıcılarına cihazları uzaktan kontrol etme imkanı sunarlar. Bu sayede kombiler, istenilen konumdan kontrol edilerek ısı ayarı yapılabiliyor. Ayrıca oda termostatları kullanıcılarına farklı özellikler de sunabiliyor. Isı ayarı, planlama, dijital veri gösterme veya haftalık planlama gibi birçok özellik vardır. Cihazdan cihaza değişiklik gösterebiliyor.
Her cihazın farklı özellikleri vardır, fakat amaç olarak aynıdırlar. Kombilere bağlanan bu cihazlar tasarruf yapmak için ideal çözüm sunar. Hatta dijital modellerde bulunan planlama özellikleri sayesinde ısı kontrolü daha iyi şekilde yapılabiliyor. Bu nedenle de tasarruf yapmak için tercih ediliyor.
Kombi ve kazan cihazları devamlı olarak çalışan cihazlardır. Kullandıkları su, devamlı olarak sistem içerisinde dolaşır. Bu nedenle de kireç ve tortu oluşumu kaçınılmazdır. Sistem içerisinde ısıtılarak dönen su peteklerin ve boruların kirlenmesine sebebiyet verir. Bu sebeple de düzenli olarak kombi bakımı yaptırılması gerekiyor. Bakım işlemleri cihazın performansını büyük ölçüde etkiler. Bu şekilde devamlı olarak çalışmaya ve kirlenmeye devam eden sistem temizleniyor. Temizlendikten sonra da hane veya ortamda daha etkili ve verimli bir şekilde taşınabiliyor.
Sistemin temizlenmesi ile birlikte tasarruf imkanı da sağlanır. Çünkü sistem içerisinde dönen pisliğin temizlenmesi cihazın daha performanslı bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu şekilde cihaz ısıtma işlemlerini daha kolay bir şekilde yapabiliyor. Yani doğalgaz faturası için oldukça faydalı bir yöntemdir diyebiliriz.
Isı yalıtımı, binalarda, villalarda ve yüksek bina cephelerine yapılan uygulamalardır. Kışın sıcak havayı dışarıda tutmak ve iç kısımları ısıtmak için yapılıyor. Isı yalıtımının tasarruf konusunda önemi büyüktür. Çünkü yapıların içerisindeki sıcak havanın içerde kalmasını sağlar. Aynı zamanda da soğuk havanın içeriye girmesini engeller .Bu sayede çalışan ve ısıtma sağlayan cihazların verimi de büyük ölçüde artar. Artan verim ile birlikte içeride tutulan sıcak hava etkisini daha iyi bir şekilde gösterebiliyor.
Doğalgaz tasarruf yöntemleri için önemli bir adım olmasının yanında, hane konforu için de oldukça önemlidir. Bu nedenle doğalgaz kullanımından tasarruf etmek için kullanılabiliyor. Bu şekilde hem daha az yakıt harcanır, hem de daha iyi bir konfor elde ediliyor.
Tüm sayılan tasarruf yöntemlerinin yanında küçük ama etkili bir seçenek daha vardır. Verimli ısınma seçeneği herhangi bir çaba sarf edilmeden yapılabiliyor. Nasıl mı? Bunun için yapılması gereken tek şey ihtiyaç duyulan ısı hesabının yapılmasıdır. Tahmini doğalgaz faturası hesaplama gibi ısı ihtiyacı da hesaplanabiliyor. Isı hesabı yapmak ihtiyaç duyulan ısıdan fazlasını kullanmamak için gereklidir. Bu şekilde sadece ihtiyaç duyulan ısı kullanılıyor. Yani gereksiz ısı kullanımı da ortadan kalkmış oluyor.
Doğalgaz faturası hesaplama işlemleri tüketilen yakıt miktarına göre değişiklik gösterir. Miktarına ve kullanıma bağlı olarak her haneye özel olarak faturalandırma yapılıyor. Genellikle faturalarda iki ana bileşen vardır. Bu iki bileşen tüketim ve enerji bedelidir. Her hane kullandığı miktar kadar ödeme yapar. Fakat genel olarak sadece iki bileşen yoktur. Bunun yanında tüketim miktarı, birim fiyatı, enerji bedeli ve diğer ücretler vardır.
Her şehir için doğalgaz fiyatlandırması farklıdır. Bu nedenle farklı şehirlerden kullanıcılar, doğalgaz faturası nasıl hesaplanır sorusunu soruyor. Yetkili gaz firmaları tarafından dağıtılan gaz, farklı fiyatlara sahiptir. Çünkü her şehir için ihtiyaç duyulan doğalgaz miktarı farklıdır. Bu genel olarak şehir içerisindeki hanelerin kullanımına göre şekillenir de denebiliyor. Yani net bir m3 fiyatı söylemek kesinlikle doğru olmayacaktır.
Doğalgaz faturası hesaplama işlemleri şehirden şehirde değişiklik gösterir. Bu durum her şehirde gaz fiyatının farklı olmasından kaynaklanır. Ancak fatura hesabı yapılırken aynı formül kullanılıyor. Bu formülde değişen tek şey şehirden şehire değişen fiyatlardır. Ay sonunda veya başında gelen faturada belirli ibareler yer alır. Kağıt üstünde verilen ibareler, hesap yapmak için kullanılabiliyor.
Doğalgaz faturasının hesabı örnek olarak şu şekilde yapılabiliyor;
Örnek hesaplama:
Diyelim ki tükettiğiniz doğalgaz miktarı 100 m³ ve birim fiyat 1 TL/m³ ise:
Enerji Bedeli = Tüketim Miktarı x Birim Fiyat = 100 m³ x 1 TL/m³ = 100 TL
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.