Ev, iş yeri, okul, hastane gibi pek çok kapalı alanda ısınma ve sıcak su ihtiyaçları kombiler aracılığıyla karşılanır. Özellikle kış aylarında sıkça gündeme gelen bu cihazlar, yaşam alanlarında iklimlendirme gereksinimlerine başarılı bir şekilde yanıt verir. Kombinin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalışabilmesi, bakımların ve kontrollerin belirli aralıklarla yapılmasıyla yakından ilişkilidir.
Pek çok iklimlendirme cihazında olduğu gibi kombilerde de zamanla arızalar meydana gelebilir. Cihazda ortaya çıkan arızanın tespit edilmesi ve kısa sürede gerekli müdahalenin yapılması son derece önemlidir. Kombilerde sıkça ortaya çıkan arızaların temelinde su basıncının düşmesi veya yükselmesi sorunu yatar. Bu tip durumlarda kombiye su basma işlemi gündeme gelir.
Cihazın çalışma performansını önemli ölçüde etkileyen bu yöntem, bireysel olarak gerçekleştirilebileceği gibi yetkili servisten yardım alınarak da uygulanabilir. Kombiye su basma işlemiyle ilgili tüm detayları sizin için derledik.Kombi, içerisinde bulunan suyu özel sistemiyle tesisat ve kalorifer peteklerine ısıtarak ileten cihazdır. Bu işlem, cihaz tarafından su basıncının etkisiyle gerçekleştirilir.
Kombi su basıncının ideal ölçüde olması cihazın sağlıklı bir performans sergilemesinin ön koşuludur. Su basıncı değerinin ise hemen hemen her kombide 1,5 ila 2 bar düzeyi arasında olması gerekir. Basınç değerinin belirtilen aralığın altına inmesi veya üzerine çıkması durumunda kombi arıza verir. Kombiye su basma işlemi tam olarak bu noktada gerçekleştirilir.
Kombiye su basma işlemi sırasında doldurma musluğu kullanılır. Cihazın alt panelinde yer alan doldurma musluğu kombi modeli ve markasına bağlı olarak mavi ya da siyah renkte olabilir. Kombi su basma vanası olarak da bilinen bu aparat, mandal ve silindir gibi şekillerde tasarlanır. Su basma işlemi sırasında şu adımları takip edebilirsiniz:
Doldurma musluğu saat yönünün tersine doğru çevrildiğinde gevşeyerek kombiye su takviyesi yapılmasını sağlar. Kombiye su basma sırasında vananın açılmasıyla işlem hemen başlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, su aktarımı yapılırken bar göstergesini eş zamanlı olarak takip etmektir. Tüm bu aşamaları doğru şekilde uygulayarak kombinizin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Kombiye su basma işlemi, bar basıncı genellikle 1’in altına düştüğünde yapılır. Cihazın sürekli olarak içerisinde bulunan suyu eksiltmesi, basınç düşüklüğünü beraberinde getirir. Böyle bir durumda kombinin zarar görmemesi adına su basma işlemi gerçekleştirilir. Söz konusu yöntemle sistemin düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan su miktarı sağlanır. Kombideki fazla suyu boşaltma işlemi ise basınç düzeyinin yükseldiği durumlarda yapılır. Cihazda gereğinden fazla su bulunduğunda basınç seviyesi artar. Bar seviyesinin düşürülmesi için kombiden fazla su tahliyesi yapmak zorunlu hâle gelir.
Kombiye su basma işlemi, pek çok cihazda aynı yöntemler kullanılarak yapılır. Ancak bazı kombi modellerinde bu yöntem farklılık gösterebilir. Bu noktada ilk olarak kombiniz hakkında detaylı bilgi edinmeye dikkat etmelisiniz. Cihazın su basma yöntemiyle ilgili gerekli araştırmayı yaptıktan sonra işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür. Farklı kombi markalarının su basma yöntemlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Evlerde ve iş yerlerinde sıkça tercih edilen Buderus kombilerin su basıncını ideal bir düzeye ulaştırmak için çeşitli yöntemler tercih edilir. Buderus kombi su basma işlemi, cihaz basıncının düştüğü durumlarda uygulanır.
İşleme başlamadan önce kombinin su doldurma musluğunu tespit etmeniz gerekir. Alt panelde yer alan muslukta, uzun plastik bir tutamaç yer alır. Musluğu sağ tarafa doğru yarım ay şeklinde çevirdiğinizde su sesi gelir. Bu ses, kombiye su basıldığını işaret eder.
Kombiye su basma sırasında cihaz üzerinde bulunan manometreyi takip etmek gerekir. Bar göstergesi, kombiye ne kadar su bastığınızı kolayca anlamanızı sağlar. Bu işleme su basıncı 1,5 ila 2 bara gelene kadar devam etmelisiniz. Basınç ideal düzeye ulaştığında ise musluğu açtığınız yönün tam tersine doğru çevirerek kapatmanız gerekir. Böylece su basma işlemini başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Bosch kombi su basma işlemi sırasında cihazın alt panelinde bulunan ve aşağıya doğru uzanan iki uçlu çubuktan yararlanmanız gerekir. Su doldurma musluğu olan bu aparat, sola doğru çevrildiğinde açılır. Vananın açılıp açılmadığını su sesini takip ederek anlamanız mümkündür. Eğer su sesi gelmiyorsa parçanın arızalı olduğundan şüphe edebilir ve yetkili servisten yardım isteyebilirsiniz.
Ancak su sesi geliyorsa cihazın sağ alt köşesinde yer alan bar göstergesini dikkatli bir şekilde takip ederek işleme devam edebilirsiniz. Gösterge 1,5 – 2 bar arasına geldiğinde doldurma musluğunu sola doğru çevirerek kapatmalısınız. Aparatı kapatarak su basma işlemini tamamlayabilir, cihazınızı ideal performansında güvenli bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
ECA markalı kombi modellerinde doldurma musluğu cihazın alt tarafına bakıldığında net bir şekilde görülür. Aparatın rengi genellikle siyah veya mavidir. ECA kombi su basma işlemi sırasında musluk sola doğru çevrilerek gevşetilir.
Yeterli düzeyde gevşeyen vanadan su sesi gelmesi diğer kombilerde olduğu gibi sıvı akışının başladığını gösterir. İşlem sırasında sürekli olarak manometre üzerinde yer alan ibreyi takip etmeniz önemlidir. İbre ideal basınç düzeyi olan 1,5-2 bar arasına geldiğinde kombiye su basmayı durdurabilirsiniz.
Musluğu sağa doğru çevirerek kapatmanız mümkündür. Bu kombilerde basınç kaybından kaynaklı olarak cihaz arıza durumuna geçebilir. Kombinin reset düğmesine 5 saniye boyunca basılı tutarak cihazın tekrar çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Vaillant kombi su basma yöntemi, sadece birkaç adımda uygulanabilecek kadar kolaydır. Bu cihazlarda bulunan vana diğer kombi modellerinden farklı olarak sağa doğru çevrildiğinde su aktarımı başlar. Kelebek musluk tipine sahip olan kombilerde aparatı doğru bir şekilde açıp kapatmak son derece önemlidir. Su basma işlemini manometre 1,5 – 2 bar düzeyini gösterene kadar devam ettirmelisiniz. İşlem tamamlamak için musluğu sola doğru çevirerek su akışını kesebilirsiniz.
Baymak kombi su basma aşamasında basınç değerinin 1 ila 1,5 barın altında olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer manometre belirtilen rakamların altında bir değer gösteriyorsa su basma işlemine başlayabilirsiniz. Bu aşamada kombinin elektrik beslemesi ve gaz vanasının kapalı olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Ayrıca tesisatta su kaçağının bulunmadığı da göz önünde bulundurulması gereken hususların arasında yer alır. Kombiye su basmak için doldurma vanasını saat yönünün tersine doğru çevirmelisiniz. Manometre 1 ila 1,5 bar düzeyini gösterdiğinde musluğu kapatarak işlemi sonlandırabilirsiniz.
Viessmann kombi su basma işleminde cihazın hemen alt kısmında yer alan vana kullanılır. Vana sola yani diğer bir deyişle saat yönünün tersine çevrildiğinde su akışı başlar. Bu aşamada tüm kombi modellerinde olduğu gibi manometre takibini eş zamanlı olarak yapmak son derece önemlidir.
Basınç göstergesindeki ibre 1,5 ila 2 bar düzeyine gelene kadar vanayı çevirmeye devam edebilirsiniz. İdeal su basıncı seviyesi yakalandığında ise vanayı açtığınız yönün tam tersine doğru çevirerek kapatabilir, işlemi güvenli bir şekilde sonlandırabilirsiniz. Kombi bakımı ve tüm kombi tamir işlemleriniz için Online Keşif Jet servisler hizmetinden destek alabilirsiniz.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.