Peteklere Su Basma Nasıl Yapılır ?

Peteklere Su Basma Nasıl Yapılır ?

Peteklere Su Basma Nasıl Yapılır ?

Peteklere-Su-Basma-Nasıl-Yapılır-Online-Keşif-1
Kış aylarıyla gelen soğuk havalar; evler başta olmak üzere ofis, okul ve daha pek çok iç mekândaki sıcaklık ihtiyacının artmasına sebep olur. Doğal gaz kullanılan ya da kömürlü merkezî ısıtma sistemleri tercih edilen binalarda sorunsuz bir tesisat kurulmuş olmasına rağmen ısınma sorunu yaşanabilir.
Kilit Noktalar
  • Kalorifere su basma işlemi konfor açısından çok önemlidir.
  • Peteklerin düzenli aralıklarla temizlenmesi su basma işlemi kadar önemlidir.
  • Kombinin peteklere su basmamasının birden fazla nedeni olabiliyor.
  • Kombinizde sürekli olarak su basma problemi yaşıyorsanız servise başvurmalısınız.
Yazı Konu Başlıkları

Eğer tesisattan kaynaklanan bir durum söz konusu değilse ısı kaybının ve enerji israfının kaynağı bakımsız kombi ya da petekler olabiliyor. Peteklere su basma işleminin kaloriferle ısınan tüm iç mekânlarda uygulanmasında fayda vardır. Bu sayede peteklerden kaynaklanan ısınma problemini çözmek mümkün olur. 

Peteklere Su Basmak Ne İşe Yarar?

Kalorifer tesisatı, doğal gaz ya da fosil yakıtla çalıştırılan güvenli bir ısıtma sistemidir. Isı kayıpları, tesisattan ya da sistemden kaynaklanabileceği gibi kombi ve petek temizliğine bağlı olarak da meydana gelebiliyor. Peteklerde yeterince su bulunmadığı takdirde kombi arıza durumuna geçerek çalışmayı durdurabiliyor. Bu durum, kombinin su basıncının düşmesine yol açar ve ısı vermliliğini azaltır. Peteklere su basılarak tesisatın doğru bir şekilde çalışması sağlanır. Özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan kaloriferlerin verimli bir şekilde ısınma gereksinimini karşılaması için kombi ve petek bakımlarının düzenli periyotlarla gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. 

Peteklerin içerisindeki su ısındıkça dolaşım sağladığı yüzeylerde çamur ve kireç oluşumuna yol açabiliyor. Bu durum, suyun kirlenmesine ve petek gözeneklerindeki dolaşımının yavaşlamasına neden olur. Bunun sonucunda ise peteklerin alt kısmında yoğunlaşan suyun tortuları dolaşımı önler ve ısı dağılımı eşit olmaz. Kombi ve petek bakım işlemi genellikle teknik servis tarafından gerçekleştirilse de bazı yöntemleri kendiniz uygulamanız mümkündür. Bunlardan birisi peteklere su basmaktır. Peki peteklere su basma nasıl yapılır?

peteklere su basma

Kalorifer Peteğine Su Doldurma İşlemi Nasıl Yapılır? 

Kalorifer peteğine su doldurma işlemi, son derece hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Peteklere ilk su verme işlemini gerçekleştirmeden önce kombi altında bulunan mavi veya siyah vanayı açmanız gerekir. Bu sayede su doldurma adımı tamamlanmış olur. Bu işlem her ne kadar basit gibi gözükse de miktar doğru ayarlanmadığı takdirde kombinin altından su akmaya başlayabiliyor. Böyle bir durumda endişelenmeye gerek yoktur. 1,5 – 2 bar olması gereken su miktarı aşıldığı takdirde kombi tarafından otomatik olarak dışarı atılıyor. 

Kombiden peteklere su basma işlemini doğru bir şekilde gerçekleştirmek için vanaların açık olması gerekir. Su doldurma vanalarının renk ve biçimleri kombi markasına göre değişkenlik gösterebiliyor. Kombinin alt kısmına baktığınızda uzun ince olan mavi ya da siyah bir vana görüyorsanız işlemin ikinci adımına geçebilirsiniz demektir. 

Su doldurma vanasını bulduğunuzdan eminseniz aparatı sola doğru yavaşça çevirebilirsiniz. Su sesi gelmeye başladığında gösterge seviyesini kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Basınç 1,5 barın üzerine çıkmaya başladığında suyu kapatabilirsiniz. Kombi ve kalorifer tesisatına yeterli su doldurulduğunda işlem tamamlanır. Peteklere su basmak işte bu kadar kolaydır.

Merkezî sistemde peteklere su basma işlemini gerçekleştirdikten sonra vanayı kapatmayı unutmamalısınız. Bazı kombilerde, vana açıldığında akan su gereken miktarı aştığında cihaz kendisini otomatik olarak kapatır. Ancak bazı kombilerde bu özellik olmadığından su, siz kapatmadığınız takdirde akmaya devam eder. Bu durum, evinizi su basmasına dahi neden olabiliyor. Bunun için peteklere su basma işlemini bitirdiğinizde vanayı mutlaka kapatmalısınız. 

Kalorifer ve Petek Temizliğinin Faydaları Nelerdir?

Yaşam alanlarından çalışma ortamlarına kadar pek çok mekânda tercih edilen kaloriferler, çetin kış şartlarında hayatı kolaylaştıran ısınma sistemleridir. Özellikle iklim değişiklikleriyle daha soğuk geçen kış mevsiminde kaloriferlerin verimli bir performans sergilemesi bekleniyor. Periyodik olarak bakımı ve temizliği yapılmış olan sistemlerin daha verimli çalıştığı tartışmasız bir gerçektir. 

peteklere su basma

Kalorifer ve petek temizliğinin iki temel amacı bulunmaktadır. Öncelik, alanı ısıtmaktır. Bunun için tesisatın verimli çalışması gerekir. İkinci hedef ise alandaki mevcut ısıyı korumaktır. Her iki durumda da kalorifer ve petek temizliğinin en az peteklere su basma çözümleri kadar etkili olduğu gözlemlenebiliyor. Petek temizliğinin faydaları şu şekilde sıralanabiliyor: 

  • Isı ve Enerji Tasarrufu: Tesisat ve petek temizliği doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinde kullanım alanlarında yüzde 30 ısı tasarrufu sağlanır. Temizliği yapılmayan petekler daha fazla enerji harcar ve kullanıldığı alanı daha az ısıtır. Periyodik olarak bakımı ve temizliği gerçekleştirilen petekleri gereksiz enerji kullanımını minimum seviyeye düşürür. 
  • Yüksek Performans ve Uzun Ömürlü Kullanım: Peteklerin ve tesisatın içerisi tamamen temizlendiğinde sistem daha verimli çalışmaya başlar. Yüksek ısı seviyelerine ulaşabilmesi için peteklerin iç aksamının kirli olmaması gerekir. Tortulu ve çamurlaşmış su, ısı verimliliğini azalttığı gibi sistemin bozulmasına da yol açabiliyor. 
  • Yüksek Performans ve Uzun Ömürlü Kullanım: Peteklerin ve tesisatın içerisi tamamen temizlendiğinde sistem daha verimli çalışmaya başlar. Yüksek ısı seviyelerine ulaşabilmesi için peteklerin iç aksamının kirli olmaması gerekir. Tortulu ve çamurlaşmış su, ısı verimliliğini azalttığı gibi sistemin bozulmasına da yol açabiliyor. 

Peteklere Su Gelmezse Ne Yapılmalı?

Peteklerinizde su olmaması durumunda, ısınma sorunları yaşayabilirsiniz. Bu durumda ilk olarak kombinizin basınç değerini kontrol etmelisiniz. Eğer basınç değeri düşükse su ekleyerek peteklerinizi tekrar çalıştırabilirsiniz. Ancak sürekli su eklemek gerekiyorsa, tesisatınızda bir sorun olabiliyor ve profesyonel bir destek almanız öneriliyor.

Kombi Peteklere Neden Su Basmaz?

Kombiler, yaşam alanlarındaki ısıtma sistemlerinin merkezinde yer alır. Eğer kombinin içerisinde bulunan herhangi bir cihaz işlevini yitirirse ya da teknik bir arıza yüzünden fonksiyonunu tam olarak yerine getiremezse ısıtma sisteminde çeşitli problemler meydana gelebiliyor. Kombinin peteklere su basmaması, birden fazla etkene bağlı olabiliyor. Peteklerin yaşam alanını yeterince ısıtmamasının nedenlerinden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

peteklere su basma

Sirkülasyon Pompası Hatası

Kombi, peteklere su basmıyorsa bunun sebebi sirkülasyon pompasının arızalanması olabiliyor. Peteklere su pompalayan bu parça işlevini yitirdiğinde evinizin ısınması neredeyse imkânsız hâle gelir. Kalorifer tesisatında bulunan suyun daimî bir döngü içerisinde olması gerekir. Pompa arızasına bağlı olarak suyun sabit kalması, sistemin doğru çalışmasını engeller. Ancak kombi, suyu ısıtmaya devam ettiği için enerji tüketimi devam eder. Bu durum ise kaynakların gereksiz bir biçimde harcanmasına yol açar.

Peteklerde Hava Olması

Kombi çalışıyor fakat eviniz ısınmıyorsa bunun sebebi peteklerde biriken hava olabiliyor. Özellikle kombiye su takviyesi yapıldığında ya da bakım çalışması söz konusu olduğunda peteklerin hava yapması mümkündür. Petekteki boş alan havayla dolduğu için tesisata su girişi mümkün olmaz ve sistem çalışmaz. İçi hava dolu olan petek genellikle tamamen soğumaz. Peteğin bir kısmı sıcak bir kısmı soğuk ise hava birikme ihtimalini değerlendirebilirsiniz. 

peteklere su basma

Kalorifer Borularında Tıkanıklık

Kalorifer peteği içerisinde devridaim hâlinde olan su, zaman içerisinde kireçlenebiliyor. Bu durum, kalorifer borularının içerisinde bir katman oluşmasına yol açar. Sıcak suyun geçtiği kalorifer borularında daralma olması verimliliği azaltır. Boruların içi temizlenmediği takdirde peteklerin ısınması mümkün olmayabiliyor. Tüm bu sorunların ortak noktası, ısı kaybına ve enerji israfına neden olmalarıdır. Peteklere su basma, kombi bakımı ve tesisat temizliği işlemlerinizin tamamı için Online Keşif’in jet servisler hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Petek Su Giriş Vanası Hangisi?

Petek su giriş vanası seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. İşte petek su giriş vanası seçerken göz önünde bulundurmanız gereken detaylar:

Özellikler:

  1. Yüksek kaliteli malzemeden üretilmiş olmalıdır.
  2. Dayanıklı ve uzun ömürlü olmalıdır.
  3. Sızdırmazlık sağlamalı ve kolay kullanılabilir olmalıdır.
  4. Marka ve modeline uygun olmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Peteklere su basmanın zararları nelerdir?

Su basmanın zararları arasında tesisatın zarar görmesi, ısı verimliliğinin düşmesi ve küf oluşumu gibi sorunlar yer almaktadır.

Peteklere su basma işlemi nasıl yapılmalıdır?

Su basarken öncelikle ısıtma sistemi kapatılmalıdır. Petek vanaları ve hava tahliye vanası kontrol edilip, yavaşça su basılmalıdır.

Peteklere su basmanın faydaları nelerdir?

Düzenli olarak su basmak, ısıtma sisteminin verimli çalışmasını sağlar, odaların daha hızlı ısınmasını ve enerji tasarrufunu destekler.

Kategoriler: [post_category]

Online Keşife Abone Ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Buhar Tesisatı : Temel Bilgiler ve Uygulamalar
Buhar Tesisatı :...
Buhar tesisatı, birçok endüstriyel uygulamada önemli bir rol oynar. Bu sistemler, enerji verimliliği sağlamakla kalmaz, aynı…
Basınçlı Hava Tesisatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Basınçlı Hava Tesisatı...
Birçok endüstride, verimliliği artırmak ve iş süreçlerini kolaylaştırmak için basınçlı hava tesisatı önemli bir rol oynar. Bu tesisatlar,…
Akıllı Ev Sistemleri Nedir? Geleceğin Konforunu Evinizde Hissedin
Akıllı Ev Sistemleri...
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, evlerimiz de daha akıllı hale geliyor. Akıllı ev sistemleri, yaşam alanlarımızı…

Online Keşife Bültene Abone ol

Güncel Konular

Buhar Tesisatı : Temel...
Buhar tesisatı, birçok endüstriyel uygulamada önemli bir rol oynar. Bu…
Basınçlı Hava Tesisatı Hakkında...
Birçok endüstride, verimliliği artırmak ve iş süreçlerini kolaylaştırmak için basınçlı hava…
Akıllı Ev Sistemleri Nedir?...
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, evlerimiz de daha akıllı hale…
ChatGPT Nedir? Yapay Zeka...
Yapay zeka dünyası hızla gelişirken, ChatGPT bu alanda önemli bir…
Yapay Zeka Nedir? Geleceğin...
Yapay zeka, modern teknolojinin en dikkat çekici ve hızlı gelişen…

Dilediğiniz Makaleyi Bulun...

Online Keşif'teki çerezler hakkında?

Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.

Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.