Sessiz istifa, bir kişinin çalıştığı kuruluşta çalışmayı bırakması ve bu konuda hiçbir açıklama yapmaması anlamına gelir. Bu tür bir istifa, genellikle çalışanın işverenine karşı bir tepki olarak yapılır ve çalışanın işyerinden çıkışının nasıl olacağı konusunda bir anlaşmaya varılamaz.
Sessiz istifa, çalışanın işyerinden çıkışının nasıl olacağı konusunda bir anlaşmaya varılmaması nedeniyle, işverenin yasal olarak hakları olabilir ve çalışanın maaşını ödemeyebilir. Aynı zamanda, işverenin çalışanın sessiz istifasını kabul etmemesi durumunda, çalışanın işyerinden atılması da mümkündür.
Sessiz istifa, genellikle çalışanın işverenine karşı bir tepki olarak yapıldığı için, bu tür bir istifanın yapılma nedenleri arasında işverenin çalışanın haklarını ihlal etmesi, çalışanın maaşının düşürülmesi veya diğer koşullarının değiştirilmesi gibi sebepler sayılabilir. Ancak, sessiz istifa yapma nedenleri her zaman bu tür şeyler olmayabilir ve çalışanın kişisel sebepleri de olabilir.
Örneğin, çalışanın işyerinde rahatsızlık duyduğu bir ortamda çalışmak istememesi veya işyerinden ayrılmayı düşündüğü bir başka iş teklifini kabul etmeyi düşünmesi gibi sebepler de sessiz istifayı yapma nedenleri arasında yer alabilir.
Sessiz istifa, Çin’de 2021 yılında lying flat adı ile sosyal medya platformlarında #TangPing etiketiyle başladı. Bu etiket, uzun çalışma saatlerine karşı ses duyurma hareketi olarak yola çıktı. Daha sonrasında bu etiket Çin devleti tarafından sansürlendi. Tüm bununla beraber son zamanlarda global ölçekte popüler hale gelmesinin sebebi ise Zaid Khan isimli yazılım mühendisi. @zaidleppelin isimli TikTok hesabı ile yayınlanan ve kısa sürede bir çok kişinin izlediği bir video başlangıç sebebi oldu. zaid, bu videoda sessiz istifayı “işinizi tamamen bırakmak değil, daha fazlasını ve ötesine geçme fikrini bırakmak” olarak tanıtıyor. “bir kişi olarak değeriniz işiniz tarafından tanımlanamaz” şeklinde de bir ekleme yapıyor.
Sessiz istifanın tartışması daha sonrasında ana akıma sıçradı. Wallstreet Journal, The Guardian, The New York Times, Time ve diğer ana akım medya kuruluşları seri halde makaleler yayınladı. Harvard Business Review and Linkedin fenomenleri bu tartışmaya dahil oldular. Örneğin Arianna Huffington da tartışmaya dahil olarak çözüm önerilerinde bulundu. McKinsey, Gallup gibi araştırma ve danışmanlık şirketleri saha araştırmalarıyla bu yeni trendin anlaşılmasına katkıda bulundular.
Sessiz istifa, bir kişinin işyerinden çalışmayı bıraktığını ancak bunu resmi olarak bildirmediği bir durumdur. Bu, genellikle kişinin işyerinde memnun olmadığı veya başka bir iş bulma gibi bir nedenle yapılır. Sessiz istifanın nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
Sessiz istifa, resmi olarak işten ayrılışı bildirmeyen bir kişinin işyerinden çalışmayı bıraktığı anlamına gelebilir. Bu, işveren için sürpriz bir durum olabilir ve işyerinde çalışanlar arasında da sıkça tartışılır. Bu nedenle de işyerinde güven ve saygınlık açısından olumsuz bir etki yaratabilir.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.