Doğalgaz sobası, şebekeden aldığı doğalgazı içindeki krom alaşımlı brülör vasıtası ile sıkıştırarak çevreye sıcaklık veren bir ısıtıcıdır. Bulunduğu bölgenin ısı kontrolünü sağlamak amacıyla belirli kademelerde çalışan bu soba, ideal sıcaklığa ulaşıldığında kendini otomatik olarak beklemeye alır. Bu sayede ortamın sıcaklığında verimlilik yarattığı gibi enerji tasarrufu da sağlar. Doğalgaz sobası nedir sorusuna detaylı bir yanıt verilerek tüm soru işaretleri gideriliyor.
Doğalgaz sobası, doğalgazın olduğu her bölgede kullanıma uygundur. Ayrıca hermetik ve bacalı olmak üzere 2 farklı tipe ayrılan soba vardır. Bu sebeple eski sistem olan bacalı sobanın yerini artık hermetik bacalı soba almıştır. Çünkü eski tip bacalı sobaların maliyeti hermetik bacalara kıyasla daha fazladır.
Ayrıca ortamın estetiğini bozma, riskli kullanım ve zahmetli olması bacalı sobaların kullanımını bir hayli azaltmıştır. Yerini ise, daha az yer kaplayan, güvenli kullanım sunan ve maliyeti düşük olan hermetik sobalar almıştır.
Doğalgaz sobaları kombi ile ısıtma yönteminin kullanılmadığı alanlarda sıklıkla tercih ediliyor. Bu cihazı ilk kez kullanacak olan insanlar ise, doğalgaz sobası nasıl yakılır sorusuna yanıt arar. Doğalgaz sobasını yakma işlemi oldukça basittir. Sobanın arka bölümünde bulunan gaz vanası “on” yönüne getirerek açılıyor. Ardından doğalgaz sobasında yer alan düğmeye gidilmelidir.
Bir el ile yuvarlağın üstünde bulunan ateş seçeneğine basılı tutup diğer elle çakmağa birkaç defa basılmalıdır. Daha sonra sobanın camına bakılarak çakmağın yanıp yanmadığı kontrol edilmelidir. Yandıktan kısa bir zaman sonra düğme yavaş yavaş bırakılmalıdır.
Birden bırakıldığında çakmak söneceği için bu detay oldukça önemlidir. Çakmağın söndüğü durumlarda ise, biraz beklemek sağlıklı olacaktır. Çakmaktan el çektikten sonra sobas kademeli olacak şekilde 1’den 7’ye kadar yanmaya başlar.
Soba, sağlıklı, güvenli ve ekonomik ısınma yöntemlerinden biridir. Bu sobalar belirli kapasitede üretilerek yaşam alanlarını ideal sıcaklığa kavuşturur. Bu sebeple oda, salon, çocuk odası gibi yaşam alanlarının ölçülerini dikkate alarak ürün seçiminde bulunulması önemlidir.
Doğalgaz sobası iyi ısıtır mı sorusunun yanıtı alanın metrekaresine uygun seçilen sobada saklıdır. Soba konumlandırıldığı bölgeden 10-50 metrekarelik bölgeyi ısıtır. Ayrıca burada kW gücü ve iç mekan alanı da oldukça önemlidir.
Bir odaya yerleştirilen ve tüm evi ısıtması beklenen soba, istenilen verimi vermez. Çünkü ısıtılacak bölge çok büyük olacağından soba performanslı bir ısıtma yapamaz. Ancak konumlandırıldığı bölgeyi iyi bir şekilde ısıtır.
Doğalgaz sobası kullananlar tarafından sıklıkla tercih edilen hermetik soba, konulduğu bölgeyi ısıtma konusunda oldukça başarılı bir ısıtıcıdır. İşlevsel olarak üstün bir performans göstermesinin yanı sıra, klasik bacalı sobalara göre daha estetiktir. Bulunduğu alanın dekorasyonundan ödün vermeyerek hem işlevsel hem de estetik kullanım sağlar.
Doğalgaz sobasının kapasitesi bacalı sobalara kıyasla daha az olsa da güvenlik açısından daha elverişlidir. Kapasitesine uygun bir alana konulduğunda bu sobalardan istenilen verim alınabiliyor. O nedenle alanında hem güvenli hem de sağlıklı kullanım için kullanıcılar doğalgaz sobasını tercih eder.
Odun sobalarına benzeyen bacalı soba, üzerindeki baca sistemi vasıtası ile atık gazı dışarıya gönderen bir ısıtıcı türüdür. Çünkü soba yalnızca konumlandırıldığı alanı ısıtma özelliğine sahiptir. Bu sobaların rüzgarlı havalarda kullanımı oldukça risklidir. Çünkü dışarıya atılan atık gazı, rüzgar vasıtası ile baca içinden geri dönebiliyor. Bu durum ise kişilerin zehirlenmelerine sebebiyet verebiliyor.
Bacalı soba kullanımı doğurduğu risklerden ve kullanımının zahmetli oluşundan dolayı her geçen gün azalır. Yerine ise, hermetik yani bacasız doğalgaz sobası kullanımına bırakır. Bu sayede hem güvenli hem sağlıklı hem de zahmetsiz bir kullanım elde ediliyor.
Hermetik ve bacalı doğalgaz sobası aynı amaçlar doğrultusunda kullanılsa da özellikleri birbirinden farklıdır. Bu noktada, bacalı ve bacasız doğalgaz sobaları arasındaki farklar şöyledir:
Doğalgaz sobası seçiminde bulunurken, alanda etkili ve verimli kullanımı sağlamak amacı ile birtakım hususları göz önünde bulundurmak gerekir. Söz konusu hususlar dahilinde doğalgaz tasarrufu edilebileceği gibi güvenli bir kullanımda mümkün olur. Soba satın alırken dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:
Soba tercihinde bulunurken yukarıdaki hususlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu hususlar dahilinde alınan soba uzun ömürlü kullanım sunacaktır. Aynı zamanda yandan can ve mal güvenliği konusunda bütün soru işaretlerini giderecektir.
Doğalgaz sobası fiyatları cihazın kapasitesine, markasına, kW gücüne ve özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu sebeple alanın büyüklüğüne ve ihtiyacına bağlı olarak tercih edilen bu ürünler, her ihtiyaca cevap verebilmesi için çeşitli özelliklere sahiptir. Bu özellikler ise, fiyatın artması ve düşmesi konusunda oldukça etkilidir.
Soba kapasitesi yüksek olduğunda fiyat doğrudan artar. Aynı şekilde kW gücü ve üstün özellikleri de fiyatın artmasına neden olur. Ancak yeni teknolojisi ile üretilen bu hermetik sobaların kullanımı ve avantajı düşünüldüğünde tam bir fiyat performans ürünü olduğu anlaşılıyor. Sonuç olarak, soba fiyatları konusunda net bir rakamdan bahsetmek mümkün değildir.
Doğalgaz sobalarının yanmamasının birkaç farklı nedeni olabilir. İlk olarak, gaz valfinin açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer gaz valfi kapalıysa soba doğal olarak yanmaz. Ayrıca, gaz bağlantılarının sızdırmadığından emin olmalısınız. Bunun yanı sıra, termokuplunun yanma odasındaki alevle temas etmediğini kontrol etmek de önemlidir. Ayrıca bu gibi basit kontrolleri yaparak doğalgaz sobasının neden yanmadığını tespit edebilirsiniz.
Hoşseven doğalgaz sobasını yakmak için öncelikle gaz vanasını açmalısınız. Daha sonra ateşleme düğmesine basarak sobayı çalıştırabilirsiniz. Bir yandan da alevin istenilen seviyeye geldiğinden emin olmalısınız ve gerektiğinde ayarlamalar yapmalısınız.
Adım | Detay |
---|---|
1 | Gaz vanasını aç |
2 | Ateşleme düğmesine bas ve sobayı çalıştır |
3 | Alev seviyesini kontrol et ve ayarlamalar yap |
ECA doğalgaz sobaları kullanımı kolay ve güvenilir cihazlardır. Sobayı kullanmaya başlamadan önce gaz vanasını açmalısınız. Ardından elektrik fişini prize takarak sobanın açma düğmesine basın. Alevi gördüğünüzde düğmeyi bırakabiliyor ve sıcaklığı ayarlayabilirsiniz.
Doğalgaz sobasını kullanırken odada yeterli havalandırma olmasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca sobayı kullanırken çocukların ve evcil hayvanların yaklaşmamasına özen gösterilmelidir.
Demirdöküm doğalgaz sobasını yakmak için öncelikle doğru ayarlamaları yapmalısınız. Sobanın gaz valfini açın ve ateşleme düğmesine basarak ateşleyin. Ayrıca alev yüksekliğini kontrol ederek sobanın istediğiniz şekilde yanmasını sağlayabilirsiniz.
Adım | Açıklama |
---|---|
1 | Doğalgaz valfini açın. |
2 | Ateşleme düğmesine basarak ateşleyin. |
3 | Alev yüksekliğini kontrol ederek ayarlamalarınızı yapın. |
Demirdöküm doğalgaz sobasını doğru şekilde yakarak verimli bir şekilde kullanabiliyor ve evinizin sıcaklığını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.
Doğalgaz sobasını kullanmadan önce mutlaka kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyun. Daha sonra doğalgaz borusunu bağlayarak, ateşleme düğmesine basarak ve sıcaklık ayarını yaparak kullanabilirsiniz.
Doğalgaz sobaları tekniğine uygun şekilde kullanıldığında güvenli olabiliyor. Ancak düzenli bakım ve kontrollerin yapılması, doğru kullanımın sağlanması ve gaz sızıntılarına karşı önlem alınması önemlidir.
Doğalgaz sobalarının enerji tüketimi modeline, markasına ve kullanım şekline göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel olarak doğalgaz sobaları diğer ısıtma sistemlerine göre daha ekonomik ve verimli olabiliyor.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.