Elektrikli araç şarj istasyonu, elektrikle çalışan araçlardaki bataryanın doldurulması amacı ile elektrik transferi sağlanan birimlere denir. Elektrikli araç kullanımının artması ile beraber bu istasyonlar kamusal bölgelerde olabileceği gibi ofis veya evlerde kurulumu gerçekleştirilerek de kullanılabilir.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu için herhangi bir görevli müdahalesi olmadan batarya şarj işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Hatta banka kartı veya kredi kartı ile direkt ödeme yapılabileceği gibi çeşitli istasyonlarda bulunan uygulama üzerindeki online ödeme seçeneği de kullanılabilir.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu çalışma prensibi elektrikli araca sahip olan veya olmayı isteyen insanlar tarafından sıklıkla araştırmalara konu olur. Bu aşamada, elektrikli aracı şarj etmek ile laptop veya cep telefonunu doldurmak arasında mantık açısından büyük bir farklılık yoktur. Elektrikli araç şarj istasyonu da hem düşük hem de basit maliyetli bir işlemdir.
Araç şarj istasyonu üniteleri doğru akım ve alternatif akım olmak üzere 2 tane şebeke türünden oluşur. Bu şebekeler ise şu şekildedir:
Elektrikli araç şarj istasyonu ünitelerinden biri olan doğru akım, elektriğin direk bataryaya iletilmesini sağlayan bir şebeke hattıdır. Söz konusu bataryaların şarj edilme olanağı doğru akım ile gerçekleşir. Gündelik yaşamda kullanılan AC alt yapısına sahip şebekelerde, dönüştürücü adaptör olmadan bataryaya elektriğin verilmesi mümkün değildir.
Alternatif akım(AC) ünitelerinde elektrik AC/DC güç dönüştürücüsü ile sağlanırken, doğru akım şarj istasyonlarında aracı kullanımına ihtiyaç duyulmaz. O nedenle doğru akım üniteleri, batarya dolum işlemini 1 ila 4 saat arasında bir sürede gerçekleştirebilecek kadar hızlı çalışır. Doğru akım istasyonları ortalama olarak 22kW ile 360 kW arasında bir güç içerir.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu ünitelerinden olan DC batarya dolum süresi, şarj gücüne ve batarya kapasitesine göre farklılık gösterir. Doğru akım istasyonların kurulum masrafları fazla olduğu için alternatif akım şebeke kullanan istasyonlara göre daha fazla ücret talep edilir.
Elektrikli araç şarj istasyonu ünitelerinden bir diğeri olan alternatif akım, ofis veya ev ortamlarında yer alan prizler ile sokak lambalarında kullanılan bir şebeke sistemidir. Bu sisteme daha kolay ulaşılmasının yanı sıra, ucuz olması da sıklıkla tercih edilmesine neden olur. Alternatif akım tipi istasyonlarda araç, AC ile direk şarj olamayacağından güç dönüştürücü vasıtası ile doğru akıma çevrilerek elektrik bataryaya ulaştırılır.
Elektrikli otomobillerin güç dönüştürücüleri 3.7 kW ila 22 kW arasında bir performans içerir. Şarj etme hızı AC/DC dönüştürücünün gücüne göre değişiklik gösterse de doğrusal akım ünite şarj istasyonlarına göre daha kısıtlı güçte çalışır. Bundan dolayı da bataryanın daha yavaş şarj olmasına neden olur.
Taşınabilir elektrikli otomobil şarj istasyonu birçok araca uyumlu ve ergonomik tasarımı ile rahat kullanım sağlayan sistemlerdir. Kişinin yanında taşımasına olanak tanıyan elektrikli araç şarj istasyonu avantajı ile menzil endişesine son verilir. Aracın bagajında taşınabilecek bu cihazlar ile elektrikli araç yolun üzerinde bulunan bir benzinlikte, restoranda, dinlenme tesisinde ya da evde uyumlu bir prizle şarj edilebilir.
Taşınabilir elektrikli araç şarj istasyonu her türlü işletme, konut veya ev için kullanıma uygundur. Geneli uluslararası tüm şebeke standartlarına uyumlu üretilerek kullanıcıların ihtiyaçlarını kaliteli şekilde sağlamaya yardımcı olur. Dayanıklı yapıdaki elektronik bileşenler ve güçlü gövde yapısıyla hem olumsuz hava şartlarına hem de sert darbelere karşı yüksek dayanıklılık gösterir. Bu sayede taşınabilir elektrikli araç şarj istasyonları kullanıcıya uzun ömürlü kullanım vadeder.
Elektrikli araç şarj istasyonu, alanında uzman ve özel yetkinliği olan firmalar tarafından kurulur. Kişilerin kendi istek ve ihtiyaçlarına göre şarj istasyonu kurmaları mümkün değildir. Çünkü, bir şarj ünitesine sahip olunsa bile şebekeden gelen elektriğin dönüştürülmesi adına gereken sistemin entegresinin sağlanması gerekir.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu uzman olmayan kimseler aracılığı ile yapıldığında ciddi tehlikeleri beraberinde getirir. Güvenli ve doğru kullanım için elektrikli araç şarj istasyonunun ilgili insanlar tarafından kurulması oldukça önemlidir. Kısacası, elektrikli araç kullanıcıları ya da firmaların, şart ünitesi kurulumu amacı ile uzman firmalardan destek alması gereklidir.
Elektrikli araç şarj istasyonu sayısı tarifeli, araç markasına özel ve ücretsiz olmak üzere çeşitli biçimlerde kullanıma sunulur. Özel şirketlere ait olan tarifeli istasyonlar, elektrikli araçların şarjını doldurmak için abonmanlık ya da misafir girişi ile ön ödeme yapma imkanı ile sunar. Diğer kullanım türlerinde ise, ev kullanıcı tarafından ücretsiz şekilde kullanılabilirken, bazıları ücret ödense bile belirtilen marka ve modeller dışında kullanılamaz.
Halka açık olan şarj istasyonları belediye, devlet iştirakli çalışan özel işletmeler ve AVM yönetimleri tarafından kurulur. Söz konusu istasyonlar genel olarak ücretsiz kullanım olanağı sunsa da ücretli olan yerlerde vardır.
Kısıtlı erişimli şarj istasyonları özel enerji şirketleri aracılığıyla kurularak abonmanlık veya ön ödeme gerektiren ünite çeşitleridir. Bahsi geçen istasyonları kullanmak adına abone olmak ve kredi kartı entegrasyonlu işleyen özel mobil uygulamalarını edinmek gerekir. Bu uygulamalara abone olmayanlar ise, üniteye kredi kartı üzerinden ödeme yaparak hizmet alabilir.
Otomotiv markalarına ait olan bayilerde yer alarak yalnızca markaya ve modele göre hizmet sunan istasyonlara özel erişimli şarj istasyonları denir.
Elektrikli araç şarj istasyonu ücreti kullanılan şarj ünitesinin kW gücüne, kapasitesine ve dakikaya göre farklılık gösterir. Ayrıca ücretlendirme konusunda, ünitenin ait olduğu firma tarafından sunulan tarifeler de etkili olur. Elektriğin pahalı bir kaynak olmasından ve her geçen gün zamlanmasından ötürü de net bir fiyattan söz edilmez.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu hizmetini ücretsiz sunan ya da markaya özel erişim sunan alanlarda vardır. Bundan dolayı araba hızlı şarj istasyonu fiyatları, özel şirketlerin sunduğu kısıtlı erişim kapsamına göre değişiklik gösterir. İlgili markaya veya istasyona göre arama yapılarak elektrikli araç şarj istasyonu ücreti hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.