Isı Pay Ölçer Nedir ve Nasıl Çalışır?

Isı Pay Ölçer Nedir ve Nasıl Çalışır?

Isı Pay Ölçer Nedir ve Nasıl Çalışır?

Isı-Pay-Ölçer-Online-Keşif-1
Isı pay ölçer, merkezi ısıtma sistemi bulunan binalardaki toplam ısı maliyetini, dairelerin tüketim bazına göre paylaştırmayı sağlayan cihaza verilen isimdir. Her tip radyatöre uyum sağlar ve böylece dairelerin tüketim değerlerini ölçer.
Kilit Noktalar
  • Isı pay ölçerde bulunan sensörler, oda sıcaklığını ve yüzey sıcaklığını ölçerek çalışır. 
  • Isı pay ölçer kolay kurulumu ile hemen kullanılmaya başlanabilir.
  • Enerji maliyetini radyatör kullanımına göre hesaplayarak ısınma giderinden tasarruf edilmesini sağlar.
  • İhtiyaç duyulan kadar ısınma enerjisi sağladığından enerji verimliliğini artırarak sürdürülebilir çevreye de katkıda bulunur.
Yazı Konu Başlıkları

Isı Pay Ölçer Nasıl Çalışır?

Isı pay ölçer cihazında iki farklı sensör bulunuyor. Bunlardan biri oda sıcaklığını ölçer diğeri ise yüzey sıcaklığını. Cihaz, bu iki ölçüm arasındaki farka göre ısı tüketimini hesaplar. 

Merkezi ısıtma sisteminde toplam enerji tüketimi metrekare başına bölünüyor. Merkezi sistem ısı pay ölçer bulunan binalarda ise radyatörün kullanım oranına göre fatura dağılımı yapılıyor. Dolayısıyla kullanılmayan yakıt giderine karşı tüketiciyi korur ve enerji tasarrufu sağlanıyor.

Evin içerisindeki sıcaklık yeterli olduğunda veya evde kimsenin olmadığı zamanlarda, termostatik vanayı düşük sıcaklığa getirerek ısı tüketimi yapmaz. Bu sistem aynı zamanda oda sıcaklığını ölçen sensörü sayesinde ayarlanan sıcaklığa yaklaştığı zaman kendini kapatır. Dairede kullanılmayan veya ısıtmaya gerek olmayan alanlarda bulunan radyatörün vanası yine düşük sıcaklığa ayarlanabiliyor. Böylece enerji tüketimi azaltılabiliyor.

Isı pay ölçer tüm bu özellikleri sayesinde konut sahibi, kullanmadığı yakıtın parasını ödemeyeceği için yüzde yirmi beş bandında tasarruf eder. 

ısı pay ölçer

Isı Pay Ölçer Kurulum Aşamaları ve Pil Süreleri

Binada pay ölçer kullanmaya karar verildiğinde cihazı binadaki hak sahipleri ile ortak bir şekilde almak için ısı pay ölçer fiyatları araştırması yapabilirsiniz. Güvendiğiniz mağazalardan veya internet üzerinden temin edebilirsiniz. 

Enerji ve maddi tasarruf sağlayan ısı pay ölçerin kurulumu da oldukça zahmetsiz. Tüm radyatörlerle uyumlu olacak şekilde tasarlanan cihaz, oldukça basit bir şekilde monte ediliyor. Bu sebeple ekstra bir tadilata gerek olmadan montaj sağlanır. 

Isı Pay Ölçer Kurulum Aşamaları

  1. Konutta keşif çalışması
  2. Kurulum için gerekli aparatların belirlenmesi
  3. Mevcut radyatörlerin ölçümleri
  4. Cihazın tarih ve okuma tarihi işlemlerinin ayarlanması 
  5. Isı pay ölçerlerin montajı
  6. Cihaz seri numaralarının daire ve oda bazlı belirlenmesi
  7. Isı pay ölçerin deneme okuması

Yukarıdaki adımlar izlendikten sonra artık merkezi pay ölçer kullanıma hazır hale gelir. 

Isı Pay Ölçer Pil Süreleri

Isı pay ölçeri kullanmaya başladığınızda belirli bir süre sonra pil ömrü tükenecektir. Eğer ısı pay ölçerin ekranında herhangi bir değer görünmüyor ise cihazın pilleri bitmiş demektir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda teknik servisle irtibata geçerek pil değişimini yaptırabilirsiniz. 

ısı pay ölçer

Pay Ölçer Sistemi Nasıl Çalışır?

Isı Pay Ölçer Sistemi, bir binada kullanılan merkezi ısıtma sistemiyle bağlantılıdır. Bu sistemde her daireye monte edilen ölçerler sayesinde, her dairenin kullandığı ısı miktarı ayrı ayrı ölçülür. Sistem şu adımlarla çalışır:

  1. Merkezi kazan tarafından üretilen ısı, borular aracılığıyla dairelere taşınır.
  2. Her daireye monte edilen ısı pay ölçerler, dairenin aldığı ısı miktarını ölçer.
  3. Ölçülen veriler, merkezi bir sistemde toplanır ve fatura tutarları buna göre hesaplanır.

Merkezi Sistem Isı Pay Ölçeri Nasıl Hesaplanır?

Montaj sonrası kullanılmaya başlanan merkezi sistem ısı pay ölçer nasıl hesaplanır? Pay ölçer konuttaki tüm cihazların verilerini birlikte değerlendirir. Her bir dairede okunan değer, konuttaki toplam tüketimle oranlanarak analiz ediliyor. 

İkinci aşamada daire bazlı tüketim hesaplanır. Isı sayaçlarında bulunan sinyaller ile harcanan ısı verilerine ulaşılıyor. Dolayısıyla daire bazlı ölçüm için dairenize girilmeden ölçüm yapmaya imkan verir.

Bu ölçümlerin sonunda binaların ortak giderleri yüzde otuz olarak hesaplanır. Bu yüzde otuzluk tutara ortak tüketim deniliyor. Her daire kendi kullanımından bağımsız ortak kullanım payı öder. 

Oda Sıcaklıkları Kaç Derece Olmalıdır?

Merkezi ısı pay ölçer sistemiyle tasarruf edebilmeniz için oda sıcaklıklarında yeni düzenlemelere gidilebiliyor. Her bireyin sıcaklık algısı farklılık gösterebiliyor, ancak sıcaklığı 21 dereceye ayarlamanız öneriliyor. 

Isı pay ölçer fatura hesaplama yapılması ve doğalgaz faturanızdan tasarruf edilebilmesi için dairenizde kullandığınız ısınma enerjisi önemlidir. Örnek vermek gerekirse oda sıcaklığını 21 dereceden 22 dereceye yükselttiğinizde yani her bir derecelik artışta ısınma gideri yüzde altı oranında artar. Dolayısıyla yüzde 20/25 bandında bir tasarruf sağlamak için ortalama 4 derecelik bir azaltmaya ihtiyaç duyulur.

Evinizi uzun süreli havalandırmak istediğiniz zamanlarda termostatik vanayı 15 dereceye getirmeniz öneriliyor. Aynı zamanda binada uzun süre boyunca bulunmayacaksanız merkezi pay ölçer yönetmeliğine uygun olacak şekilde vananızı kısmalısınız. Bu şekilde hem tasarruf etmenize hem de enerjiyi israf etmemenize imkan sağlar. 

Pay Ölçerin Maliyeti Ne Kadar?

Şirketlerin performanslarını değerlendirmek için sıklıkla kullandığı pay ölçerlerin maliyetleri, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bu maliyetler, ölçerin karmaşıklığına, kurulum süresine ve veri analizi gereksinimlerine göre belirlenmektedir. Genel olarak, pay ölçerlerin maliyetleri yüksek olabiliyor. Ancak sağladığı verimlilik ve karlılık artışı düşünüldüğünde yatırımın karşılığını almak mümkün olabiliyor.

ısı pay ölçer

Merkezi Sistem Isı Pay Ölçer Fiyatları

Merkezi sistem ısı pay ölçerler, ısı tüketiminin adil ve doğru bir şekilde paylaşılmasını sağlar. Bu cihazlar, hem enerji tasarrufunu hem de maliyetlerin daha adil bir şekilde dağıtılmasını sağlar.

Fiyatların belirlenmesi ise çeşitli faktörlere bağlıdır:

Fiyatlar, kullanılan marka ve modelin özelliklerine, alınacak adetlere ve kurulum gereksinimlerine göre değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca montaj ve bakım maliyetleri de fiyatları etkileyen faktörler arasındadır.

Pay Ölçer Değerleri ve Anlamları  

Isı pay ölçer ekranının üzerinde incelemek istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Cihazın okuma yaptığı tarih, sayaç sistem bilgileri, güncel tüketim değerlerinin yanı sıra hata mesajlarını da yine bu ekran üzerinden okuyabilirsiniz. 

Cihaz hakkında merak ettiğiniz bilgiler için:

  • Güncel tüketim için cihazın düğmesine bir kez,
  • Aylık tüketim değeri için iki kez (SM değeri),
  • Üretim standartları için üç kez,
  • Pay ölçer seri numarasının ilk dört hanesi için dört kez,
  • Seri numarasının son dört hanesi için beş kez

basılması yeterlidir.  Tabii bu bilgiler ısı pay ölçerin marka ve modeline göre farklılık gösterebiliyor. Yani teknik servis kurulum için geldiğinde ürünle ilgili detayları ve cihazınızla ilgili detayları sormalısınız.

Hangi kodları gördüğünüzde teknik servis ile irtibata geçmelisiniz?

Cihazınızın güncel bilgilerini öğrenmenin dışında hata kodlarını da görebildiğiniz ekrandan aşağıdaki kodları görmeniz durumunda site yöneticisine bilgi vermeli veya doğrudan teknik servisle iletişime geçmelisiniz. 

Error: Cihazda bir arıza olduğunun göstergesidir ve cihaz kendini ERROR moduna alır.

Open: Isı pay ölçerin radyatörden ayrıldığı durum uyarısıdır. 

UPR: Proje tarihine göre cihazın uyku modundan çıkarılmadan montajının yapıldığını belirtir.

Pay Ölçer Yönetmeliği

Isı pay ölçer yönetmeliğine ilişkin tüm detaylara 14 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Merkezi Isıtma Ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik’te yer verilmiştir. 

ısı pay ölçer

Yayınlanan bu yönetmelikte, mevcut ve yeni yapılan birden fazla bağımsız bölüme sahip. Merkezi veya bölgesel ısıtma sistemli ve sıhhi sıcak su sistemli binalarda, ısıtma ve sıhhi sıcak su giderlerinin, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasına ilişkin usül ve esaslar belirtilmiştir.

Ayrıca, görev, yetki, sorumluluklar, ölçüm ekipmanları, gider paylaşımı, belirlenemeyen giderlerin paylaşımına dair tüm noktalar detaylı bir şekilde işlenmiştir.

Pay Ölçer Kullanmanın Avantajları 

Isı pay ölçer ilk olarak 80’li yıllarda Avrupalı ülkelerin merkezi sisteme sahip konutlarında kullanılmaya başlandı. Düşük maliyetli kurulum ve bakım işlemleri sayesinde uzun yıllardır sıklıkla tercih ediliyor. Pay ölçer kullanılmaya başlandığı andan itibaren ekonomik faydaları gözle görülür biçimde verim sağlıyor. 

Kaloriferlerin enerji tüketiminde neredeyse yüzde otuza kadar enerji tasarrufu sağlayan cihaz sayesinde daha az yakıt ücreti ödeyerek tam randımanlı ısınma elde etmek mümkün. Tüm dairelerde aynı oranda tasarruf ve doğru ısınma sağlanacağı için bina bazında da tüm daire sakinlerine eşit fayda verir. 

Konut yapımında öne çıkan yüksek katlı binalarda en önemli sorunlardan biri ısınmadır. Bu tarz binalarda merkezi sistem pay ölçer kullanılması alt katlarda yaşayanların ısınmak için daha fazla enerji kullanmak zorunda kalmasının önüne geçer ve tüm binaya aynı oranda ısıtır. 

Enerji tüketiminde yapılan tasarrufun yalnızca fatura maliyetlerini düşürmeye değil. Aynı zamanda sürdürülebilir dünyaya katkısı da düşünüldüğünde dünyanın kaynaklarına da katkı sağlayan çevreci bir yöntem olduğu söylenebiliyor. 

Bu faydalardan yararlanmak isterseniz internet üzerinden ısı pay ölçer yetkili firma araştırması yapılabiliyor. Fiyat teklifleri alarak binanızda hem enerji tasarrufu hem de randımanlı bir ısınma elde edebilirsiniz. 

Kategoriler: [post_category]

Online Keşife Abone Ol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Buhar Tesisatı : Temel Bilgiler ve Uygulamalar
Buhar Tesisatı :...
Buhar tesisatı, birçok endüstriyel uygulamada önemli bir rol oynar. Bu sistemler, enerji verimliliği sağlamakla kalmaz, aynı…
Basınçlı Hava Tesisatı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Basınçlı Hava Tesisatı...
Birçok endüstride, verimliliği artırmak ve iş süreçlerini kolaylaştırmak için basınçlı hava tesisatı önemli bir rol oynar. Bu tesisatlar,…
Akıllı Ev Sistemleri Nedir? Geleceğin Konforunu Evinizde Hissedin
Akıllı Ev Sistemleri...
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, evlerimiz de daha akıllı hale geliyor. Akıllı ev sistemleri, yaşam alanlarımızı…

Online Keşife Bültene Abone ol

Güncel Konular

Buhar Tesisatı : Temel...
Buhar tesisatı, birçok endüstriyel uygulamada önemli bir rol oynar. Bu…
Basınçlı Hava Tesisatı Hakkında...
Birçok endüstride, verimliliği artırmak ve iş süreçlerini kolaylaştırmak için basınçlı hava…
Akıllı Ev Sistemleri Nedir?...
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, evlerimiz de daha akıllı hale…
ChatGPT Nedir? Yapay Zeka...
Yapay zeka dünyası hızla gelişirken, ChatGPT bu alanda önemli bir…
Yapay Zeka Nedir? Geleceğin...
Yapay zeka, modern teknolojinin en dikkat çekici ve hızlı gelişen…

Dilediğiniz Makaleyi Bulun...

Online Keşif'teki çerezler hakkında?

Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.

Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.