Yaşam alanlarında ideal sıcaklığı sağlamak iklimlendirme cihazlarıyla mümkün hâle gelir. Ev, okul ve fabrika gibi farklı alanlara uygun çok sayıda ısıtma sistemi bulunur. Radyatör ya da bir diğer adıyla kalorifer peteği hem kullanım kolaylığı hem de ısıtma gücü açısından bu sistemlerde en çok kullanılan cihazlar arasındadır. Oda büyüklüğüne göre radyatör seçimi gibi konularda bilgi sahibi olarak yaşam alanlarınızda konforlu vakit geçirebilir, enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Kalorifer peteği modelleri arasından seçim yaparken göz önünde bulundurmanız gereken birden fazla unsur söz konusudur. Bunlardan ilki, radyatörün yerleştirileceği odanın ölçüleridir. Örneğin; salon ve oturma odası gibi alanları ısıtabilmek için daha büyük boyutlu radyatörlere ihtiyaç duyulur. Ölçülerle birlikte kalorifer peteği seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şunlardır:
Doğru radyatör seçiminde kullanım alanı da ön plana çıkar. Hastane, iş yeri ve okul gibi yerlerde temizlenmesi daha kolay olan modellerin seçilmesi önerilir. Toplu yaşam alanlarına uygun kalorifer peteğine karar verirken pratik kullanım sağlayan sac panel gibi modelleri tercih edebilirsiniz.
Yakıt veya ısınma türü, kalorifer peteği seçiminde önemli bir rol oynar. Doğal gaz gibi nispeten maliyeti yüksek yakıt türlerinde ısı yayma gücü daha fazla olan radyatörler tercih edilir. Panel radyatör, hızlı ısınan ve etrafına daha çok sıcaklık yayan seçeneklerin arasındadır. Bununla birlikte sadece elektrikle çalışan yağlı radyatör gibi farklı alternatifler de bulunur. Kalorifer peteği fiyatlarını değerlendirirken yakıt masrafını ve ısıtma elemanının uyumluluğunu göz önünde bulundurmak son derece önemlidir. Aşağıda yer alan radyatör türlerini inceleyerek yaşam alanınız için uygun olan alternatife karar verebilirsiniz.
Döküm petek radyatörler, çelik gibi metallerle üretilen son derece dayanıklı ve uzun ömürlü modellerdir. Dökümün korozyona karşı dayanıklı olması, bu radyatörlerin sıkça tercih edilmesinde rol oynar. Ancak bu ürünlerin, üretim aşamasında kullanılan materyallerden dolayı diğer kalorifer peteklerine nazaran daha ağır olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca çeliğin daha yavaş ısınıp soğuyan bir metal olması da söz konusu radyatörlerin göz önünde bulundurulması gereken özelliklerindendir.
Sac radyatör petekleri, yaşam alanlarında en sık kullanılan modellerin arasındadır. Bu ürünlerin rağbet görmesinde estetik görünüm ve hafif yapı önemli bir rol oynar. Sac panel, kurulumu ve temizlenmesi kolay bir kalorifer peteği türü olarak kendisine geniş kullanım alanı bulur. İlgili petek modellerinde en sık karşılaşılan sorun ise su kanallarının darlığından kaynaklanan tıkanma olasılığıdır.
Alüminyum radyatör, üretiminde kullanılan materyal sayesinde hızlı ısınır. Alüminyum ham maddesinden üretilen kalorifer petekleri, büyük alanları ısıtma noktasında son derece kullanışlıdır. Bu modeller, geniş etki alanlarıyla bulundukları yeri kısa süre içerisinde ısıtmayı başarır. Alüminyum panel petek radyatörler, ulaştıkları sıcaklık değerini uzun süre korudukları için enerji tasarrufu yapmaya imkân tanır.
Kalorifer peteklerinin ısıtma güçleri gibi görünümleri de farklıdır. Bu noktada göz zevkinize hitap eden modeli seçmeniz önem taşır. Dekoratif panel kalorifer petekleri, boyutları ve tasarımları sayesinde farklı zevklere hitap eder. Söz konusu seçeneklerin üretiminde ise sıklıkla alüminyum gibi materyaller kullanılır. Dekoratif radyatörler hem şık hem de kullanışlı ısıtma elemanlarıdır.
Havlupan petek radyatörlere daha çok banyolarda rastlanır. Havlupan radyatörlerin ısı verme gücü diğer ürünlere nazaran daha azdır. Ancak bu ürünler, banyo gibi küçük alanlardaki ısı dengesini korumak için yeterlidir. Havlupan kalorifer peteklerinin yüksek bir yere konumlandırılması tavsiye edilir. Bu hem verimlilik hem de kullanım kolaylığı sağlar.
Yerden ısıtmalı ısıtma sistemlerinde diğerlerine kıyasla duvarlarda herhangi bir petek kullanılmaz. Bunun yerine petek sistemini oluşturan boruların tamamı zemine yerleştirilir. Yerden ısıtmalı petekler, odadaki sıcaklığı yükseltme ve koruma açısından klasik modellerle aynı performansı sergiler. Duvarlardaki kalorifer peteği görünümü size hitap etmiyorsa bu ısıtma elemanlarını tercih edebilirsiniz.
Kalorifer petek boyu seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Radyatörün yerleştirileceği alanın metrekaresine göre yapılan hesaplamalarla bu tercihi yapmak mümkün hâle gelir. Pratik kalorifer peteği boyu hesaplamasına göre ortalama 10m²’lik bir alan için 1 metrelik radyatör kullanılması önerilir. Ayrıca kalorifer peteğinin verdiği ısıya göre de seçim yapılabilir. Bu hesaplama yönteminde 1 metre eninde 60 cm yüksekliğindeki bir radyatörün 1800 kcal/saat ısı verdiği varsayılır. Bahsi geçen detayları dikkate alarak yaşam alanlarınız için uygun kalorifer peteği boyunu tercih edebilirsiniz.
Kalorifer peteği yerleşimi sırasında, ısıtma elemanının sıcaklığı tüm alana eşit yayacak biçimde konumlandırılması gerekir. Bu sebepten ötürü, radyatörleri iki ayrı duvara monte etmenin daha faydalı olacağı bilinir. Ancak bu durum, geniş yaşam alanları için değişiklik gösterebilir. Büyük odalarda ve salonlarda aynı duvara fazla sayıda kalorifer peteği yerleştirmek çok daha verimli olabilir.
Pencereler, dışarıdaki havanın içeriye en çok girdiği bölümlerden biridir. Buradan gelen soğuk hava odaya, ardından bütün eve yayılır. Söz konusu durumu engellemek için kalorifer peteklerinin pencerelerin altına yerleştirilmesi sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Bu alandaki radyatörler, soğuk havanın etkisini azaltır ve ortamın ısı dengesini korur.
Penceresiz ve nispeten küçük olan alanlarda radyatörün dış duvara yerleştirilmesi önerilir. Bu alanlarda, maksimum soğuk hava girişi duvarlar üzerinden gerçekleşir. Radyatörün dış duvara yerleştirilmesiyle odalardaki ısı korunmuş olur. Ayrıca bu sistemle duvarın tamamı ısındığı için daha etkili ve hızlı bir sonuç alınır.
Pencere sayısı daha fazla olan alanlarda ısınmayı sağlamak için dar radyatör tiplerinin kullanılması tavsiye edilir. Buna ek olarak kullanım alanına uygun boyutlardaki kalorifer peteklerinin her pencerenin altına yerleştirilmesi önerilir. Böylece ilgili bölümlerden gelen soğuk havayı azaltmak ve ısı kaybını büyük oranda önlemek mümkün hâle gelir.
Tıpkı pencereler gibi balkon kapıları da odanın sıcaklığını önemli ölçüde azaltan bölümlerin arasındadır. Balkon kapısının bulunduğu odalarda kalorifer peteklerinin hava akımının etkisini azaltacak şekilde yerleştirilmesi tavsiye edilir. Radyatörleri iki ayrı duvara ve kapının çarpmayacağı bir yere konumlandırmak mümkündür.
Radyatörün niş içine yerleştirilmesi, küçük hacimli alanlarda en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Bu noktada duvarlardaki boşlukların büyüklüğüne uygun kalorifer peteğini seçmek önem taşır. Derinliği ısıtıcı genişliğini aşan nişlerde ise hava akımının niteliğini korumak gerekir. Böylece kalorifer peteğinden beklenen verimi almak mümkün olur.
Radyatör montajına başlamadan önce duvarda uygun alanın seçilmesi gerekir. Ardından uygun mesafeler belirlenir. Kalorifer peteğinin duvara mesafesinin en az 40 mm, yerden yüksekliğinin ise minimum 70 mm olması önerilir. Bu ölçülere uygun olarak duvar delinir ve montaj işlemi gerçekleştirilir. Montaj sırasında radyatörün bağlantı alanlarına vanalar takılır. Radyatöre petek havası alma anahtarı olarak da bilinen purjörü ve temiz – pis su ayrımını sağlayan dönüş branşmanları da eklendiğinde montaj süreci tamamlanır.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.