Zaman içerisinde yenilenen ve doğal kaynaklardan faydalanan enerji kaynakları yenilenebilir kaynaklar olarak adlandırılır. Sera gazı salınımı yapmaz ve herhangi bir şekilde bir sınırı bulunmaz. Bu nedenle de fosil yakıtlara rakip olarak yenilenebilir enerji kaynakları örnek verilebilir. Fakat yenilenebilir kaynakların bile farklı farklı türleri bulunuyor. Yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir sorusuna verebileceğimiz cevaplar arasında güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrolik enerji, jeotermal enerji ve biyokütle enerjisidir.
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında bulunan bu örnekler, dünyanın fosil yakıtlardan uzaklaşması ile birlikte daha çok kullanılmaya başlayacak. Çünkü bu kaynaklar hem daha ucuz yollu üretim yapabiliyor, hem de çevreye zararlı gaz ve madde salınımı yapmıyorlar.
Güneş enerjisi olarak adlandırılan enerji türü, güneş ışınlarının kullanımı ile gerçekleşir. Dünyaya direkt olarak güneşten gelen ışınlar özel üretilen paneller sayesinde enerjiye dönüştürülebilir ve depolanıp kullanılabilir. Ayrıca ışınlar ile birlikte gelen ısı da enerji üretimine katkıda bulunur diyebiliriz. Elektrik üretme, su ısıtmak ve daha birçok işlev için kullanılabilen güneş enerjisi şu anda yenilenebilir enerji kaynakları arasından en çok kullanılanlardan biridir.
Yenilenebilir enerji kaynakları örneklerinden biri olan güneş enerjisi, fotovoltaik güneş panellerini kullanarak enerji üretir. Gelen güneş ışığını direkt olarak enerjiye çeviren bu sistem çalışırken hiçbir şekilde dışarıya zararlı gaz salınımı da yapmaz. Ayrıca evler, kamu daireleri ve işletmelerde de elektrik üretimi için tercih edilebilirler.
Rüzgar enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasından uzun zamandır en çok kullanılan sistemlerden bir tanesidir. Uzun araba seyahatlerinde dağlarda gördüğümüz rüzgar türbinleri rüzgar enerjisine verilebilecek en iyi örnektir. Rüzgarın kinetik enerjisini kullanarak enerji üreten bu cihazlar, elektrik ihtiyacının birçoğunu karşılayacak kapasiteye sahiptirler. Ayrıca bu sistemler rüzgar enerjisi ile elektrik üretmenin en yaygın yoludur da diyebiliriz.
Yenilenebilir enerji kaynakları tükenmese de bazı durumlarda bu kaynaklara ulaşmak zor bir hal alabiliyor. Fakat rüzgar enerjisinde böyle bir durum yoktur. Bu nedenle de bol ve erişilebilir olması onu daha iyi bir seçenek haline getiriyor da diyebiliriz. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında bulunmasının en büyük nedeni de bu işlevleri gerçekleştirirken zararlı gaz ve madde salınımı yapmamasıdır.
Hidrolik enerji olarak adlandırılan enerji türü su yardımı ile elde edilen enerjidir. Adından da anlaşılacağı gibi hidro enerjiden yararlanılan bu sistem, elektrik üretmek, güç sağlamak veya enerji depolamak için kullanılıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yerini alan hidrolik enerji, suyun yüksekliği sayesinde elde edilen enerjidir. Ayrıca enerji üretirken kinetik enerjiden de faydalanır. Bu sisteme verilebilecek en iyi örnek barajlar ve değirmenlerdir.
Barajlar ve değirmenlerde gördüğümüz akan suyun dönen bir sistemden geçmesi ile enerji üretimi sağlanır. Bunu yaparken de hiçbir şekilde farklı bir yakıt ve enerji kullanılmaz. Sadece suyun potansiyel ve kinetik enerjisinden yararlanılarak enerji üretim gerçekleşmiş olur. Bu sebeple de yenilenebilir enerji kaynakları arasında bulunuyor.
Jeotermal enerji yenilenebilir enerji kaynakları arasından öne çıkan bir diğer örnektir. Temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan jeotermal enerji, sera gazı ve kirletici maddeler üretmez. Ayrıca bol ve erişilebilir olması da ihtiyaç bakımından oluşabilecek sıkıntıların önüne geçer. Yere sondaj kuyuları açılarak sıcak su veya buharın çıkarılmasını içerir. Daha sonra ise çıkarılan su ve buhar enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde türbinlerde kullanılır.
Çıkarılan sıcak su ve buhar, jeotermal ısı pompaları sayesinde evleri, iş yerlerini ve çeşitli alanları soğutup ısıtmak için kullanılır. Geçtiğimiz yıllarda kullanımı artan jeotermal enerjinin daha popüler bir hale gelmesi de planlanıyor.
Biyokütle enerjisi diğer enerji türlerinden farklı olarak organik maddelerin kullanımı ile enerji üretimine verilen addır. Bu enerji üretiminde tamamen organik olan maddeler kullanılır ve hiçbir şekilde zararlı gaz salınımı yapılmaz. Aynı zamanda diğer yenilenebilir enerji kaynakları gibi ısınma, soğutma ve elektrik üretiminde de görev alabiliyor. Odun, mahsül kalıntıları, hayvan atıkları ve gıda atıkları gibi maddeleri elektrik üretmek için kullanmak hem sürdürülebilirliğe hem de sıfır atığa destek oluyor. Çünkü bu sayede dünya üzerinde oluşan atık sayısında da azalma sağlanıyor.
Diğer enerji türlerinin yanında biyokütle enerjisi çok yönlü bir kaynaktır. Elektriğin kullanıldığı alanların yanında yakıt üretmek için de kullanılabiliyor. Temiz, yenilenebilir ve bol miktarda bulunabilmesi de avantajları arasındadır.
Yenilenebilir enerji kaynakları avantajları nedir sorusu birçok kişi tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. Dünya üzerindeki neredeyse her toplumun fosil yakıtlar tercih etmesi çevreye büyük bir zarar veriyor. İklim değişikliği ve hava kirliliği gibi sorunlar şu anda sıkıntı yaratmasa da, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmaz ise daha büyük bir problem haline gelecek. Bu nedenle de yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz gerekiyor.
Bir yandan da yenilenebilir kaynaklar temiz, yenilenebilir, ve ekonomik anlamda dünya ülkelerine büyük avantajlar sunabilir. Çünkü kendi kendini besleyebilen ülkeler ekonomik olarak da istihdam sağlayabilirler.
Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili sorulan soruların yanında birçok kişinin sorduğu doğalgaz yenilenebilir enerji kaynağı mıdır sorusu da sık sorulan sorular arasında yer alıyor. Doğalgaz, benzin, LPG ve dizel yakıtlar yenilenebilir kaynaklar arasında yer almıyor. Tükenen kaynaklar sayesinde üretilebilen bu yakıtlar hem sera gazı salınımına hem de çevre kirliliğine sebep oluyor. Bu nedenle de kullanımlarının azaltılıp yerine yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmelidir.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları kullanmaya başlama zamanı oldukça eskiye dayanıyor diyebiliriz. Öyle ki geçtiğimiz 2022 senesinde yenilenebilir kaynakları kullanılarak Türkiye geneli elektrik ihtiyacının %30’u karşılanmıştır. Bu oran geçtiğimiz senede bile diğer dünya ülkelerine oldukça yüksek sayılara ulaşmıştır diyebiliriz. Bu oranın %19’luk kısmı hidroelektrik ile karşılanmıştır. Kalan %8’lik kısım ise rüzgar enerjisi, %3’lük kısım ise güneş enerjisinden yararlanılarak karşılanmıştır. Bakıldığı zaman oranlar küçük gibi görünse de geçtiğimiz senelere göre yüksek sayılara ulaşılmıştır. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları kullanım oranı 2022 senesinde ne kadardır sorusu da bu şekilde cevaplanmış oluyor.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.