Soğuk bir sonbahar veya kış gününde eve döndüğümüzde sıcak kalorifer peteğinizin önüne geçip yorgunluğunuzu atmak belki de tek istediğiniz şey olabilir. Ancak petekleriniz yani diğer adıyla radyatörleriniz kışa hazır mı? Radyatörlerinizde hava olması ya da temizlenmeye ihtiyaç duyması maalesef ki ısıtma performansını düşürecektir. Bu noktada da doğalgaz tasarrufu devreye giriyor.
Kombinizi açtıktan bir süre sonra radyatörünü kontrol edin. Yeterince ısınmadığını hissediyorsanız ya da bir kısmı daha sıcak ve bir kısmı daha soğuksa bu durum kaloriferinizin temizlenmesi gerektiği anlamına gelir. Ancak her zaman böyle bir durum olmayabilir. İsteğinize bağlı olarak her kışın başında peteklerinizi açmadan önce kaloriferinizi temizleyebilirsiniz.
Kaloriferinizin temizliği için bir uzmandan yardım alabileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz.
Kaloriferinizi temizlemek için kombinizi kapatın. Kalorifer peteğinin yanında bulunan vanayı düz bir tornavida ile çevirin. Akacak suyun yere dökülmemesi için açmadan önce oraya bir kova koyun. Hava çıktıktan ve pis su aktıktan sonra vanayı tekrar sıkıştırın.
Bu işlemden sonra kombinin su basıncı düşebilir. Düşen bu basıncını arttırmak için kombinizin altında bulunan küçük vanayı açın ve bar göstergesini 2’ye yaklaşırken kapatın. Bu yöntem doğalgaz tasarrufunda büyük bir yardımcınız olacaktır.
Doğalgaz israfı, önemli bir sorundur ve enerji kaynaklarının etkili bir şekilde kullanılması için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Evlerimizde, işyerlerimizde veya diğer tesislerde doğalgaz israfına yol açabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Örneğin, kötü yalıtılmış pencereler ve kapılar, doğalgazın gereksiz yere boşa harcanmasına neden olabilir.
Bunun yanı sıra, eski ve bakımsız kombi cihazları da doğalgaz israfının önemli bir nedenidir. Bu cihazların düzenli bakımı yapılmadığında, doğalgazın verimli bir şekilde kullanılması zorlaşabilir. Ayrıca, yanlışlıkla açık bırakılan petek vanaları veya sızdıran borular da doğalgaz israfına yol açabilir.
Doğalgaz israfının önlenmesi için düzenli bakım ve kontrollerin yapılması önemlidir. Ayrıca, enerji verimliliğini artırmak amacıyla yalıtımın güçlendirilmesi ve enerji tasarruflu ekipmanların kullanılması da doğalgaz israfını önlemeye yardımcı olabilir.
Doğalgaz tasarrufu yapmak için radyatörünüzü temizledikten sonra yapabileceğiniz birçok şey mevcuttur;
Bina duvarları maalesef ki ısı geçirgen yapıya sahiptir. Bu yüzden kışın içerideki ısıyı dışarı atma eğilimindedir. Dış cephe ısı yalıtımı ile bu durum önlenebilir. Evin içerisinde bulunan ısının dışarıya kaçmasını engelleyerek doğalgaz kullanımının azalmasına yol açar. Böylece doğalgaz tasarrufu sağlanmış olur. Isı yalıtımı sadece kışın için faydalı değildir. Kışın içerideki ısının içeriye girmesini engellediği gibi yazın da dışarıdaki ısının direkt olarak eve girmesini engeller. Isı yalıtımı üstelik ses yalıtımı için de etkili olur.
İlk madde ile bağlantılı olarak ısı yalıtım levhaları, dış cephe ısı yalıtımından biraz daha farklıdır. Isı yalıtım levhaları dış cephe yalıtımında kullanıldığı gibi istenirse ev içerisindeki bazı kritik yerlerde de kullanılabilir. Özellikle kaloriferin arkasına yerleştirilen ısı yalıtım levhaları çok etkili olmaktadır. Kalorifer petekleri duvarlara çok yakın olduğu için verdiği ısının bir kısmı direkt duvar tarafından emilir. Bu tarz önemli yerlere ısı yalıtım levhaları yerleştirmek evin içinin daha hızlı ısınmasını ve daha az doğalgaz kullanılmasını sağlayarak doğalgaz tasarrufu yapılmasını sağlar. Ancak ısı yalıtım levhaları evin sadece kritik alanlarına değil, tüm eve de konulabilir.
Radyatörün önüne sarkan perdeler odanın hızlı ısınmasını engeller. Üstelik verilen ısı perde tarafından da emildiği için doğalgaz israf edilmiş olur. Ayrıca bazı durumlarda yangın tehlikesini de arttırır. Radyatörün üzerinde bulunan perdeler, radyatörün üstünde bitecek şekilde bir boya sahip olmalıdır. Eğer perde daha uzunsa, radyatörün arkasına sıkıştırılarak önünün ve üstünün açık kalması sağlanır. Bu da fazlasıyla doğalgaz tasarrufu sağlayan etkenlerdendir.
Odanın ve evin ısınmasını sağlayan radyatörlerden en iyi performansı almak için önünde bir eşya bulunmaması gerekir. En sık yapılan hatalardan biri ahşap mobilyalardan çekinildiği için radyatörün önüne koltuk yerleştirilmesidir. Önünde koltuk olan radyatörün verdiği ısı koltuk tarafından kesilir ve emilir. Bu da evin yeterince ısınamamasına yol açar. Bu nedenle radyatörün önünde koltuk başta olmak üzere hiçbir mobilya bulunmamalıdır. Radyatöre birkaç santim mesafeden uzakta duran koltuklar da maalesef ısıyı kesip emmektedir. Bundan dolayı radyatör ve mobilyalarınız arasında en azından 30 santim olmasına dikkat edin.
Evet, kombinizi kapatmayın. Çoğu doğalgaz kullanıcısı kombinin kapatılıp yeniden açıldığında daha çok tasarruf edeceğini düşünür. Ancak bunun tam tersi şekilde kombiyi kapatmak evin yeniden soğumasına yol açar. Daha sonrasında ısınmak için yeniden doğalgazın açılması ile birlikte daha fazla ısı harcar. Üstelik kombinin tekrardan kapanıp açılması durumunda kombi kendini tekrardan ısıtma ile uğraştığından ekstra enerji harcar. Bu yüzden tatil gibi uzun süreli uzak kalınması gereken durumlar hariç kombi kapatılmamalıdır. Evden birkaç saatliğine ya da bir günlüğüne uzaklaşıldığı durumlardan kombiyi daha kısık ayarda açık tutmak çok daha verimli bir yöntem olacaktır. Evin var olan sıcaklığının kısık bir derece ile muhafaza edilmesi, soğuk bir evin kombi tarafından ısıtılmasından çok daha fazla tasarruf barındıran bir eylemdir.
Evinizdeki zeminlerde bulunan açık alanlar da doğalgaz tasarrufunuzu etkileyen şeylerdendir. Yerler ister fayans ister parke olsun hiç fark etmez; odaya verilen ısıyı emer ve odanın yeterince ısınamamasını sağlar. Böylece evin daha çok ısınmasını için kombiyi daha yüksek ısıda çalıştırırsınız. Bu yüzden tasarruf yöntemlerinde yerde halı veya kilimin olması çok önemlidir.
Dışarıda bulunan soğuk havanın eve girdiği en hızlı ve keskin yöntem tabi ki pencerelerdir. Pencerelerinizin kenarında bulunan silikonların sağlam olduğundan emin olun. Sağlam olmaması durumunda pencereyi kapattığınızda bile evinize pencere arasından soğuk hava girebilir. Aynı zamanda pimapen veya pencere önündeki mermerlerin birleşim kısımlarına çekilen silikon da soğuk havanın girmesini engelleyerek doğalgaz tasarrufu yapmanızı sağlar.
Dış kapı da doğalgaz tasarrufunda önemli bir adımdır. Tıpkı pencereler gibi dış kapının da kenarlarında bulunan silikonların sağlam olmamasından kaynaklı olarak aralardan fazlasıyla soğuk hava girebilir. Bu silikonların sağlam ve hava geçirmez olduğundan emin olun. Yine aynı şekilde dış kapıların alt kısmında bulunan aralıktan bazı durumlardan soğuk hava girebilir. Bu durum için ise kapının dış ve alt kısmına sünger çekebilirsiniz. Maliyeti çok düşük olduğu gibi doğalgaz tasarrufunda çok fark yaratan bir yoldur.
Evinizde bulunan kombi peteklerini kapatmak, enerji tasarrufu sağlar mı? Bu konuda yapılan araştırmalar biraz karışık sonuçlar ortaya koysa da genellikle petekleri kapatmanın tasarruf sağladığı düşünülmektedir. Ancak, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Kombi peteklerini kapatmak, doğru şekilde yapılmadığında tam tersi sonuçlar doğurabilir. Örneğin, odaları aşırı derecede soğutmak kombinin daha fazla çalışmasına neden olabilir.
Sonuç olarak, kombi peteklerini kapatmanın doğru ve dengeli bir şekilde yapılması önemlidir. Enerji tasarrufu sağlamak adına, odaları gereksiz yere aşırı derecede soğutmaktan kaçınılmalı ve petekler akıllıca kullanılmalıdır. Isıtma sistemini verimli bir şekilde kullanarak hem konforunuzdan ödün vermeden hem de doğru miktarda enerji tüketerek tasarruf edebilirsiniz.
Doğalgaz tasarruf cihazı, doğalgaz tasarrufunu kendiliğinden arttırmayı amaçlayan bir araçtır. Bazı yerlerde adı Termostatik vana diye de geçmektedir. Bu vana türü, ortam ısısının muhafaza edilmesini sağlayan bir akıllı vana türüdür. Genelde %18 ila %30’a varan bir tasarruf sağlar. Doğalgaz tasarruf cihazı, ısı derecesine göre doğalgaz kullanımını durdurur ve sonra yeniden açar.
Bu işlemi kombiyi kapatmadan yaptığı için verimlidir. Aynı zamanda oda sıcaklığı her zaman sabit tutulurken doğalgaz kullanımı sınırlı hale getirilir. Bu uygulama ile doğalgaz kullanımında ciddi bir tasarruf sağlanır. Aynı zamanda her odayı farklı ısı ile kullanabilmenizi sağlar. Yatak odası, banyo ve oturma odasını istediğiniz gibi farklı şekilde sıcaklılarla ayarlayabilirsiniz. Konforunuzu attırırken, doğalgazdan da tasarruf yapmanızı sağlar.
Doğalgaz faturasını düşürmek için odaları düzenli olarak havalandırarak, kombiyi düşük ısıda çalıştırarak ve yalıtımı sağlamlaştırarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
Doğalgaz tasarrufu yapmak için termal yalıtım malzemeleri kullanarak, petekleri temiz ve düzenli tutarak, kombinin bakımını aksatmadan yaptırarak ve enerji verimli cihazlar tercih ederek tasarruf sağlayabilirsiniz.
Enerji verimliliği açısından kombi daha tasarruflu bir seçenektir. Kombilerin programlanabilir olması ve odalardaki sıcaklık kontrolü sayesinde daha etkin bir ısıtma sağlar.
Tüketimi azaltmak için düzenli kombi bakımı yaptırmak, odalardaki sıcaklık düzenini ayarlayarak gereksiz ısı kayıplarını önlemek ve yalıtımı güçlendirmek önemlidir.
Kombi bakımını aksatmamak, odaların gereksiz yere ısıtılmaması, kalorifer peteklerinin perde ve mobilyalarla kapatılmaması.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.