Mekanik deprem vanası deprem şiddetine göre çalışır. Yani meydana gelen her depremde vana çalışmaz. Bunun için ilk önce deprem şiddetinin belirli bir seviyeye çıkması gerekir. Bu vanalar beş ve üzeri deprem şiddetlerinde çalışırlar. Ayrıca vanalar doğalgaz, propan ve LPG bulunan tesisatların deprem esnasında kırılıp gaz kaçırmasını önlemek için gazı keseler. Bu şekilde deprem esnasında oluşabilecek felaketleri önleme konusunda yardımcı olurlar.
Deprem esnasında meydana gelebilecek felaketleri önlemek için deprem vanası kullanmak en doğru seçenek olacaktır. Herhangi bir gaz kaçağı durumunda bir yangın da çıkarsa durum oldukça kötü bir hal alır. Bu nedenle doğalgaz, LPG ve propan ile çalışan bütün tesisatlarda deprem vanasını tercih etmelisiniz.
Ayrıca elektrik kullanan tesisat sistemlerinin dışındaki tesisatlarda deprem vanası büyük bir rol oynar. Deprem esnasında elektrikle çalışan tesisatlarda herhangi bir sorun oluşmazken doğalgaz, propan ve LPG ile çalışan tesisatlarda durum daha farklıdır. Herhangi bir kırılmada binadaki tesisat sistemi zarar görürken kullanıcılar da zarar görebilir. Bu durumda da mekanik deprem vanasının önemi daha da artıyor diyebiliriz.
Doğalgaz deprem vanası nasıl çalışır? Deprem vanası bahsettiğimiz üzere beş ve üstündeki deprem şiddetlerinde çalışırlar. Peki, nasıl? Vananın içerisinde bulunan küre sayesinde oluşan sarsıntıları hisseder. Ardından tamamen kesilecek şekilde tesisat içerisindeki gazı keser. Bu sayede oluşabilecek zararın da önüne geçilir. Vananın kendini kilitlemesinin artından otomatik olarak geri açılamaz.
Bunun için depremden sonra doğalgaz tesisatı kontrol edilmelidir. Yapılan kontrollerden sonra eğer tesisatta bir problem yoksa deprem vanası açılabilir. Bir tornavida veya benzer bir alet sayesinde kontrollerden sonra olumlu sonuç alınırsa vana kolaylıkla açılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu kilitlenmenin en önemli nedeni ise depremden sonra oluşabilecek gaz kaçaklarından korunmanızdır.
Ayrıca deprem vanasının bir diğer özelliği de depremden sonra açılınca bakım gerektirmez. Tekrar açtıktan sonra bir sonraki depreme kadar aktif halde çalışabilir. Tesisat parçalarına yapılan yıllık bakımlar gibi bir bakımı da söz konusu değildir. Çünkü sağlam ve uzun ömürlülükleri yapıları sayesinde uzun süre çalışmayı devam ettirebilirler. Aynı zamanda deprem vanası sahip olduğu yapısı sayesinde gelebilecek darbelere karşı da oldukça dayanıklıdır.
Peki bu kadar üstün özelliklere sahip olan doğalgaz deprem vanası zorunlu mu? Gaz dağıtım şirketlerinin şartnamelerine göre mekanik deprem vanası kullanımı zorunlu tutulmuştur. Deprem vanasının bulunmadığı tesisat sistemlerinde gaz kesilmesi veya hiç açılmaması ihtimali yüksektir. Böyle bir durumda yapılması gereken binanın kolon tesisatına deprem vanasını ekleyerek tekrardan projelendirilmesidir. Aksi takdirde vana taktırılmaz ise gaz dağıtım şirketleri tarafından ya gazınız kesilir ya da hiç açılmaz.
Bunun en önemli sebebi deprem sırasında binada yaşayan insanların zarar görmesinini önüne geçmektir. Sahip olduğu yapısı gereği gazın herhangi bir kokusu bulunmaz. Bu da meydana gelebilecek felaketleri daha da olası bir hal hale getirir. Özellikle çok katlı binalarda şiddetli deprem esnasında tesisatın farklı yerlerinde kırılma meydana gelebilir.
Bu kırılmaların sonucunda da gaz açığa çıkar. Deprem anında veya sonrasında fark edilemeyen gaz insanlara zarar verebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için de deprem vanası alınabilecek en temel önlemlerden biridir. Özellikle doğalgaz, LPG ve propan kullanılan iş yerleri de mekanik deprem vanasını kullanmalıdır. Çünkü iş yerlerinde kullanılan gaz miktarı daha da fazla olacağından oluşabilecek sorunlar da daha ciddi olabilir.
Tesisat sistemlerinde mekanik deprem vanası kullanılmazsa ne olur? Ansızın ve şiddetli gelen depremler binalarımızı sarsar. Bu sarsmanın etkisi olarak tesisatlarda çatlama ve kırılma görülebilir. Böyle bir durumda gaz kaçağı tehlikesi oluşur. Deprem vanalarının görevi de kırılma ve çatlama gibi durumlarda tesisattaki gazı keserek oluşabilecek tehlikelerden bizleri korumalarıdır. Peki, mekanik deprem vanasını kullanmazsak ne olur?
Eğer doğalgaz tesisatı montajı sırasında vana kullanmazsanız deprem anında oluşan çatlak ve kırıklardan gaz kaçağı durumunu farkedemeyebilirsiniz. Bu anlamda deprem anında yapılan endişe ve heyecandan dolayı kokusuz, sessiz açığa çıkan gazın insanlara zarar verme ihtimali yüksektir. Tesisat sistemindeki gazın kesilmemesi durumunda da kaçak ilerleyerek zamanla daha geniş bir alana yayılacaktır.
Bu da sadece kaçağın oluştuğu alanın değil çok daha fazla yaşam alanının zarar görmesine neden olacaktır. Ayrıca oluşabilecek yangın felaketleri de bu durum yüzünden tetiklenecektir. Bu ve bunun gibi durumlarla karşılşamamanız için deprem vanası kullanmak en doğru seçenek olacaktır.
Mekanik deprem vanası montajı yetkili servis aracılığı ile yapılmalıdır. Aksi takdirde yanlış montaj durumunda vana istenildiği gibi çalışmaz. Herhangi bir deprem durumunda da meydana gelen gaz kaçağı durumu önlenemez. Bu ve bunun gibi durumların yaşanmaması için de vana montajını, işini bilen kalifiye bir teknisyen tarafından yapılmalıdır.
Vana montajının tesisat sisteminin en başına yapılması uygundur. Çünkü gaz girişinin olduğu bölümün gazını keser. Deprem vanası montajı oldukça önemlidir. Çünkü vananın depremi algılamaması oldukça kötü sonuçların meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda kalmamak için de vana montajını güvenilir bir teknisyene yaptırmalısınız. Daha sonra montajı tamamlanan doğalgaz deprem vanası çalışmaya başlayacaktır.
Deprem vanası fiyatları bakıldığı zaman oldukça uygundur. Çünkü bildiğiniz üzere deprem vanasının görevi deprem anında gazı keserek güvenliği sağlamadır. Ana amacı bizleri korumak olan bir cihaza göre de fiyatı oldukça uygundur.
Olası bir deprem anında insani olarak görevlerimiz ailemizi güvenli ve dikkatli bir şekilde dışarı çıkarmaktır. Bu anlamda etrafımızdaki şeylere neredeyse hiç dikkat etmeyiz. Böyle durumlarda da güvenliğimizi sağlayan deprem vanaları devreye gidiyor.
Sağladıkları güvenlik özellikleri ile doğalgaz deprem vanası fiyatları bakıldığı zaman oldukça uygundur ve gaz dağıtım şirketleri tarafından zorunlu olarak kullandırılır. Fakat zorunlu olmasının sebebi yeni yapılan tesisatlarda fazladan kar sağlamak değildir. Sizlerin ve binadaki diğer insanların güvenliklerini sağlamasıdır.
Eğer tesisatta bir değişiklik veya yeniden projelendirme yaptırıyorsanız deprem vanasını da bu tadilata ekletmelisiniz. Bu şekilde hem siz hem de aileniz doğal afete hazırlıklı olabilirsiniz.
Kategoriler: [post_category]
Online Keşife Abone Ol
Online Keşife Bültene Abone ol
Güncel Konular
Dilediğiniz Makaleyi Bulun...
Kütüphane | Onlinekesif.com bir Online Keşif A.Ş. Kuruluşudur | © 2024 CodeAD Inc. | Gizlilik Sayfası
Bu site, cihazınızda bilgi depolamak için çerezler kullanır – bazıları sitemizin çalışması için gereklidir, diğerleri ise siteyi ve reklamlarımızı geliştirmemize yardımcı olur, ancak siz izin vermedikçe gerekli olmayan çerezleri ayarlamayacağız.
Tercihlerinizde istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.